Autor: admin
Datum objave: 09.07.2018
Share


69. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

10.07. – 25.08. 2018.

69. DUBROVAČKE  LJETNE  IGRE

10.07. – 25.08. 2018.

Program

http://www.dubrovnik-festival.hr/hr/program


Svečana sjednica Festivalskog vijeća uz pohvale vodstvu Igara

https://www.dulist.hr/svecana-sjednica-festivalskog-vijeca-uz-pohvale-vodstvu-igara/512523/

Svečana sjednica Festivalskog vijeća pod predsjedanjem ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek održana je 10. srpnja u Festivalskoj palači povodom Svečanog otvorenja 69. Dubrovačkih ljetnih igara.

Uz predsjednicu Festivalskog vijeća, sjednici su prisustvovali članovi vijeća gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević, akademski glazbenik Frano Matušić i profesorica kroatistike i opće lingvistike Sanja Putica te vodstvo Igara: intendantica Dora Ruždjak Podolski i pomoćnici za glazbeni, odnosno dramski program, Tomislav Fačini i Saša Božić te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

Festivalsko vijeće izrazilo je zadovoljstvo ovogodišnjim festivalskim programom te čestitalo vodstvu Dubrovačkih ljetnih igara na ostvarenju zadane misije. Ministrica Obuljen ovom je prigodom posebno istaknula kako su Igre istodobno i tradicionalne i suvremene jer smjelo otvaraju nova područja. Gradonačelnik je čestitao na ovogodišnjem programu uz naglasak na spremnost Grada da znatna dodatna sredstva osigura za obljetničke 70. Igre.

Vijeće je naglasilo kako je okretanje razvoju nove publike posebno vrijedno te izrazilo potrebu za izradom pravilnika koji će omogućiti planiranje projekata dovoljno unaprijed. Članovi Festivalskog vijeća poželjeli su uspjeh vodstvu Igara i glumcima te svim drugim umjetnicima koji će dio sebe utkati u 69. Igre.


Večeras će svečano biti otvorene #69igre #dubrovnikfestival #libertas #openingceremony #cantwait #excited #openairfestiva

http://instaembedder.com/post.php?id=1820280475497039361_404299431&u=733#.W0TeFNYVSJA

10 Jul – 25 Aug | More than 80 theater, music, dance and other performances on historical venues #dubrovnikfestival #69igre


SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Festival koji se bez anakronih dilema otvara svakom građaninu

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/555510/svecana-sjednica-festivalskog-vijeca-festival-koji-se-bez-anakronih-dilema-otvara-svakom-graaninu

S 15 minuta zakašnjenja u palači Kerša započela je svečana sjednica Festivalskog vijeća na kojoj su sudjelovali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, dožupanica Žaklina Marević, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, saborska zastupnica Sanja Putica, državni tajnik Frano Matušić te festivalsko vodstvo u sastavu intendantice Dore Ruždjak Podolski, pomoćnika za dramski program Saše Božića, pomoćnika za glazbeni program Tomislava Fačinija te ravnateljice Ivana Medo Bogdanović. Intendantica se u svom obraćanju nadovezala na svoje obraćanje tijekom konferencije za medije povodom Otvaranja Igara istaknuvši kako su smjernice koje je sebi kreativno vodstvo zacrtalo u rujnu ostvarilo u predstavljenom u programu. Izdvojila je Dubrovačke ljetne igre kao prvu dubrovačku javnu ustanovi u kulturi koja je osvojila sredstva iz europskih fondova, obavijestila članove Vijeća o otkazivanju gostovanja belgijske plesne grupe „Rosas“ kao i Komornog kazališta Voronjež te ih izvijestila o premještanju koncerta Mischa Maiskog na Lokrum zbog polufinalne nogometne utakmice između Hrvatske i Engleske. Fačini je naveo značajke glazbenog programa i neke smjernice za budućnost, dok se Božić osvrnuo na brojke u dramskom programu. Medo Bogdanović ocijenila je kako je umjetnički program bogat kazavši istovremeno kako je financijska konstrukcija stabilna i zatvorena – porasla je za milijun kuna od posljednje sjednice Festivalskog vijeća zahvaljujući suradnji sa Zakladom Kaboga. Putica je izrazila zadovoljstvo programom rekavši kako je ustanova dokazala da je sposobna voditi više od onoga što donosi festivalska sezona, a Matušić je podsjetio na važnost izgradnje koncertne dvorane, posebno zbog kolizije nogometne utakmice i koncerta.

Iznimno sam zadovoljan cijelim timom i načinom na koji radi i funkcionira te kako su osmislili 69. Dubrovačke ljetne igre. Činjenica je da se dugo vremena u javnosti i pukom dubrovačkim spominjala priča kako se Igre trebaju vratiti građanima. Mislim da se to ovaj put uspješno napravilo. Naravno, na kraju se broje rezultati, a uvjeren sam u pozitivne rezultate. Kažu da se po jutru dan poznaje, a ako je tako - onda se to vidi po generalnoj probi. Nisam je gledao, ali vidim da su reakcije izuzetno pozitivne. To je jedan smjer koji ste vi pokazali i vjerujem da ćete uspješno nastaviti dalje u tom istom smjeru. Cilj su nam puno značajnije, financijske teže 70. Dubrovačke ljetne igre kada je Grad Dubrovnik spreman izdvojiti znatno veća financijska sredstva da to uistinu dovedemo na najveći mogući nivo i da dovedemo najbolje zvijezde koje trebaju i mogu doći u naš grad za 70. Igre, kazao je Franković istaknuvši kako ga nije iznenadio što je koncert Maiskog prebačen na Lokrum jer su prema njegovom mišljenju, Igre prepoznale i Grad i trenutak, a trenutak je da je cijela nacija usmjerena prema sportu i Svjetskom nogometnom prvenstvu. Ministrica kulture osvrnula se na program i kreativno vodstvo Igara. - Od prvog dana imenovanja krenuli ste u realizaciju svoje vizije. Kao Dubrovkinja, kao osobi kojoj je prvi posao s 14 godina bio posao na Igrama, moram nešto osobno reći: s posebnom sam odgovornošću zajedno s gradonačelnikom promišljala o imenovanju te mi je drago da smo imenovanjem intendantice, a onda i vaših suradnika, zakoračili u jedno novo razdoblje razvoja Ljetnih igara. Činjenica da ste dva mjeseca od imenovanja imali gotovo kompletiran projekt, kompletiranu financijsku konstrukciju za taj program i to je jedna razina profesionalizma koju očekujemo. Javnost nameće neke anakrone dileme, jesu li Igre tradicionalne ili suvremene – one su i jedno i drugo. Isto tako jedna potpuna anakrona dilema s kojom nas stalno suočavaju jest pitanje – jesu li Igre za Dubrovčane ili posjetitelje? Kvalitetan kulturni program i dobra umjetnost je za svakoga koji to želi proći i u tome sudjelovati. Mene su te dileme potpuno bespotrebne i zato je posebno vrijedno vaša opredijeljenost da seokrenete razvoju nove publike, upravo ovakve manifestacije koje se ponekad čine elitističke, moraju pokazati da su otvorene svakom građaninu. Te bih dvije teme posebno istaknula, a inače imate punu potporu Ministarstva kulture i u sljedećem razdoblju. Već smo se dogovorili da ćemo tijekom jeseni imati neke intervencije u pravilniku kako bismo i te cikluse planiranja i cikluse imenovanja uprave napravili takvima da se kroz više godina može planirati određene projekte, kazala je ministrica poželjevši uspjeh vodstvu i umjetnicima te pohvalivši okretanje prema sredstvima iz europskih fondova. Članovi Vijeća Dubravka Šeparović Mušović i Tomislav Zajec ispričali su se zbog nedolaska na svečanu sjednicu.


Pogledajte kako izgleda jutarnja opskrba Gradom!

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/555515/foto-pogledajte-kako-izgleda-jutarnja-opskrba-gradom#&gid=null&pid=1


677
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.