Autor: admin
Datum objave: 08.10.2018
Share


7. listopada – izložba povodom 145 godina zgrade HNK u Varaždinu i otvorenja obnovljene Velike koncertne dvorane

Zgrada HNK u Varaždinu svečano je otvorena 25.9.1873. Sagrađena je prema projektu glasovitog austrijskog arhitekta Hermana Hellmera (1849.-1919.).

7. listopada – izložba povodom 145 godina zgrade HNK u Varaždinu i otvorenja obnovljene Velike koncertne dvorane

https://www.hnkvz.hr/foto-galerija-ugradnja-lifra-i-obnova-koncertne-dvorane/

Zgrada HNK u Varaždinu svečano je otvorena 25.9.1873. Sagrađena je prema projektu glasovitog austrijskog arhitekta Hermana Hellmera (1849.-1919.). Hellmer je zajedno s arhitektom Ferdinandom Fellnerom osnovao u Beču tvrtku Hellmer und Fellner koja se specijalizirala za gradnju kazališta i koncertnih dvorana. U svojim projektima primjenjivali su građevne oblike renesanse, baroka i rokokoa. Sagradili su odnosno projektirali oko 50 kazališnih zgrada, uz to brojne dvorce, palače i dr. Kazalište u Varaždinu samostalno je projektirao Hellmer (njegov prvi rad u ovoj struci), a zajedno u Hrvatskoj su izgradili kazališta u Rijeci (1883.) i u Zagrebu (1895.). Hellmer je oženio varaždinku Filipinu Levanić; nad njegovim je pisaćim stolom uvijek visila fotografija varaždinskog kazališta, a sve do smrti zajedno sa suprugom posjećivao je naš grad.

Tijekom stoljeća i pol zgrada kazališta povremeno je obnavljana a po obimu najveće obnove bile su obnova i dogradnja (prema projektu Aleksandra Freudenreicha) 1848.-1955. i obnova 1980.-1985. (između ostaloga obnova fasade, pozornice i gledališta, restauracija kipova, postavljanje bakrenog krova umjesto ravnog krovišta). Od 2005. do danas  k o n t i n u i r a n o  odvija se obnavljanje kazališne zgrade (v. popis obavljenih radova), koje kulminira obnovom/restauracijom Velike koncertne dvorane, a nastavlja se i dalje obnovom pozornice i dr. Od početka obnovu vodi intendantica mr. Jasna Jakovljević, a zasluge i zahvalnost dugujemo posebno gradonačelniku dr. sc. Ivanu Čehoku, prijašnjem ministru kulture mr. Boži Biškupiću i sadašnjoj ministrici kulture dr. sc. Nini Koržinek-Obuljen te donatorima i sponzorima.

Izložba se upriličuje povodom svečanog otvaranja obnovljene Velike koncertne dvorane, a dio je obilježavanja 145. godišnjice podignuća kazališne zgrade. Ona nije stručno-dokumentarni prikaz obnove, već u prvom redu želimo pokazati (obnovljenu) LJEPOTU našega kazališta, koja stvara poseban ugođaj i poticajnu sredinu kako za one koji u njoj stvaraju, tako i za one koji posjećuju predstave, koncerte i druge priredbe. Prikaz te ljepote omogućile su nam izvanredne fotografije Darka Gorenaka. Varaždin se ne diči samo jednim od najljepših groblja u ovom dijelu Europe nego i Kazalištem, koje je jedinstveno upravo po koncertnoj dvorani usred kazališne zgrade. Zato se posebno radujemo njenoj obnovi/restauraciji; ona je oduvijek bila u srcu Varaždinaca, stoga su teško podnosili njenu zapuštenost.

505
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.