Autor: Prof.dr.sc.Damir Buković
Datum objave: 05.08.2018
Share


90 godina od nasilne smrti Stjepana Radića

Stjepan Radić je bio prije svega hrvatski politički vizionar kojemu je na prvom mjestu bila Hrvatska i hrvatski narod

Prošlo je 90 godina od nasilne smrti Stjepana Radića, u to doba političkog vođe hrvatskoga naroda. Svima je poznato kako se to dogodilo nakon velikosrpskog atentata u skupštini tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

            Iako je otada prošlo gotovo jedno stoljeće politički duh Stjepana Radića i njegova ostavština i te kako je, nažalost još uvijek aktualna u sadašnjoj hrvatskoj politici. Stjepan Radić je bio prije svega hrvatski politički vizionar kojemu je na prvom mjestu bila Hrvatska i hrvatski narod. To njegovo vizionarstvo sadržano je u znamenitoj izjavi koju je izgovorio na sjednici Središnjega odbora Narodnog vijeća Srba Hrvata i Slovenaca. Radi se naravno o njegovoj znamenitoj izjavi upućenoj hrvatskim predstavnicima u tom Narodnom vijeću: „Gospodo: Još nije prekasno. Ne srljajte kao guske u maglu“, ali je jednako tako važno ono što je izrekao prije te znamenite izjave: “Upozoravam, da se ljuto varate, ako mislite, da se ovako samovoljno može prijeći preko tisuću i više godina hrvatske povijesti i hrvatske državnosti… Mi Hrvati za to nismo. Naš hrvatski seljak – a to je devet desetina hrvatskoga naroda – u ratu postao je potpun čovjek, a to znači, da ne će više nikome služiti, nikome robovati, ni tuđinu ni bratu, ni tuđoj ni svojoj državi, nego hoće da se u veliko ovo doba ta država uredi na slobodnom republikanskom i na pravednom čovječanskom (socijalnom) temelju”,

            Tako je govorio Stjepan Radić točno prije 100 godina, 24. studenoga 1918. godine. Deset godina kasnije njegovo zalaganje kao vođe Hrvatske seljačke stranke za prava hrvatskoga naroda dovelo je do atentata u skupštini kojega je na Radića i njegove drugove narodne zastupnike Hrvatske seljačke stranke počinio pripadnik Srpske radikalne stranke Puniša Račić. U povijesti modernog europskog parlamentarizma nije nikad bio zabilježen takav atentat u nacionalnoj skupštini. Stjepan Radić je tako platio životom njegovo državotvorno hrvatstvo i ostao zauvijek upisan zlatnim slovima kao jedan od vodećih hrvatskih političara, dosljednih boraca za prava hrvatskoga naroda.

            Ove godine dakle obiljeržavamo dvije okrugle obljetnice, 100-tu obljetnicu znamenite Radićeve izjave i 90-tu obljetnicu njegove smrti kao posljedice atentata u Beogradu. Sama činjenica da su obje obljetnice vezane uz ime Stjepana Radića ostale gotovo nezabilježene u Republici Hrvatskoj, koju je u drukčijim okolnostima tada zagovarao Stjepan Radić, potvrda je da su njegove vizionarske ideje i danas aktualne. Njegova Hrvatska seljačka stranka pretvorila se pod vodstvom   Kreše Beljaka u stranku liberalne orijentacije u kojoj su domoljublje i zalaganje za hrvatske nacionalne interese strani pojmovi. S druge strane tekuća hrvatska politika i dalje luta poput Radićevih gusaka u magli. S jedne strane hrvatski se političari sluganski odnose prema pritiscima iz inozemstva i vode popustljivu politiku prema Beogradu u kojemu su na vlasti radikali Puniše Račića. S izdajničkim političarima hrvatski čovjek s druge strane robuje novim gazdama u Europskoj uniji, pristajući na sve njihove političke odluke koje su praktički Hrvatsku dovele u poziciju države bez suvereniteta. Hrvatska je zapala zbog takve pogrešne politike u ozbiljnu političku, društvenu, gospodarsku i moralnu krizu. Hrvatska danas nema političara formata Stjepana Radića i zato se u ovakvim prilikama moramo pozivati na njega i njegovo državotvorstvo i iskreno domoljublje.

            U magli u kojoj su zalutali hrvatski političari poput znamenmitih Radićevih gusaka misao vodilja trebala bi nam biti upravo politika za koju se u interesu hrvatskoga naroda zalagao vođa Hrvatske seljačke stranke.

            Počivao u Miru Božjem i neka mu je laka hrvatska zemlja


763
Kategorije: Kolumna
Developed by LELOO. All rights reserved.