Autor: mr.sc.Vladimir Prister
Datum objave: 29.04.2015
Share
Komentari:


90. rođendan zagrebačkog hotela Esplanade

Znameniti hotel i njegova blistava obljetnica

Prije nekoliko dana, 22. travnja, znameniti zagrebački hotel Esplanade proslavio je 90. rođendan! Lijepi jubilej ove hotelske legende.  Još je davne 1917. godine bio raspisan međunarodni natječaj, a na njemu su sudjelovali brojni europski arhitekti onoga vremena. Pobjedu na natječaju odnio je Otto  Rehnig ali je njegove izvorne planove nešto kasnije prilagodio i izveo zagrebački arhitekt Dionis Sunko. A kad je započela sama izgradnja, bilo je potrebno samo 26 mjeseci (SIC!) da bi izvedba ovog velebnog objekta sa 306 soba bila uspješno završena. Novi je hotel u ono doba i na tom mjestu bio upravo nužno potreban zbog stalnog i povećanog priljeva gostiju. Naime, Zagreb se nalazio na trasi glasovitog vlaka Orient Express koji je vozio na relaciji Pariz – Istanbul – Pariz, novi je hotel bio neophodan. I Zagreb ga je dobio!

Iz prebogate povijesti ovog hotela-institucije treba zabilježiti da je 1964. godine ušao u lanac 62 Inter-Continentalova hotela, a nakon potpunog preuređenja 2004. godine priključuje se lancu luksuznih hotela The Regent i nosi ime The Regent Esplanade Zagreb.

Pogled na popis znamenitih gostiju koji su odsjeli u ovom hotelu kao da nema kraja: iznimno je dugačak!  Kralj obuće Bata, pjevačica i plesačica Josephine Baker, slavni pilot Charles Lindbergh, pjevač Gilbert Becaud, Leonid Brežnjev, generalni sekretar komunističke partije SSSR-a, tenor Mario del Monaco, znameniti pijanist Arthur Rubinstein, Orson Wells, Yul Brunner, švedska glumica Anita Ekberg-sex simbol iz davnih šezdesetih, operni pjevač Beniamino Gigli itd, itd. Teško je staviti točku na popis i zaključiti popis slavnih imena, toliko ih je mnogo prošlo kroz vrata ovog zdanja! No, kraj bih vam ipak želio začiniti jednim frapantnim podatkom kojeg mnogi zaboravljaju, a radi se o potpuno istinitom detalju: za vrijeme nastupa Beniamina Giglia u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, došlo je do pucanja stakala. Naime, snažnim je i blistavim glasom došao u rezonanciju (a tada su amplitude najveće) i stakla nisu izdržala! Popucala su pred očima zaprepaštene ali istovremeno i oduševljene publike.

photos

https://www.google.hr/search?q=hotel+esplanade+zagreb&client=opera&hs=yMm&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=oLlAVeK5EKWR7Abb3oGYDw&ved=0CIQBELAE&biw=1745&bih=857
699
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.