Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović
Datum objave: 06.12.2013
Share
Komentari:


90.obljetnica rodjenja Savke Dabčević Kučar

Savka Dabčević-Kučar,6 December 1923 - 6 August 2009.

90.obljetnica rodjenja Savke Dabčević Kučar

 

Savka Dabčević-Kučar

http://en.wikipedia.org/wiki/Savka_Dabčević-Kučar

Savka Dabčević-Kučar (6 December 1923 - 6 August 2009) was a Croatian communist politician. She was one of the most influential Croatian female politicians during the communist period, especially during the Croatian Spring when she was deposed. She returned to politics during the early days of Croatian independence as the leader of the Coalition of People's Accord and the Croatian People's Party.

Savka Dabčević was born in Korčula, then in the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes, today in Croatia, to the notable Croatian family of Dabčević, originally from Boka Kotorska. During World War II, she was a partisan, until 1943. when she went to El Shatt as refugee. After the war she studied economics at Zagreb university. She married Ante Kučar in 1951.

Dabčević-Kučar came into the public spotlight in the late 1960s as a member of a younger and more reformist generation of the League of Communists of Yugoslavia leaders. With the tacit blessing of Josip Broz Tito, she and Miko Tripalo became the leaders of the League of Communists of Croatia. In 1967 she became the prime minister of SR Croatia, giving her the distinction of being Europe's first female prime minister.

In the late 1960s, the party adopted a new course demanding greater autonomy for Croatia within Yugoslavia and freedoms for the people. Her policy, propagated through mass rallies, became a movement later called the Croatian Spring, being one of the '68 student revolutions. Consequently, Dabčević-Kučar became one of the most popular political leaders at the time, being affectionately called "Savka, queen of Croatians".

 

Ponos i predrasude Savke Dabčević Kučar

http://www.jutarnji.hr/ponos-i-predrasude-savke-dabcevic-kucar/305662/  

 

Savka, Tito,.......Zagreb,1.listopada,1970. Nixon

http://vinovo.magnify.net/video/Richard-Nixon-u-Zagrebu-1970

http://vinovo.magnify.net/video/Richard-Nixon-u-Zagrebu-1970

Savka,Tito, 1.Oct.1970, Nixon....

 

Josip Broz Tito: Govor u hotelu 'Esplanade', Zagreb, 1971. (dio)

http://www.youtube.com/watch?v=rYtpFGC7gG8

U ovom se govoru predsjednik SFRJ Josip Broz Tito osvrnuo na tadašnje političke prilike u Hrvatskoj.

 

Također je zamjetan izniman govornički talent dr. Savke Dabčević-Kučar.

 

Bilo je to vrijeme kada je još u potpunosti podržavao politiku tadašnjeg hrvatskog partijskog vodstva na čelu sa dr. Dabčević-Kučar. No, kasnija radikalizacija koju su izazvali pojedinci i time naštetili koncepcijama Savke i Tripala, dovele je do njihove smjene u Karađorđevu krajem iste godine,12.XII.1971.

 

Savka, „hrvatska ruža“, u fokusu !

Od startnih motiva proisteklih iz vizije svijeta i društva  u kojemu živi, od značajki vremena i dijalektičkog pogleda na razvitak i konstruktivne transformacije društva i uvjeta života, s vertikalom čovjekova dostojanstva, društveni i politički put djelovanja i uzlaznoga utjecaja dr. sc. Savke Dabčević-Kučar, znači stvorenu jaku i široku platformu za odgoj generacija ljudi koji osjećaju i ostvaruju svoju predispoziciju za javni društveni, a poglavito politički rad.

Ličnost i djelo dr. sc. Savke Dabčević Kučar, uzor su i primjer dosljednosti, od osobnoga starta u javnom prostoru i postupnoga utjecajnoga izgradjivanja sadržajnog „nukleusa“ za uzlazni i sve egzaktniji  izraz svojih stavova proizašlih iz volumena  vizije društva i sebe u njegovu opsegu. Ta vizija i stavovi koji niču i koji,   dosljednošću oslonca na „točku statike“ osobne vertikale koja je nositeljicom vizije, znače  konstantu svakoga javnoga koraka i smjera dr. sc. Savke Dabčević-Kučar, u impresivnom  razdoblju od tri i pol desetljeća osvojene pozicije vrha javne pozornosti.

Tom vrhu se je moglo prilaziti iz različitih „kutova“, koji  su, sumom mogućih spoznaja, uvijek isticali i potvrdjivali sve značajke „vrha“.

A vrh je istodobno i putokaz i dragocjeno svjetlo u „magli“, i orijentir za premošćivanje dilema i učvršćivanje subjektivne i objektivne sigurnosti u „vremenu i prostoru“. Ličnost i djelo dr.sc.Savke Dabčević-Kučar imaju sve značajke netom naznačenih vrijednosti i odredjuju velike opsege karizme najveće dame hrvatske političke scene ne samo XX. stoljeća nego i prvih godina ovoga  stoljeća,III. milenija.

Savkine karizmatične vrijednosti:

ličnost snage duha, jasno profiliranoga svjetonazora, harmonično rasporedjenih vizija kao vrste osobnih pokretačkih ideala, u pogledu na život i vrijednosni sustav; sve to „impregnira duh“, odredjujući mu standard i razinu za sve ideje i njihove mogućnosti provedbe. To stvara sigurnost kao podlogu osobne snage, a sve zajedno pridonosi da takva ličnost, smirenom  energičnošću i dominantnom sugestibilnom vjerom u  „apsolut“ riječi, neupitnim utjecajem funkcionira u svome okruženju, a poglavito u javnosti. Takva ličnost djeluje, čak i ništa ne čineći. Dovoljno je da samo udje u prostoriju, da se samo pojavi na nekom mjestu  i da sve zasja njezinom nazočnošću. Ona zrači iz svoje nutrine i ubire simpatije i potporu svih. Ta ličnost je ovjenčana gotovo vidljivom „aurom“. Sve se to postiže pravodobnim, postupnim i sustavnim radom „na  sebi“, poticanjem sebe na izgradnju zdrave samosvijesti, što rezultira posvemašnjim poznavanjem sebe, a onda i uspješnim rasporedjivanjem svojih sposobnosti i spektra kvaliteta, po mjeri svake situacije u kojoj se ličnost nadje.

U netom naznačenom koordinatnom sustavu, dr.sc. Savka Dabčević Kučar svakim svojim javnim korakom i nastupom, emanira vizijom i uvijek pravom mjerom, primjerenom značajkama trenutka, izrazom i duhom sukladnim svakoj vrsti i karakteru, smjeru i smislu javne situacije, u kojoj sugestivnom snagom svojeg autoriteta i najvećeg društvenog ugleda i utjecaja, sudjeluje.

Sve su to dragocjene, rekao bih i nadasve poučne karakteristike ličnosti, kao poticaji za svaki oblik i vrijednosti života u javnosti, poglavito u društvenoj, a posebno političkoj javnosti, koja je poput krhke, skliske ledene ploče, na kojoj je potrebna izvanredna koncentracija i motoričko-refleksna hitrost i vještina. A suglasje motoriško-refleksne hitrosti i vještine u „materijalnom iskazu“ i osobne „mentalne klime“ temeljene na duševnoj snazi i moći da se erudicija artikulira u njegovanim omjerima obilja asocijacija i brze selektivne odredjenosti smjera misli i prikladnih leksičkih ponuda u odrednicama situacije u kojoj se djeluje, je sposobnost par excellence, koju, osim u svakoj javnoj djelatnosti gospodje dr.sc.Savke Dabčević –Kučar, nitko, beziznimno nitko, na suvremenoj političkoj javnoj sceni hrvatske – nema.

Stoga je uvijek bilo dragocjeno očekivati što više i češće prigoda u kojima se gospodja dr. sc. Savka Dabčević Kučar, pojavljuje u javnosti, riječju ili – tek osobnom nazočnošću, svojom snažnom osobnošću.

 

 

 

1065
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.