Autor: admin
Datum objave: 27.10.2019
Share


Abu Bakr al-Bagdadi

Samarra, Irak, 1971. ― 26. listopada 2019.

Abu Bakr al-Bagdadi

https://hr.wikipedia.org/wiki/Abu_Bakr_al-Bagdadi


Abu Bakr al-Bagdadi (arap. أبو بكر البغدادي; pravo ime Ibrahim Auad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarai, arap. ابراهيم عواد ابراهيم علي البدري السامرائي; Samarra, Irak, 1971. ― 26. listopada 2019.) bio je samoprozvani kalif međunarodno nepriznate Islamske Države na području Iraka i Sirije.

Obznanio je stvaranje Islamske Države Iraka i Levanta 8. travnja 2013. Islamska Država Iraka i Levanta nasljednica je Islamske Države Iraka, al-Kaidinog ogranka u Iraku. Imenovan je kalifom 29. lipnja 2014., kada je Islamska Država Iraka i Levanta proglašena kalifatom i preimenovana u Islamsku Državu.

Vjeruje se da je Abu Bakr rođen u iračkom gradu Samarri 1971. U vrijeme vladavine Sadama Huseina, bio je imam u tri različite džamije. Stekao je doktorat u islamskim studijama na Sveučilištu u Bagdadu i podučavao je na Sveučilištu u Tikritu. Američke snage uhitile su ga 2003., a pušten je iduće godine.

Abu Bakr al-Bagdadi mu je ratni nadimak, a pravo ime mu je Ibrahim Auad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarai.

Mali broj pouzdanih informacija poznat je o obitelji al-Bagdadija. Poznato je kako ima više supruga, po nekim izvorima dvije, a po drugim izvorima čak tri. Ministarstvo unutarnjih poslova Iraka u svojim službenim izvještajima navelo je njih dvije, Asma Fawzi Mohammed al-Dulaimi i Israa Rajab Mahal A-Qaisi. Određene novinske agencije 2016. godine od lokalnih su medija saznale kako postoji i treća supruga, Saja al-Dulaimi.


photos

https://www.vecernji.hr/vijesti/smatrali-su-ga-mrtvim-celnik-islamske-drzave-pojavio-se-na-snimci-1316224/galerija-359510?page=1Islamic State's Baghdadi: a trail of horror and death

https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-baghdadi-leader-newsma/islamic-states-baghdadi-a-trail-of-horror-and-death-idUSKBN1X60AQ

BAGHDAD (Reuters) - Abu Bakr al-Baghdadi, the Iraqi jihadist who rose from obscurity to declare himself “caliph” of all Muslims as the leader of Islamic State, has been targeted in a U.S. military operation in Syria.


U.S. targeted Islamic State's al-Baghdadi: official

https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-baghdadi/us-targeted-islamic-states-al-baghdadi-official-idUSKBN1X604F


TRUMP APPROVES SPECIAL OPS RAID TARGETING ISIS LEADER BAGHDADI, MILITARY SAYS HE'S DEAD

https://www.newsweek.com/trump-approves-special-ops-raid-targeting-isis-leader-baghdadi-1467982  


Al-Bagdadi je mrtav: ISIL traži novog vođu

https://www.vecernji.hr/vijesti/al-bagdadi-je-mrtav-isil-trazi-novog-vo-u-mosul-irak-islam-terorizam-1181996

259
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.