Autor: admin
Datum objave: 17.01.2018
Share


Akiko Sato : Draw attention!

Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO

Akiko Sato : Draw attention!

https://www.muo.hr/blog/2018/01/09/akiko-sato-draw-attention/

Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO

AKIKO SATO : DRAW ATTENTION!

IZLOŽBA ZA CRTANJE 16. 1. – 31. 3. 2018.  Otvorenje u 19 sati!

U Muzeju za umjetnost i obrt tijekom prosinca do sredine siječnja, u Stalnom postavu muzeja možete susresti suvremenu umjetnicu Akiko Sato i doživjeti dašak radne atmosfere koju je potaknula u muzeju, radeći seriju crteža na svili za svoju izložbu.

Ako ju ne zateknete u njezinu privremenom radnom studiju na 1. katu Stalnog postava u dvorani Sakralne umjetnosti, u okruženju ambijentalne instalacije Ide Blažičko, možda ona zatekne vas na nekom drugom mjestu, jer u potrazi za inspirativnim motivima obilazi cijeli postav.

Kao što je već uobičajeno u sklopu ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO, muzejske su zbirke izložene u Stalnom postavu u okviru njegove klasične stilističke koncepcije Akiko Sato, japanskoj umjetnici s dugogodišnjim boravkom u Hrvatskoj, poslužile kao inspirativno ishodište za novu seriju radova. Osmišljavajući ih, autorica je posegnula za tehnikom crteža kao elementarnim, prirodnim alatom likovnog mišljenja i izražavanja, iznenadivši tim izborom i sebe, ali i javnost jer se ovom prilikom po prvi puta javnosti predstavlja tim medijem.

Odabirući figuralne motive, poglavito ljudske i životinjske likove u različitim varijacijama od mitoloških ili sakralnih junaka i alegorija do građanskih portreta, komemorativnih poprsja i dekorativnih figurina, Akiko skicira tihe stanovnike muzejskih zbirki gledajući na njih kao simboličke predstavnike snažnih osjećaja i psiholoških značenja. Tako nastaje serija ambijentalnih crteža koji ovješeni usred izložbenih dvorana stvaraju prostorne kompozicije u kojima dolaze do izražaja novi odnosi među muzejskim predmetima, koji omogućuju slobodnu dinamiku asocijacija.

Poput dvostruke spiralne linije molekule ljudskog DNK i crteži Akiko Sato u sebi nose dva kôda, dvije frekvencije titranja – prenose polaganost prepoznavanja mnoštva očiglednih i skrivenih ljudskih obličja, ali zrače svježinom i neposrednošću crtačke brzine jer su proizašli iz posve intuitivnog procesa asimilacije elemenata okruženja u kojemu je bilo važno izoštriti smisao za detalje i ostvariti nove relacije među njima. Lebdećim pozicijama u prostoru crteži formiraju vlastitu liniju raštrkanih „scenskih događanja“ duhovito uklopljenih u raskošnu sceneriju Stalnog postava.

https://www.muo.hr/blog/2018/01/09/akiko-sato-draw-attention/#jp-carousel-6106
Izložba japanske umjetnice Akiko Sato otvorena u MUO

Autor HINA - 16. 01. 2018. 22:45

https://www.nacional.hr/izlozba-japanske-umjetnice-akiko-sato-otvorena-u-muo/

U okviru klasične stilističke koncepcije Stalnog postava zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u utorak navečer otvorena je izložba “Draw Attention! – Izložba za crtanje” japanske umjetnice Akiko Sato, koja je u tom prostoru proteklih tjedana i stvarala svoja nova djela.

Stalni postav zagrebačkog Muzeja umjetnici je, koja s obitelji više godina živi u Hrvatskoj, poslužio kao inspiracija za novu seriju radova, crteža kao elementarnog alata likovnog mišljenja i izražavanja kojim se prvi put predstavlja javnosti.

Na temelju izloženih predmeta iz muzejskih zbirki  Sato je napravila seriju ambijentalnih crteža koji, ovješeni u izložbenim dvoranama, ulaze u odnos sa svojim izvorom inspiracije i stvaraju jedinstvene prostorne kompozicije.

Po riječima kustosice izložbe Jasmine Fučkan, idejnu osnovu ne čini izravna konfrontacija tradicionalne stilistike s poljem medijske kulture, niti izložba progovara višemedijskim jezikom suvremene umjetnosti, već pronalazi suptilan način za propitivanje tradicionalnih kodova vizualnosti sa stajališta suvremenosti.

Fučkan smatra kako izložba igra na kartu jačeg aduta od pukog poziva na razgledavanje, a to je šansa za ostvarenje izravnog iskustva. “Publiku se poziva da nastave putem kojim je Akiko počela, na samostalnu crtalačku avanturu”, napomenula je.

Kako bi izrazila snažne osjećaje i dala svojim crtežima dublje, psihološko značenje umjetnica je odabirala figuralne motive, ponajviše razne varijante ljudi i životinja, od mitoloških ili sakralnih junaka i alegorija do građanskih portreta, komemorativnih poprsja i dekorativnih figurina.

Otvorivši izložbu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako “nadahnuta i intuitivna djela japanske umjetnice koja je nakon niza adresa za život odabrala Zagreb, uspostavljaju odnos između prošlosti i sadašnjosti, samog djela i njegova promatrača”. Izrazio je uvjerenje da će posjetitelji MUO-a uživati “u istraživanju kreativnih veza između tradicionalnog i suvremenog”.

Akiko Sato (1967., Mie, Japan) studirala je unutarnji dizajn u Tokiju, a kiparstvo je diplomirala u Seattleu. Više je godina boravila u New Yorku, gdje je sudjelovala u nizu izvedbenih projekata kao autorica scenografije i kostimografije za istaknute multimedijalne plesne trupe (za Gabri Christu i Danz Aiusu te Tracie Morris).U Hrvatsku se preselila 2003. godine, a među njenim zapaženijim izlaganjima bila je instalcija Sklonište za osjećaje u Gliptoteci HAZU (2008.) i ‘work in progress’ intervencija Crvene kockice na Kineskom zidu na splitskom salonu (2013.).

Izložba, koja je dio ciklusa “Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO”, bit će otvorena do 31. ožujka.

https://www.zagrebacki.hr/2018/01/08/akiko-sato-suvremeni-umjetnici-stalnom-postavu/

518
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.