Autor: admin
Datum objave: 01.09.2019
Share


Alain Badiou

NAŠA NEVOLJA DOLAZI IZDALEKA – NAŠE ZLO DOPIRE NADALEKO

Alen Badju (1937), francuski mislilac i matematičar, nastavlja postmodernu praksu vraćanja na ključna pitanja starije i novije filozofske tradicije – kao što su pitanja bića, istine, subjekta ili događaja – s kojima se on suočava u „dekonstruktivnoj“ nameri, iz čega crpi svoje teorijske ideje. Kao i nešto stariji „postmodernisti“, Badju pitanju politike i političkog, te njihovoj vezi sa filozofijom i teorijskim mišljenjem, daje prvorazredni značaj.

https://akademskaknjiga.com/autori/alen-badju-alain-badiou/


NAŠA NEVOLJA DOLAZI IZDALEKA – NAŠE ZLO DOPIRE NADALEKO

https://akademskaknjiga.com/katalog/nasa-nevolja-dolazi-izdaleka-nase-zlo-dopire-nadaleko/

(NOTRE MAL VIENT DE PLUS LOIN Penser les tueries du 13 novembre)

Autor: Alen Badju (Alain Badiou) Prevela s francuskog Kristina Bojanović

ISBN: 978-86-6263-132-9 Broj stranica: 70 Kategorija: Sociologija Biblioteka: Arcus

Dodatne informacije  O autoru

U ovom kratkom ogledu Alen Badju se bavi krvoprolićem počinjenim 13. novembra 2015. u Parizu i nastoji da objasni šta se dogodilo. Ko su počinioci tog masovnog zločina? I kako okvalifikovati njihovo delo? Gde je naš svet, sa stanovišta onoga što se podmuklo, a onda agresivno, uspostavilo za nešto više od trideset godina? Ono od čega patimo na svetskom nivou jeste odsustvo politike koja bi se odvojila od hegemonističkog kapitalizma. Dok god ne dođe do nekog drugog strateškog predloga, svet će ostati suštinski dezorijentisan.

Pred svima nama je zadatak da pokušamo učiniti, da povest čovečanstva promeni pravac i da se izvuče iz nedokučivog zla u koje je trenutno potonula.


Alain Badiou

https://en.wikipedia.org/wiki/Alain_Badiou

Alain Badiou (/bəˈdjuː/; French: [alɛ̃ badju] About this sound(listen) (help·info); born 17 January 1937) is a French philosopher, formerly chair of Philosophy at the École normale supérieure (ENS) and founder of the faculty of Philosophy of the Université de Paris VIII with Gilles Deleuze, Michel Foucault and Jean-François Lyotard. Badiou has written about the concepts of being, truth, event and the subject in a way that, he claims, is neither postmodern nor simply a repetition of modernity. Badiou has been involved in a number of political organisations, and regularly comments on political events. Badiou argues for a return of communism as a political force

488
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.