Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović,prof.
Datum objave: 11.08.2012
Share
Komentari:


ALBUM HRVATSKE GLAZBE ZA FLAUTU

Na stranicama e-portala Collegium Hergešić je bilo pisano......

ALBUM HRVATSKE GLAZBE ZA FLAUTU

 

Na stranicama e-portala Collegium Hergešić je bilo pisano o hrvatskim umjetnicama s medjunarodnim ugledom,flautistici Ivani Zahirović i pianistici Mii Elezović,koje imaju rafinirano biran repertoire nastajao godinama suradnje, na podijima hrvatskiih glazbenih dvorana,u nizu europskih središta,u SAD, Carnegie Hall –u  u New Yorku .....kao i u nizu prigoda u kojima su, izborom programa, osobito s djelima hrvatskih skladatelja.

 

Umjetnice predstavljaju svjetski duh hrvatske kreativne snage u području glazbene umjetnosti, opusima hrvatskih skladatelja prošloga stoljeća, koji se uvijek iznova impresivno predstavljaju domaćoj glazbenoj javnosti i široj svjetskoj, kao svojevrsna naznaka i najava niza drugih vrijednosti u području umjetnosti.

 

Upoznavanje i spoznaja hrvatskih umjetnika, glazbenika i predstavnika ostalih,osobito likovnih umjetnika, pobudjuju zanimanje,čak i sustavno, spram kreativne snage hrvatskoga duha osobito u području humanističkih znanosti, umjetničke književnosti, pjesništva, globalnih značajki hrvatskoga društva i identiteta hrvatskoga nacionaliteta u suvremenosti.

 

Spoznaja umjetničke tradicije u opusima hrvatskih umjetnika, skladatelja,

često u širim europskim područjima, a i izvaneuropskim,svjetskim,

pridonose zanimanju i stavovima o veličini i kakvoći duhovne snage čitljive u opusima umjetnika kroz vrijeme prošlo, kao svojevrsnoj platformi za nadahnuća u korist vremena budućega i jačanja svijesti o vrijednostima hrvatskoga identiteta u suvremenoj svjetskoj zajednici naroda.

 

CD, naslovljen - Album hrvatske glazbe za flautu, priredjen u veljači ove 2012. u Munchenu, nudi nam duboko, slojevito poimanje o prožetosti umjetnica, flautistice Ivane Zahirović i pianistice Mie Elezović, djelima iz opusa Dore Pejačević, Brune Bjelinskog, Božidara Kunca, Krste Odaka, Davora Bobića, Emila Cossetta......

 

Ovu umjetničku ponudu treba osobno doživjeti, pripadanjem, koncentracijom i otkrićima koja nam,izvedbenim finesama unutar cjeline svakoga od izabranih djela,obilato nudi u ime afirmacije glazbene umjetnosti kao najfrekventnijega komunikološko-komunikacijskoga sustava u svijetu, bez obzira na razine kulture i civlizacijske standarde u suvremenosti raznolikoga svijeta, s ukupnim rekordom u povijesti čovječanstva s oko sedam milijardi duša istodobo živućih na ovom našem Planetu. 


1071
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.