Autor: admin
Datum objave: 16.09.2018
Share


ANALIZA MAGAZINA

VELIKO ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG: Što rade i koliko javnog novca primaju 1384 udruge branitelja?

ANALIZA MAGAZINA

VELIKO ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG: Što rade i koliko javnog novca primaju 1384 udruge branitelja?

https://www.jutarnji.hr/magazin/veliko-istrazivanje-jutarnjeg-sto-rade-i-koliko-javnog-novca-primaju-1384-udruge-branitelja/7828551/

Osim što je Hrvatsku u ratu branilo najmanje 505 tisuća branitelja - prema posljednjim podacima objavljenim prije nego što je u prosincu 2017. godine Registar branitelja postao nedostupan javnosti - našu domovinu i u miru čuva impresivna “vojska” od čak 1384 braniteljskih, stradalničkih i ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Toliko ih je, naime, trenutačno upisano u Registar udruga. Te udruge po svojoj brojnosti i udjelu u financiranju mali su dio cjelokupnog ekosustava poznatog pod kumulativnim nazivom “civilno društvo”. Ipak, tijekom posljednjih godina, uloga aktera, pa i pokretača značajnih političkih i društvenih procesa u Hrvatskoj dovela je udruge proizašle iz Domovinskog rata u fokus interesa šire javnosti, gdje se njihov rad učestalo propitkuje, kritizira, pa i mistificira.

Ključni razlog tome vjerojatno je opća netransparentnost u sustavu civilnog društva, zbog koje građani bez ozbiljnog istraživanja teško mogu dobiti odgovore i na osnovna pitanja o djelovanju braniteljskih i stradalničkih udruga. Koliko ih je zaista aktivno i čime se sve te silne udruge točno bave, tako se ne može sa sigurnošću reći temeljem njezina upisa u Registar udruga, jer to što je neka udruga upisana kao aktivna, u praksi ne znači da je nužno tako. Nadalje, mnoge ni dan-danas nisu usklađene sa Zakonom o udrugama iako je rok za usklađivanje statuta udruga sa zakonom istekao još koncem 2016. godine. To se ne odnosi samo na braniteljske i stradalničke, nego na udruge iz svih kategorija djelovanja - sportskih, ljudskopravaških, hobističkih, gospodarskih, kulturnjačkih..

560
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.