Autor: admin
Datum objave: 16.07.2016
Share


Andrej Plenković jedini je kandidat za predsjednika HDZ-a na izborima koji će se sutra održati po principu 'jedan član – jedan glas'

Oko 220.000 članova HDZ-a u nedjelju će do 19 sati moći glasovati u gradskim, općinskim i područnim izbornim povjerenstvima

Andrej Plenković jedini je kandidat za predsjednika HDZ-a na izborima koji će se sutra održati po principu 'jedan član – jedan glas'


Oko 220.000 članova HDZ-a u nedjelju će do 19 sati moći glasovati u gradskim, općinskim i područnim izbornim povjerenstvima. 


Plenković je za svoju kandidaturu dobio potporu više od 35.000 potpisa potpore članova stranke, a u svom izbornom programu naglasio je kako će mu glavni cilj biti vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ-a. Smatra kako HDZ još jednom može postati predvodnik modernizacije uz puno podržavanje tradicionalnih vrijednosti te središnja snaga razvoja Hrvatske u kojoj će hrvatski narod ostvariti svoj puni potencijal.


“Program za suvremeni HDZ”


HDZ Plenković vidi kao državotvornu stranku hrvatskog naroda koja zastupa nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti, baštini demokršćanstvo i univerzalna humanistička načela te je dio europskog desnog centra. 


Naglašava i da je njegov program “program za suvremeni HDZ”, koji među inim, osuđuje sve totalitarizme i poštuje sve žrtve, čvrsto ostaje pri politici pomirbe predsjednika Franje Tuđmana, štititi prava i dostojanstvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji te bolje promiče njihovu ulogu u društvu.

Smatra i da se treba ići u izradu novog, cjelovitog i suvremenijeg Statuta HDZ-a pri čemu promjene trebaju biti usmjerene na veće sudjelovanje članova u formiranju stranačkih politika, snažnijem položaju Središnjeg odbora, razvijanju instituta unutarstranačkog referenduma te stvaranju preduvjeta za elektroničko glasovanje te daljnje jačanje modela izbora dužnosnika po načelu “jedan član – jedan glas”.


“Načelo podudarnosti”

Vezano uz predstojeće izvanredne parlamentarne izbore Plenković je najavio kako je HDZ otvoren za razgovore i partnerstva s strankama Domoljubne koalicije ili izvan nje, pri čemu će se voditi načelom programske podudarnosti i svjetonazorske sličnosti.


Plenković je peti po redu predsjednik HDZ-a. Franjo Tuđman vodio ga je od osnivanja 1989. do smrti u prosincu 1999. godine. Drugi predsjednik stranke bio je Ivo Sanader (od travnja 2000. do lipnja 2009), da bi nakon njegova odlaska na predsjedničko mjesto došla Jadranka Kosor. Od 2012. stranku je vodio Tomislav Karamarko.


Plenković je 1970. godine rođen u Zagrebu. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu gdje je završio i poslijediplomski studij iz međunarodnoga javnog i privatnog prava. U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1994. godine, a u bogatoj diplomatskoj karijeri obavljao je više važnih dužnosti u zemlji i izvan nje. U HDZ se učlanio 2011. godine, a od te godine do 1. srpnja 2013. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Odlukom Sabora od travnja 2012. do srpnja 2013. bio je jedan od 12 hrvatskih zastupnika promatrača u Europskom parlamentu.

Nakon ulaska Hrvatske u EU 2013., na pobjedničkoj koalicijskoj listi predvođenom HDZ-om, postao je zastupnik u Europskom parlamentu. Na općim izborima za Europski parlament, 25. svibnja 2014. godine, bio je nositelj zajedničke liste HDZ-a i partnera.


Andrej Plenković rekao je u petak da će sve teme koje se odnose na moguće koalicije, sastavljanje lista i izborni program biti njegov prioritet i stranačkih tijela nakon 18. srpnja, kada i formalno bude izabran za predsjednika HDZ-a istaknuvši kako njegova stranka neće  voditi "prljavu" izbornu kampanju,  već će biti usmjerena na prave potrebe građana.


"Poštujem institucije i legalni mandat koji ću dobiti od članova HDZ-a i sve teme koje se odnose na moguće koalicije, sastavljanje lista i izborni program bit će predmet moga djelovanja, Predsjedništva i svih stranačkih tijela nakon izbora tj. nakon 18. srpnja", rekao je Plenković novinarima prije početka druženja s članovima zagrebačkog HDZ-a upitan o mogućim nositeljima izbornih lista. Istaknuo je kako njegova stranka neće voditi "prljavu" izbornu kampanju, već će ona biti usmjerena na prave potrebe građana.


"U fokus ćemo staviti gospodarstvo i sve teme kod kojih će HDZ pokazati da u zemlji želi projicirati političku stabilnost, jačati pravnu sigurnost te stvoriti kvalitetan okvir za gospodarski rast i razvoj. Provodeći temeljno načelo Europske pučke stranke i  HDZ-a - kršćansko načelo solidarnosti, voditi ćemo računa o socijalnoj uključenosti i brizi za najranjivije skupine u društvu",  rekao je.


Upitan hoće li Narodna koalicija u kampanji biti u prednosti zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u,  Plenković je odgovorio da to ništa ne znači i da će HDZ  u izbore  ići spreman, s ljudima koji će jamčiti provedbu programa. 


Poručio je i da će, kao predsjednik HDZ-a, učiniti sve da kulturu političke rasprave digne na višu razinu.  


Ponovio je kako je HDZ spreman za koaliranje sa svim svjetonazorski i programski sličnim strankama, te da su vrata za poslijeizbornu suradnju otvorena i Mostu, koji je, kako je kazao , po mnogim segmentima sličan HDZ-u.


Na pitanje kako komentira vijest da premijer Tihomir Orešković neće ići na izbore, rekao je da je na Oreškoviću da donosi političke odluke. Ocijenio je  kako se radi o kvalitetnom čovjeku koji je dao velik doprinos zemlji svojim iskustvom  i znanjem.


"Moja suradnja s njim je otvorena i pozivam ga da ostane angažiran u našem političkom životu", rekao je.


U vezi s raspuštanjem Sabora s najkraćim mandatom, podsjetio da je Vlada donijela dva bitna dokumenta - proračun koji je za cilj imao smanjenje deficita i razvoj zemlje te nacionalni program reformi koji je dobio odlične ocjene Europske komisije.

Istaknuo je da će se HDZ i dalje zalagati za najviše standarde zaštite ljudskih i manjinskih prava, ravnopravnosti žena i muškaraca te temeljnih sloboda. 

 

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je unutarstranačku kampanju i izbore za predsjednika završio u matičnom zagrebačkom Gradskom odboru HDZ-a  i prigodi da stranačkim kolegama i simpatizerima predstavi svoj program i smjernice HDZ-ove političke platforme za predstojeće parlamentarne izbore.

1127
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.