Autor: admin
Datum objave: 30.06.2017
Share


Andrej Plenković otvara konferenciju 'Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi'

Dubrovnik Forum 2017

Dubrovnik: Andrej Plenković otvara konferenciju 'Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi'

http://www.portaloko.hr/clanak/-dubrovnik-andrej-plenkovic-otvara-konferenciju-jadranskomediteranska-suradnja-i-sigurnost-u-jugo/0/94901/

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorit će dvanaestu po redu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum 2017, pod nazivom 'Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi', u subotu u 9.00 sati, u Hotelu Dubrovnik Palace.


Premijer Plenković sudjeluje na Dubrovnik Forumu

http://dubrovniknet.hr/novost.php?id=54092#.WVX_59a0mUk

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorit će dvanaestu po redu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum  2017, pod nazivom „Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi“ koja će se održati u subotu, 1. srpnja.

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dubrovnik Forum bit će posvećen najaktualnijim temama. Težište rasprave ovogodišnjeg Dubrovnik Foruma je na Jadransko-mediteranskom području koje je zemljopisno dodirna točka, a ujedno i raskrižje Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Europe. Fokus će biti na rješavanju zajedničkih izazova sigurnosti i stabilnosti na Sredozemlju i u susjednim područjima putem jačanja suradnje i poticanja dijaloga a ujedno će se razmotriti i mogućnosti konkretnijeg djelovanja.

Dubrovnik Forum usmjerit će se i na mogućnosti razvijanja dodatnih prilika za poslovanjem na istočnom Sredozemlju te na interkulturalni dijalog s naglaskom na mobilnost i edukaciju mladeži.


Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost JIE teme ovogodišnjeg Dubrovnik Foruma

https://www.vecernji.hr/vijesti/jadransko-mediteranska-suradnja-i-sigurnost-jie-teme-ovogodisnjeg-dubrovnik-foruma-1179641

O povijesti dubrovačke vanjskopolitičke konferencije  Dubrovačka vanjskopolitička konferencija počela je kao Croatia summit, a 2013. godine promijenila je naziv u Croatia Forum. Od 2016. naziva se Dubrovnik Forum. Prvi skup održan je pod nazivom "Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju" u doba kada je Hrvatska tek počela pregovore za članstvo u EU. Idućih godina teme su bile sigurnosna pitanja, proces euroatlantskih integracija, globalni izazovi regije, ulaganja i razvoj, energetska sigurnost, a 2014., kada je Hrvatska već bila članica EU-a forum se fokusirao na proces europske integracije zapadnog BalkGodine 2016. jačanje suradnje 12 zemalja inicijative Jadran-Baltik-Crno more pod nazivom "Snažnija Europa-spajanje sjevera i juga", predstavili su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i njezin poljski kolega Andrzej Duda koji će početkom srpnja biti domaćin toj inicijativi u Varšavi gdje će, kako je najavljeno, važan govor održati i američki predsjednik Donald Trump. Panelisti na ovogodišnjem skupu su ministri vanjskih i unutarnjih poslova zemalja regija ili njihovi zamjenici, znanstvenici iz političkih i mirovnih centara, a među ostalima i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Hoyt Brian Yee, glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Goran Svilanović, regionalni direktor Međunarodne organizacije za migracije Eugenio Ambrosi, predstavnici Europske komisije i OECD-a te predstavnici vjerskih zajednica.

http://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska-i-svijet/clanak/id/494211/strongpredsjednik-vlade-andrej-plenkovic-na-dubrovnik-forumu-strong



Dubrovnik: Samit SEECP-a o regionalnoj saradnji

http://velkaton.ba/dubrovnik-samit-seecp-a-o-regionalnoj-saradnji/

U Dubrovniku će danas biti održan samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) pod motom “Povezanost, komunikacija, saradnja”. Na ovom samitu Bosnu i Hercegovinu će predstavljati predsjedavajući bh. Predsjedništva Mladen Ivanić.

Uvodnu riječ prije sastanka šefova diplomatija održat će ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, a poslije podne samit šefova država i vlada otvara hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatska je kao prioritete saradnje istakla nauku i obrazovanje (SEECEL), energetiku (plutajući LNG terminal Krk, Jadransko-jonski plinovod) i rješavanje civilnih kriznih situacija (migracije, terorizam, radikalizacija, nasilni ekstremizam i druge krizne situacije), navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Prije tri sedmice u Zagrebu je održano četvrto plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine SEECP-a i Završnom izjavom sudionice su se obvezale na dalje jačanje regionalne suradnje i izravne komunikacije, na zajedničku borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, te naglasile članstvo u EU-u kao glavnu težnju regije i važnost saradnje s evropskim institucijama.

Ko čini SEECP i šta je to?


SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.


Proces je pokrenut 1996. u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za poticanje saradnje u regiji koji je nastao na inicijativu zemalja regije, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država.

SEECP je neinstitucionalizirana struktura, što znači da nema svoj budžet, stalno sjedište ni administraciju. Saradnja se temelji na multilateralnom formalnom i neformalnom dijalogu.

Glavni politički forum i tijelo koje donosi odluke je godišnji samit šefova država i vlada, a odluke se donose konsenzusom.

SEECP ima i operativno tijelo, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) sa sjedištem u Sarajevu, koje ima status međunarodne organizacije.



Pejčinović Burić otvorila završni sastanak šefova diplomacija SEECP-a

https://www.vecernji.hr/vijesti/dubrovnik-marija-pejcinovic-buric-seecp-1179701


Kolinda Grabar-Kitarović: Za nas je arbitraža nepovratno korumpirana

https://www.vecernji.hr/vijesti/kolinda-grabar-kitarovic-za-nas-je-arbitraza-nepovratno-korumpirana-1179771


Vučić potvrdio da će Srbija uložiti 530.000 eura u obnovu rodne kuće bana J. Jelačića

https://www.vecernji.hr/vijesti/vucic-grabar-kitarovic-potvrdio-da-ce-srbija-uloziti-530-000-eura-u-obnovu-rodne-kuce-bana-j-jelacica-1179774


Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost JIE teme ovogodišnjeg Dubrovnik Foruma

https://www.vecernji.hr/vijesti/jadransko-mediteranska-suradnja-i-sigurnost-jie-teme-ovogodisnjeg-dubrovnik-foruma-1179641


2129
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.