Autor: admin
Datum objave: 05.12.2017
Share


ANDREJ PLENKOVIĆ: Tvrđava Imperial najprimjerenije je mjesto za Muzej Domovinskog rata

u srijedu je posjetio Srđ gdje je pred križem položio vijenac za pale hrvatske branitelje


‘Čuvari sjećanja’ i fotomonografija ‘Nepokoreni Dubrovnik’ predstavljeni na Srđu

http://www.dulist.hr/cuvari-sjecanja-i-fotomonografija-nepokoreni-dubrovnik-predstavljeni-na-srdu/457506/


FOTO: Predstavljena fotomonografija i otvorena izložba 'Nepokoreni Dubrovnik'

http://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/520424/foto-predstavljena-fotomonografija-i-otvorena-izlozba-39nepokoreni-dubrovnik39nbsp#&gid=null&pid=1


FOTO: ANDREJ PLENKOVIĆ: Tvrđava Imperial najprimjerenije je mjesto za Muzej Domovinskog rata

http://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/520370/foto-andrej-plenkovic-tvrava-imperial-najprimjerenije-je-mjesto-za-muzej-domovinskog-rata

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u srijedu je posjetio Srđ gdje je pred križem položio vijenac za pale hrvatske branitelje, a potom u Muzeju Domovinskog rata razgovarao sa dubrovačkim braniteljima. Nakon razgovora sa dubrovačkim braniteljima premijer je kazao kako je tvrđava Imperial na Srđu najprimjerenije mjesto za Muzej Domovinskog rata koji bi tu trebao imati trajno mjesto. – Zajedno sa potpredsjednikom Sabora, sa ministrima i državnim tajnicima te gradonačelnikom Dubrovnika i županom Dubrovačko-neretvanskim na Srđu smo odali počast palim hrvatskim braniteljima koji su u najtežim trenutcima, 1991. godine, u vrijeme Domovinskog rata branili Dubrovnik, jug Hrvatske te hrvatsku slobodu. Važno je da smo na prijedlog naše Vlade u Hrvatskom saboru usvojili novi zakon o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji jer vjerujem da je to vrlo snažna i čvrsta poruka Vlade kako želimo regulirati sva ta pitanja na cjelovit, dugoročan i financijski održiv način. Time smo poslali poruku dostojanstva Domovinskog rata i trajnog poštovanja prema onima koji su dali najviše za Hrvatsku – kazao je tom prigodom premijer Plenković dodajući kako će tijekom boravka u Dubrovniku razgovarati sa županom, gradonačelnicima i načelnicima Dubrovačko-neretvanske županije te razmotriti i sve druge važne teme za razvoj hrvatskog juga. – Razgovarat ćemo o temama vezanim za gospodarstvo, bolju prometnu povezanost te kvalitetniji život svih ljudi u ovoj županiji - naglasio je predsjednik hrvatske Vlade kojem je ravnateljica Muzeja Domovinskog rata, Varina Jurica Turk prigodno poklonila publikaciju 'Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995.'




Resorno ministarstvo pronaći će najbolja prometna rješenja

http://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/520397/resorno-ministarstvo-pronaci-ce-najbolja-prometna-rjesenja

Bolja prometna povezanost te povezanost s otocima, rješavanje pitanja graničnih prijelaza, Pelješki most te projekti ključni za razvoj Dubrovačko-neretvanske županije bile su teme zatvorenog sastanka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem.

- Cestovni pravci koji bi olakšli gužve u ljetnim mjesecima bilo da je riječ o Pelješcu primjerice Orebić ili cesta iz Dubrovnika prema zračnoj luci ili pak prema sjeveru s obzirom na činjenicu da nemamo alternativne pravce, trag je na kojem će Ministarstvo prometa provesti odgovarajuće studije i naći prava prometna rješenja koja bi olakšala eventualne čepove tijekom ljetne sezone – kazao je nakon sastanka premijer Plenković te naglasio kako je ova turistička sezona bila najbolja za Hrvatsku, a rezultati se već vide. Dubrovnik ima najvišu kvalitetu turističke ponude te, dodao je, može biti primjer drugima.

- Važno je razvijati i nadalje koncept kongresnog turizma u Dubrovniku koji jača destinaciju i produljuje sezonu što je jedna od osnovnih zadaća naše strategije održivog turizma u RH – kazao je Plenković. Ustvrdio je kako Vlada održava 'vrlo kvalitetnu dinamičnu interakciju sa svim jedinicama lokalne i područne samouprave osobito županijama'.

- Vidim da su naši prijatelji zadovolji sa zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave osobito oni gradovi koji će sada imati veće prihode. Dakle poruka fiskalne decentralizacije nije samo deklaratorna nego vrlo konkretna – kazao je premijer i najavio novi susret sa svim županima u petak u Šibeniku.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je tri bitne teme iz današnje rasprave.

- Pelješki most ide dalje. Vrlo brzo se očekuje izbor izvođača radova. Također, Trgovački sud se vraća u Županiju odnosno Dubrovnik, a Vlada daje apsolutnu podršku našoj inicijativi za kongresni centar u Dubrovniku.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je premijeru na brojnim mjerama za rješavanje problema građana Dubrovnika te naglasio kako su se problemi s Hrvatskom poštom već riješili jer se sustav unaprijedio.

- Ono što nam je još važno je problem građana s avioprijevoznikom Croatia Airlinesom koji je jasan. U petak dolazi predsjednik Uprave CA i vjerujem da ćemo i taj problem vrlo skoro riješiti – kazao je Franković te dodao kako će Vila Čingrija skoro postati gradsko vlasništo. Također, pokrenuta je procedura za prijenos dvije trećine vlasništva ljetnikovca Kaboga na Grad Dubrovnik čime će, kazao je Franković, Grad u potpunosti gospodariti navedenim ljetnikovcem.

1526
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.