Autor: admin
Datum objave: 23.07.2014
Share
Komentari:


Andrej Plenković u izaslanstvu Europske pučke stranke

u Kijevu

Andrej Plenković u izaslanstvu Europske pučke stranke u Kijevu

Zastupnik Andrej Plenković bit će član izaslanstva EPP-a koje će s ukrajinskim vlastima razgovarati o krizi u Ukrajini i stavu EU prema očuvanju teritorijalne cjelovitosti zemlje, te o rješavanju sigurnosne situacije na istoku zemlje.

Kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i budući predsjedatelj parlamentarnog Odbora za pridruživanje Ukrajine Europskoj uniji, zastupnik Plenković član je izaslanstva  Europske pučke stranke koje će 23. i 24. srpnja posjetiti Ukrajinu.

Uz Plenkovića u izaslanstvu su Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a, Joseph Daul, predsjednik EPP-a, Elmar Brok, predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a, Jacek Saryusz-Wolski, potpredsjednik EPP- a zadužen za vanjske poslove, Sandra Kalniete, potpredsjednica EPP-a zadužena za politiku susjedstva, te Cristian Preda, koordinator EPP-a u Odboru za vanjske poslove.

Tijekom boravka u Kijevu izaslanstvo EPP-a susrest će se s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, s premijerom Arsenijem Jacenjukom, gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, predsjednikom Vrhovne Rade (ukrajinskog parlamenta) Aleksandrom Turčinovom, predsjednikom Međuparlamentarnog odbora Vrhovne Rade i EU-a Hrihorijem Nemirijem, ministrom obrane Valerijem Heletejom, ministrom za energetiku Jurijem Prodanom te predsjednikom Vijeća za sigurnost i obranu u Ukrajini Andrijem Parubijem.

Ključne teme zajedničkih sastanaka izaslanstva EPP-a i predstavnika ukrajinskih vlasti, bit će paket sankcija Europske unije usmjeren Ruskoj Federaciji zbog kršenja međunarodnog prava prilikom aneksije Krima, podupiranja pobunjenika na istoku Ukrajine, te ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suverenosti te zemlje. Raspravljat će se o odgovornima za nedavno rušenje malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini, te o razlozima ometanja međunarodne istrage. Razgovarat će se također o potrebi brze ratifikacije nedavno potpisanog Sporazuma o pridruživanju, te korištenju 11 milijardi eura, koliko je EU namijenila stabilizaciji i obnovi Ukrajine.

Zastupnik Plenković sudjelovao je na izvanrednom sastanku Odbora za vanjske poslove AFET u raspravi o situaciji u Ukrajini. Analizu trenutnog stanja iznio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin. Plenković je najoštrije osudio rušenje malezijskog civilnog zrakoplova, te je izrazio sućut svim obiteljima žrtava.

893
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.