Autor: admin
Datum objave: 29.10.2013
Share
Komentari:


Andrej Plenković u posjetu Istri

Susret sa županom Flegom, predavanje studentima ekonomije i turizma ....

Plenković u posjetu Istri

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=242:plenkovic-u-posjetu-istri&catid=10:iz-europskog-parlamenta&Itemid=110

Susret sa županom Flegom, predavanje studentima ekonomije i turizma te radni sastanak s članovima istarskog HDZ-a

Zastupnik Plenković je u razgovoru s županom Flegom izrazio potporu Istarskoj županiji pri realizaciji europskih projekata i unapređenju prekogranične suradnje. Flego je istaknuo kako je u tijeku provedba više od 30 EU projekata u Istri. Izvjestio je i o svojim aktivnostima u Odboru regija Europske unije te se zanimao za modele potpore jedinicama regionalne i lokalne samouprave u pogledu predfinaciranja europskih projekata.

 

Na Sveučilištu „Juraj Dobrila“ Plenković je održao predavanje studentima ekonomije i turizma na temu „Prvi mjeseci članstva Hrvatske u EU“. Analizirao je političke i gospodarske implikacije članstva, te je predstavio mogućnosti za mlade u vezi obrazovanja, mobilnosti i zapošljavanja.

 

Povjerenik istarskog HDZ-a, Ivan Bubić, organizirao je u Pazinu susret s članovima HDZ-a iz istarskih gradova i općina na kojem su raspravljene aktualne političke i gospodarske prilike u Hrvatskoj i županiji. Plenković je pojasnio aktivnosti HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu i naglasio važnost kontinuirane komunikacije i suradnje sa županijskim organizacijama. Bubić je pak istaknuo potporu istarskog HDZ-a u realizaciji europskih projekata i gospodarskom razvoju županije.



Plenković: Istrani ne trebaju strahovati zbog terana

http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-istrani-ne-trebaju-strahovati-zbog-terana-428550

S HDZ-ovim zastupnikom u Europskom parlamentu Andrejom Plenkovićem razgovarali smo tijekom njegovog posjeta Puli kada je u sklopu svojih redovnih obveza i obilaska hrvatskih gradova stigao u Istru, razgovarao s istarskim županom, a na Ekonomskom fakultetu održao predavanje studentima.

 

- Koji je Vaš stav kada je riječ o regionalizaciji Hrvatske. Je li podjela po regijama bolja opcija od birokratiziranih županija s malim proračunima?

 

- Rasprave o mogućem novom teritorijalnom ustroju trebaju biti postupne, sveobuhvatne, pažljive i moraju uključivati mišljenja struke, a osobito stavove županija. Vodim računa o tome da su naši župani i županijske skupštine izabrani prije samo pet mjeseci i da oni operativno najbolje znaju koje su im nadležnosti svrhovite i učinkovite te imaju li dovoljno sredstava da realiziraju projekte.

 

Fiskalna decentralizacija preduvjet je za pravu ocjenu učinkovitosti sustava županija koji imamo u zadnjih 20-ak godina.

 

- Kako kao EU-zastupnik možete stati u obranu istarskog terana i dalmatinskog prošeka?

 

- Uz jasnu nacionalnu zaštitu, bitna je artikulirana aktivnost prema Europskoj komisiji, ponajprije glede specifikacije argumenata o porijeklu i autohtonosti. Naš prošek nema veze s onim što se u Italiji naziva prosecco. Optimističan sam glede i terana i prošeka, pa čak ako se i ne postigne dogovor s partnerima, mislim da možemo biti uspješni i pred europskim sudom. O teranu i prošeku kao zastupnici politički lobiramo, ali operativna odgovornost prije svega leži na Ministarstvu poljoprivrede koje je nadležno da podnese svu dokumentaciju Europskoj komisiji.

 

- Trebaju li onda istarski vinari strahovati od gubitka terana?

 

- Ne trebaju strahovati jer su argumenti na našoj strani i smatram da će stvar biti riješena na zadovoljstvo hrvatskih proizvođača terana. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


823
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.