Autor: admin
Datum objave: 02.03.2016
Share


Andrej Plenković: Zapošljavanje mladih krucijalno je pitanje našeg društva

...na konferenciji o zapošljavanju mladih u sklopu europskog projekta Job club 'Črnkas' – Črnomerec poslovni klub koji priprema mlade za tržište rada

Zapošljavanje mladih krucijalno je pitanje našeg društva

http://www.andrejplenkovic.hr/article.php?id=1077&naslov=zaposljavanje-mladih-krucijalno-je-pitanje-naseg-drustva

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je na konferenciji o zapošljavanju mladih u sklopu europskog projekta Job club "Črnkas" – Črnomerec poslovni klub koji priprema mlade za tržište rada

Čestitavši inicijatorima Marku Paviću i Luki Bogdanu te drugim akterima na kvalitetnom projektu »Poslovni klub Črnomerec« za zapošljavanje mladih, Plenković je istaknuo da je perspektiva pristupa mladih tržišta rada u uvjetima članstva Hrvatske u EU bitno drukčije nego prije. U tom smislu poručio je mladima da kontinuirano rade na sebi i nastoje stečenim obrazovanjem, učenjem stranih jezika i društvenim angažmanom biti konkurentni na europskom tržištu rada.

Rekao je kako su u Višegodišnjem financijskom okviru EU do 2020. godine predviđena značajna sredstva za programe zapošljavanja mladih, s obzirom da u EU i dalje ima oko 7 milijuna mladih izvan sustava obrazovanja i zapošljavanja (NEETs).

Naglasio je da se projekt Črnkas pokazuje kao premosnica u povezivanju sustava obrazovanja s tržištem rada, te mladima omogućuje stjecanje ključnih vještina u pripremi za pronalak posla.

Plenković je zaključio da se na nacionalnoj razini trebaju snažnije poduprijeti ovakvi projekti koji su važan dio mozaika zapošljavanja mladih i rješavanja jednog od krucijalnih problema našeg društva.




Plenković posjetio Washington i Harvard

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu Andrej Plenković posjetio je Washington i Boston (Cambridge)

http://www.andrejplenkovic.hr/article.php?id=1074&naslov=plenkovic-posjetio-washington-i-harvard

U Washingtonu je održao konzultacije u State Departmentu s pomoćnicima državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Bridget Brink i Brianom Hoyt Yeeom. Glavne teme razgovora bili su transatlantski odnosi, situacija u Ukrajini, politika susjedstva EU, stanje u jugoistočnoj Europi kao i predstojeći izbori u SAD-u. Plenković je pojasnio stavove EP o aktualnim zbivanjima u Ukrajini, vanjskopolitičkim prioritetima nove hrvatske Vlade, izbjegličko-migracijskoj krizi, potpori Bosni i Herecegovini na putu za EU, te se založio za ukidanje viza za hrvatske državljane. Održao je predavanje o novoj politici susjedstva EU skupini stručnjaka za međunarodne odnose u uglednom think-tanku Atlantic Council. U Washingtonu se Plenković

susreo i s veleposlanikom EU u SAD-u Davidom O'Sullivanom, šefom Ureda EP Antoineom Ripollom i predstavnicima Veleposlanstva RH u SAD-u.

U Cambridgeu (Boston) na tradicionalnoj godišnjoj Europskoj konferenciji 2016 "Europa danas: prevelika da propadne, previše podijeljena da uspije?" koju zajednički organiziraju studenti Harvard Kennedy School, Harvard Business School, Harvard Law School i Tufts Fletcher School of Law and Diplomacy, Plenković je održao govor na panelu "Izgradnja zajedničke europske kuće: perspektive za istočnu Europu". Govorio je o politikama proširenja i susjedstva EU, te o novoj Globalnoj strategiji vanjske i sigurnosne politike EU.

Plenković je istaknuo kako je "Europska unija u svom istočnom i južnom susjedstvu suočena sa svojevrsnim vatrenim obručem - umjesto željenim prostorom prosperiteta i partnerstva - koji prijeti i njenoj stabilnosti. Stoga smatra da problem agresije na Ukrajinu, rata u Siriji te niza drugih žarišta, kao i rastuće opasnosti od terorizma treba riješavati zajedničkim vanjskopolitičkim djelovanjem EU i SAD-a u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama i partnerima.''

Detaljno je analizirao aktualna zbivanja u Ukrajini: krizu vladajuće koalicije, provedbu Sporazuma o pridruživanju i reformske napore, kao i aktivnosti vezane za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Donbasa i Krima kroz implementaciju procesa iz Minska.

Glavni govor na konferenciji održao je bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a jedan od uvodničara bio je i Dimitris Avramopolous, povjerenik u EK nadležan za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo u EK.

1494
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.