Autor: admin
Datum objave: 17.07.2017
Share


Andrej Plenković

1.obljetnica Petoga čelnika HDZ-a i prvoga Premijera u novom sazivu Sabora RH

U utorak 18.srpnja,2017.se navršava godina dana mandata petoga Predsjednika HDZ-a, gospodina Andreja Plenkovića autohtonog kreatora platforme zdravoga duha stranke kao podloge novoga vala utjecaja HDZ-a i uzlaznih smjernica na parlamentarnim izborima, jeseni 2016., koji su omogućili stranci da osvoji uvjete za formiranje izvršne vlasti, Vlade RH u konstelaciji novoga saziva Sabora RH.

Kao ličnost znanja i harmonije  odnosa dubine i širine motrišta svega iz fokusa programskih odrednica Stranke, kao i Vlade RH,gospodin Andrej Plenković se impresivnim metodičkim izborom i stilom,suočava i nosi s nizom vrlo velikih i složenih pitanja čije značenje pripadaju klasičnoj kategoriji problema,nastajalih godinama za ranijih saziva Sabora i ranijih Vlada RH, a odjednom sazrijelih do značenja punoga socijalnog fokusa  sveopće pozornosti kakvo je - posrnuće 'gospodarskog  giganta' Agrokor s mrežom koja prepliće i upliće gospodarstva RH kao i ostalih država u neposrednom susjedstvu, BiH, Slovenije, Srbije….s ruskom Sberbank kao glavnog financijskoga potpornjaka rasponima programsko-proizvodnih širenja te, temeljno hrvatske 'megatvrtke'

Bio je to tektonski gospodarski udar zemlje…

Novijih dana stiže i dvojbeni izraz Arbitraže glede Savudrijske vale, pa se opet Država, osobito Vlada RH mora kompleksno posvetiti tome medjuarodnopravnom pitanju…..

U medjuvremenu je RH imala regionalne izbore u županijskim i gradskim skupštinama diljem Hrvatske, od Županje do Cavtata,s dominirajućim programsko-organizacijskim pristupom HDZ-a koji je pragmatično u regionalnom životu i strateško-taktičkom usmjerenju težio optimalizaciji političkih uvjeta unutar svake sredine, na način da je osiguravao koalicijske odnose vrlo različitih struktura,ali egzaktno korisnih kao podloge obećavajućem razvitku svake sredine, Županije i gradova, unutar regionalnih središta svakoga dijela Hrvatske.

To se pokazalo vrijednim i osobito korisnim u iskustvenim značajkama svakodnevice,a poticajnim  i za razinu najviših ustroja vlasti u RH, posebno u radu Sabora RH, čiji zastupnici postupno spoznaju da se neka pitanja od općega značenja i vrijednosti za napredak zemlje i stvaranja  sve boljih uvjeta života u svakodnevici, treba češće konsenzusom djelovati, kao što je primjer izglasavanja dopuna Ovršnoga zakona RH, koji su podržali gotovo svi zastupnici iz sastava aktualnoga saziva Sabora RH.

Takvih situacija i konstruktivnih potpornih reakcja zastupnika treba biti sve više i sve češće,da bi se stvarala široka platforma za nove uzlaze i objektivno mjerljiva postiguća Vlade u korist uvjeta napretka društva u svim vitalnim područjima djelovanja.

Šire strateški promišljati u korist općega dobra društva i države, je nedvojbeno moralna obveza stranaka zastupljenih brojem zastupnika u Saboru RH.

To, pragmatično, znači da se zastupnici svrstavaju uz spoznaju važnosti i koristi nekoga aktualnoga pitanja u sadržaju dnevnoga reda saborskih zasjedanja i odlučuju konstruktivnom većinom uz svijest o vitalnim značajkama pitanja glede kojega se izjašnjavaju,pa se sve češće mogu unisono eksponirati tzv.pozicija i tzv. opozicija, te skup većih i manjih stranaka, brojem  zastupnika, u skladnu, potrebnu i važnu većinu, u korist novih  normi za uzlaze u životno-djelatnoj svakodnevici.      

A gospodin Andrej Plenković, koncilijantan,postupan,strpljiv u ime što širih poimanja vrijednosti programskih vizija iz spektra usvojenih sadržaja za mandat i čelnika stranke HDZ-a,kao i Vlade RH u aktualnom sazivu Hrvatskoga Sabora,dnevnom dinamikom i ritmovima pridonosi afirmacije nove vrste i razine političke kulture u svakodnevici hrvatske javne političke scene. 

 U temeljnom smijeru 'retudjmanizacije HDZ-a' ,s odjekom doba kada je nastao i pokret HDZ- a i stranka HDZ, peti  čelnik stranke i srećom Premijer hrvatske Vlade Andrej Plenković ima široku platformu da sve svoje koalicijske partnere u programima izvršne vlasti,  podsjeti i na njihova stranačko-ishodišna  polazišta, kao što je vrijedno HNS podsjetiti na nedvojbeno poticajan, koalicijski poticajan, stav gospodje Dr Savke Dabčević- Kučar,kao utemeljiteljice stanke HNS i intelektualke iznimne širine i vizionarskih pokretačkih moći.  Stranka  HNS  'pod kupolom'svjetla Dr Savke Dabčević - Kučar je uvijek poticajna i konstruktivna snaga za suradnje mnogih opsega u prinosu uzlaznosti društva i svih najboljih ustroja vlasti u RH.

Zacijelo bi bio i 'prigodni pjenušac' Dr Franje Tudjmana i Dr Savke Dabčević-Kučar, na proslavi jednog od brojnih  Savkinih rodjendana,6.prosinca, u Rockefellerovoj, 57 u Zagrebu.

I SDP bi trebao imati življe, konstruktivnije sjećanje na Ivicu Račana koji je, unatoč poticajima drugih, iz sastava tadašnje države, ustrajno i dosljedno stvarao uvjete potpore razvitku i širenju ideja Dr Franje Tudjmana  glede misije nastajanja suvremene demokratske neovisne države Hrvatske.

Takav 'ishodišni SDP' u suvremenoj Hrvatskoj bi , prirodno,  trebao takodjer  biti koalicijski raspoložen za potporu svemu što je programsko-strateški vrijedno i korisno progresu društva suvremene Hrvatske.

Dakle,po potrebi je tzv.' opozicija'  konstruktivno i elastično moguća i kao posve odredjena 'pozicija' u ime ritmova i dinamike uspješnih aktualnih složenih programskih kretanja izvršne vlasti RH.

Sve bi pridonoslilo nastajanju objektivno novih uvjeta za kvalitativno novi val političke kulture i širine obzorja  na ukupnoj javnoj političkoj sceni RH u ime egzaktnih parametara za skrb države o društvu i njegovu ukupnom vrijednom razvitku.

Država i društvo suvremene RH se moraju moći i znati uspješno 'prožimati' na obostranu-opću korist i spektar vrijednosti pragmatičnoga života u suvremenosti .   

Andrej Plenković photos

https://www.google.hr/search?q=andrej+plenković+photos&client=opera&hs=pN&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi5ho3P_ovVAhVDtRQKHTeHCykQsAQIIw&biw=1733&bih=834  

Zagreb: Andrej Plenković novi predsjednik HDZ-a

https://www.slobodnaevropa.org/a/27864470.html  

Plenković je peti po redu predsjednik HDZ-a.

PETI PREDSJEDNIK HDZ-a Plenković dobio gotovo 98 tisuća glasova!

http://www.jutarnji.hr/izbori2016/izborne-vijesti-2016/peti-predsjednik-hdz-a-plenkovic-dobio-gotovo-98-tisuca-glasova/4537772/  

Andrej Plenković - Iz diplomacije do premijerske fotelje

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/biografija-andrej-plenkovic---441540.html  

Vlada RH

https://vlada.gov.hr  

Članovi Vlade

https://vlada.gov.hr/clanovi-vlade/66  

Pristup informacijama

https://vlada.gov.hr/pristup-informacijama/11859

2198
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.