Autor: admin
Datum objave: 04.09.2013
Share
Komentari:


Andrej Plenković

aktivnosti

Andrej Plenković - aktivnosti

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=9&Itemid=109

 

Stoti rođendan akademika Vladimira Iblera

Na poziv veleposlanika Sergeja Morsana predsjednika Hrvatskog diplomatskog kluba Andrej Plenković, izabrani član Europskog parlamenta, održao je govor na temu „Hrvatska vanjska politika u kontekstu članstva u EU“ na svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU i 100. rođendana počasnog člana akademika Vladimira Iblera održanoj u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest.

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=115:stoti-rodendan-akademika-vladimira-iblera&catid=9&Itemid=109

Plenković je izrazio najbolje želje za rođendan akademiku Ibleru i zahvalnost za njegov izuzetni znanstveni doprinos razvoju međunarodnopravne struke, kao i afirmaciji Hrvatske. U svom govoru zahvalio je i nizu nazočnih ministara, akademika, profesora i diplomata na njihovom radu i nastojanjima da Hrvatska ostvari strateški cilj članstva u EU. Istaknuo je nove okolnosti i mogućnosti koje Hrvatska ima kao članica EU u vođenje zrele i angažirane vanjske politike. Ponovio je da će u hrvatskoj diplomatskoj i vanjskopolitičkoj praksi trebati još određeno vrijeme za potpuno preuzimanje kulture i metodologije rada u europskoj vanjskoj politici kroz partnerstvo s drugim članicama i Europskom službom za vanjske poslove. Podcrtao je važnost angažmana Hrvatske u potpori Bosni i Hercegovini, a posebno konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskoga naroda.

Govore o različitim aspektima pristupanja EU održali su akademik Ivan Supičić, dr. Neven Šimac, dr. Vlado Šakić i dr. Dubravka Alibegović-Jurlina. Čestitarske riječi održali su profesor Željko Horvatić i predsjednik Ivo Josipović.

 

Govor o Europskoj politici susjedstva na Odboru za vanjske poslove

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=139:govor-o-europskoj-politici-susjedstva-na-odboru-za-vanjske-poslove&catid=14:video&Itemid=113

Plenković je govorio o važnosti predstojećeg Sastanka na vrhu Istočnog partnerstva u Vilniusu u studenome te o odnosima EU s državama južnog Sredozemlja

Na Odboru za vanjske poslove održana je rasprava o prijedlogu rezolucije o Europskoj politici susjedstva, koju predlažu zastupnici Saryusz-Wolski i Panzeri.

 

Zastupnik Plenković rekao je da Hrvatska, i kao slavenska i kao sredozemna država, ima poseban interes za artikuliranje stavova o Europskoj politici susjedstva jednoj od prioritetnih tema vanjske politike EU u cjelini. Istaknuo je nužnost kvalitetne pripreme Sastanka na vrhu Istočnog partnerstva u Vilniusu, posebno naglasivši da bi sklapanje sporazuma o pridruživanju značajno pospješilo reformske procese u susjednim državama te povećalo utjecaj EU, pri čemu je spomenuo potrebu nijansiranog pristupa Ukrajini.

 

O dijelu rezolucije koji se odnosi na Sredozemne države Plenković je rekao da tekst treba prilagoditi amandmanima s obzirom na razvoj situacije u Egiptu i Siriji, posebno nakon užasnih napada kemijskim oružjem. Rekavši da se EU u multilateralnom okviru na najvišoj razini još nije susrela s »novim Mediteranom« nakon niza recentnih promjena, predložio je revitalizaciju Unije za Mediteran, osnovane 13. srpnja 2008, koja obuhvaća države članice Europske unije, sve zemlje Sredozemlja te Jordan i Mauritaniju. Plenković je rekao da bi u tom pogledu projektno orijentiran pristup bio najprimjereniji te je pozdravio najavljeno održavanje sektorskih ministarskih sastanaka Unije za Mediteran.

 

Plenković posjetio Ured za informiranje Europskog parlamenta

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=137:plenkovic-posjetio-ured-za-informiranje-europskog-parlamenta&catid=10:iz-europskog-parlamenta&Itemid=110

Član Europskog parlamenta Andrej Plenković susreo se s Violetom Simeonovom Staničić, voditeljicom Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Nastavno na dosadašnju zajedničku suradnju, dogovoreni su modaliteti sudjelovanja člana Europskog parlamenta u informativnoj kampanji za građane o predstojećim općim europskim izborima koji će se održati od 22-25. svibnja 2014, a koju će u Hrvatskoj s institucionalnog aspekta provoditi Ured za informiranje Europskog parlamenta.

 

Aktivnosti će se odvijati diljem Hrvatske, a Plenković je, kao član Odbora za proračun,  potvrdio održati izlaganje na konferenciji u Splitu 4. listopada 2013. koja će biti posvećena gospodarskoj situaciji u Europskoj uniji, kao i nastup na održavanju regionalnog prednatjecanja Euroscole u Splitu 5. listopada 2013.

 

Cilj svih zajedničkih aktivnosti je intenzivirati komunikaciju prema građanima o relevantnosti Europskog parlamenta i njegovoj osnaženoj ulozi nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora. Pravodobnim provođenjem kampanje osigurat će se veći izlazak birača na europske izbore u proljeće 2014.

993
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.