Autor: admin
Datum objave: 22.09.2013
Share
Komentari:


Andrej Plenković

Moj europski angažman

Andrej Plenković

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=9&Itemid=109

Moj europski angažman

 

Kao pravnik, diplomat i političar posvetio sam proteklih dvadeset godina pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Stečeno znanje i iskustvo želim staviti u službu hrvatskih građana zastupajući interese Hrvatske u Europskom parlamentu.

 

Moje podrijetlo

 

Rođen sam 1970. godine u Zagrebu, gdje sam i odrastao. Moja obitelj potječe iz Dalmacije. Otac Mario Plenković, sveučilišni profesor komunikologije, rođen je u Svirču na Hvaru. Majka Vjekoslava Raos-Plenković, internist kardiolog, rodom je iz Makarske. Osnovnu školu pohađao sam na Jordanovcu, a srednju u Obrazovnom centru za jezike. Uz redovito školovanje učio sam strane jezike. Tečno govorim engleski, francuski i talijanski, a služim se njemačkim. Bavio sam se sportom (nogomet, tenis, vaterpolo), a košarku sam igrao u nekoliko zagrebačkih klubova (Maksimir, Centar, Črnomerec), u Bruxellesu (ASUB – Association sportive universitaire de Bruxelles) i Parizu (Club Paris Jean-Bouin).

 

Naobrazba

 

Pravni fakultet upisao sam 1988, a diplomirao 1993. na temu »Institucije Europske zajednice i proces donošenja odluka« na Katedri međunarodnog javnog prava kod profesorice Nine Vajić, sutkinje Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Tijekom studija radio sam kao prevoditelj volonter u Promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj 1991/92. Početkom devedesetih počele su me zanimati europske teme, te sam aktivno sudjelovao u Europskoj udruzi studenata prava (ELSA). Bio sam predsjednik ELSA-e Zagreb 1991, prvi predsjednik ELSA-e Hrvatske 1992, a 1993. predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e sa sjedištem u Bruxellesu. U tom razdoblju sudjelovao sam na brojnim međunarodnim konferencijama diljem Europe i SAD-a te sam u Hrvatskoj organizirao nekoliko stručnih skupova. Studentsku praksu obavio sam 1992. u odvjetničkoj tvrtki Stephenson Harwood u Londonu. Na stažu u Europskoj pučkoj stranci u Europskom parlamentu (u okviru Zaklade Robert Schuman) boravio sam 1993, a 1994. u hrvatskoj Misiji pri Europskim zajednicama, koju je tada vodio veleposlanik Ante Čičin-Šain.

 

Državni stručni ispit položio sam 1997. U Ministarstvu vanjskih poslova završio sam program za diplomatskog savjetnika i 1999. položio savjetnički ispit na Diplomatskoj akademiji. Pravosudni ispit položio sam 2002.

 

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio sam poslijediplomski studij iz međunarodnoga javnog i privatnog prava. Stupanj magistra znanosti stekao sam 2002. obranivši magistarski rad pod naslovom »Subjektivitet Europske unije i razvoj Zajedničke vanjske i sigurnosne politike« kod profesora Budislava Vukasa, suca Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu.

 

U svojoj diplomatskoj karijeri sudjelovao sam u nizu specijalističkih seminara i programa o međunarodnom i europskom pravu, o međunarodnim odnosima i vanjskoj politici te o managementu. Među njima su najvažniji bili boravci u Bruxellesu (Université Libre de Bruxelles), Pragu (Central European University), Firenci (Academy of European Law), Maastrichtu (European Institute of Public Administration), Londonu (London School of Economics i Wilton Park), Brugesu (College of Europe), Parizu (Quai d'Orsay – program Personnalités d'avenir i EU Institute for Security Studies), Ateni (Hellenic Foundation for European and Foreign Policy) te u Bostonu i Cambridgeu (Harvard Kennedy School of Government).

 

Diplomatska karijera

 

Na europskim poslovima tijekom devedesetih. U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio sam se 1994. kao stručni suradnik u Odjelu za europske integracije. Bavio sam se odnosima Hrvatske s Vijećem Europe i Europskom unijom, uključujući pregovore o Sporazumu o suradnji između Hrvatske i EU. Iduće godine postao sam voditelj Ureda tadašnjeg zamjenika ministra Ivana Šimonovića, što mi je omogućilo da steknem širi uvid u funkcioniranje Ministarstva i ukupne vanjskopolitičke aktivnosti Hrvatske. Od 1996. do 1997. radio sam u Odjelu za analitiku, gdje sam izrađivao političke analize i pisao govore za dužnosnike Ministarstva. Bio sam također promatrač Organizacije za europsku suradnju i sigurnost (OESS) i Srednjoeuropske inicijative (SEI) na parlamentarnim izborima u Albaniji 1997.

 

U listopadu 1997. postao sam načelnik Odjela za europske integracije, a tu sam dužnost obavljao do konca 2001. Bio je to jedan od važnijih odjela, koji je poslije prerastao u upravu. Kao načelnik bio sam zadužen za političke odnose s Europskom unijom, Vijećem Europe i regionalnim inicijativama. Bio sam uključen u aktivnosti hrvatskoga predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom 1998. Zatim sam 1999. postao savjetnik ministra za europske poslove. Sudjelovao sam u političkom dijalogu između Hrvatske i Europske unije na ministarskoj razini te sam bio jedan od autora Plana integracijskih aktivnosti Vlade iz 1999. Bio sam nadalje član Savjetodavnog vijeća Vladinog Ureda za europske integracije i radio na pokretanju Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu.

 

Član pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Bio sam zamjenik glavnog tajnika organizacije Zagrebačkog sastanka šefova država i vlada članica Europske unije i država jugoistočne Europe (24. 11. 2000), skupa najviše razine koji je dosad održan u Hrvatskoj. Vlada me imenovala članom Pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i Europske unije. Pregovori su se vodili 2000. i 2001, a u njima sam vodio Radnu skupinu za politička pitanja. Organizirao sam predsjedanje Hrvatske Radnom zajednicom Podunavskih regija 2000. te sudjelovao u aktivnostima hrvatskog predsjedanja Jadransko-jonskom inicijativom. U tom razdoblju bio sam hrvatski nacionalni koordinator za Srednjoeuropsku inicijativu i ujedno zastupao Hrvatsku na sastancima Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi.

 

U Bruxellesu. Od 2002. do 2005. bio sam zamjenik šefa hrvatske Misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu. U tom svojstvu surađivao sam s veleposlanicima Vladimirom Drobnjakom i Mirjanom Mladineo. Bio sam zadužen za koordinaciju političkih aktivnosti Misije te sam radio na kontaktima s dužnosnicima Europske komisije, Vijeća, Europskog parlamenta i stalnih predstavništava država članica. Pripremao sam podnošenje zahtjeva Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji 2002. i 2003, lobirao za status države kandidatkinje 2004. i za otvaranje pristupnih pregovora 2005. Pratio sam politiku proširenja Europske unije te njezinu vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. U to vrijeme održao sam niz konferencija o odnosima Hrvatske i Unije.

 

U Parizu. Od 2005. do 2010. bio sam zamjenik veleposlanika u Francuskoj te sam surađivao s veleposlanicima Božidarom Gagrom i Mirkom Galićem. Bio sam zadužen za politička i organizacijska pitanja. Surađivao sam sa savjetnicima hrvatskog pregovaračkog tima za pristupanje Europskoj uniji – s francuskim stručnjacima Guyom Legrasom i Jean-Louisom Dewostom – te intenzivno radio na pridobivanju francuske podrške hrvatskome pregovaračkom procesu. Sklopio sam tada poznanstva s brojnim francuskim političarima, kao i s mnogim istaknutim osobama iz redova hrvatske dijaspore. Pratio sam nadalje suradnju Hrvatske s UNESCO-om, OECD-om i Monakom te održao niz predavanja u Parizu i diljem Francuske.

 

Državni tajnik za europske integracije. Po povratku u Zagreb na poziv ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića obavljao sam od travnja 2010. do prosinca 2011. dužnost državnog tajnika za europske integracije u Vladi Jadranke Kosor. U tom razdoblju dao sam politički i stručni doprinos dovršenju hrvatskih pregovora s Europskom unijom. Upravljao sam radom Ministarstva na političkim i gospodarskim odnosima s članicama Unije, na usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, na provedbi Komunikacijske strategije za članstvo Hrvatske u Uniji i informativne kampanje za referendum te na prevođenju pravne stečevine. U tom razdoblju održao sam brojne političke konzultacije, vodio hrvatska izaslanstva na međunarodnim konferencijama, između ostalog predstavio sam Izvješće Republike Hrvatske po univerzalnom periodičnom pregledu stanja ljudskih prava pred Vijećem za ljudska prava UN-a u Ženevi. Sudjelovao sam na sjednicama Vlade i Sabora. Imao sam istaknutu ulogu u kampanji za referendum o članstvu u Europskoj uniji. Uz brojne medijske nastupe održao sam na desetke predavanja o pristupanju Europskoj uniji u svim hrvatskim županijama.

 

Kao državni tajnik obnašao sam također dužnosti političkog direktora za pitanja Europske unije, supredsjedatelja Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Hrvatska–EU, nacionalnog koordinatora za Dunavsku strategiju Europske unije te dužnosti supredsjedatelja više međunarodnih komisija (Hrvatska–Bavarska, Hrvatska–Baden-Württenberg, Hrvatska– Flandrija). Bio sam član upravnog odbora Zaklade za razvoj civilnog društva, predsjednik organizacijskog odbora Croatia Summita 2010. i 2011. te tajnik Organizacijskog odbora pastoralnog posjeta Svetog Oca Benedikta XVI. 2011.

 

Javni nastupi i stručni članci. Kao diplomat držao sam predavanja na pravnim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Osijeku, na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Europskom pokretu, Paneuropskoj uniji, kao i nizu drugih fakulteta, institucija, zaklada, nevladinih organizacija i inih foruma u Hrvatskoj, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Španjolskoj, Bosni i Hercegovini, Švedskoj i Monaku. Raspon tema tih nastupa obuhvaćao je odnose Hrvatske i Europske unije, razvoj Zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije, regionalnu suradnju Hrvatske i njezinu vanjsku politiku općenito. Objavio sam više članaka o odnosima Hrvatska–EU i o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije.

 

Politički angažman

 

Kampanja HDZ-a za europsku Hrvatsku. Godine 2011. pristupio sam Hrvatskoj demokratskoj zajednici, čija temeljna načela i vrijednosti dijelim te čiji program i statut podržavam. Nakon sedamnaest godina profesionalnog rada posvećenog hrvatskim interesima u diplomaciji, međunarodnim odnosima i europskim poslovima odlučio sam započeti novu fazu društveno odgovornog angažmana na političkoj sceni. Hrvatska je članstvom u EU postigla jedan od strateških ciljeva što ih je još 1990. zacrtao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Svoje političko opredjeljenje pokazao sam još 2000, kada sam vodio izborni stožer predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića. Kao kandidat za Hrvatski sabor uključio sam se u kampanju za parlamentarne izbore u prosincu 2011. Uoči referenduma također sam održao niz predavanja o Europskoj uniji na stranačkim skupovima HDZ-a diljem Hrvatske te sudjelovao u brojnim javnim debatama, televizijskim i radijskim emisijama.

 

Dužnosti u stranci. Član sam Delegacije HDZ-a u Klubu zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Član sam HDZ-ova Središnjeg odbora, Gradskog odbora Zagreb, Područnog odbora Črnomerec, Temeljnog ogranka Jelenovac te Odbora za vanjske i europske poslove. Do stavljanja saborskog mandata u mirovanju 1. srpnja 2013. bio sam član Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

U Hrvatskom saboru i dalje na europskim poslovima. Od 22. prosinca 2011. do 1. srpnja 2013. bio sam zastupnik u Hrvatskom saboru. Izabran sam u VII. izbornoj jedinici, na listi koju je predvodila ministrica financija Martina Dalić. Bio sam supredsjedatelj zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, zajedno sa švedskim kolegom Gunnarom Hökmarkom. U ovom mandatu predvodio sam hrvatsko izaslanstvo na sastancima odbora u Zagrebu i Bruxellesu, na kojima su raspravljena sva bitna pitanja pripreme Hrvatske za članstvo u EU. Potkraj travnja bio sam domaćin završnog sastanka toga parlamentarnog tijela u Splitu. Bio sam član saborskih odbora za vanjsku politiku, za europske integracije, za pravosuđe, za zaštitu okoliša te za međuparlamentarnu suradnju. Bio sam zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana te član skupina prijateljstava s Bosnom i Hercegovinom, Italijom, Francuskom, Maltom i Marokom. U saborskim istupima raspravljao sam o europskim temama koje su relevantne za Hrvatsku.

 

Zastupnik promatrač u Europskom parlamentu. Odlukom Sabora od travnja 2012. do srpnja 2013. bio sam jedan od 12 hrvatskih zastupnika promatrača u Europskom parlamentu. Uz kolege Davora Božinovića i Frana Matušića bio sam član Skupine Europske pučke stranke, čiji se Središnji odbor na našu inicijativu sastao u Dubrovniku 11. i 12. travnja pod predsjedanjem Josepha Daula i još jednom uputio snažnu potporu Hrvatskoj uoči članstva u EU. Bio sam pridruženi član Odbora za proračun Europskog parlamenta, kojemu predsjedava Alain Lamassoure, čiji sam posjet Hrvatskoj organizirao početkom ožujka 2013. da bih hrvatskim dužnosnicima i javnosti predstavio ulogu Europskog parlamenta u proračunskim pitanjima Europske unije i njegov aktualni stav prema ključnim pitanjima na tom području. U svojstvu zastupnika promatrača zauzimao sam se za dovršenje procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, za pozitivna izvješća i rezolucije o Hrvatskoj te za dodjelu odgovarajućih europskih sredstava Hrvatskoj u Višegodišnjem financijskom okviru 2014–2020. Jedini sam hrvatski zastupnik promatrač koji je u Europskom parlamentu bio domaćin konferencije Inicijative za stvaranje Srednjoeuropskog prometnog koridora (Route 65) koji bi povezivao Baltik i Jadran i uključio 6 hrvatskih županija. Podržao sam aktivnosti Instituta Robert Schuman iz Budimpešte za edukaciju 14 mladih stranačkih kolega koji će biti asistenti budućih članova Europskog parlamenta iz redova HDZ-a. Kao zastupnik VII. izborne jedinice i zastupnik promatrač omogućio sam karlovačkim gimnazijalcima da sudjeluju u projektu Euroscola u Strasbourgu.

Član Europskog parlamenta

 

Moje dosadašnje političko, diplomatsko i europsko iskustvo pružilo mi je temeljit uvid u europske politike, a radeći na tim poljima stvorio sam razgranatu mrežu kolega i prijatelja u europskim institucijama. Kao član Skupine Europske pučke stranke u Europskom parlamentu smatram da nova programska platforma EPP-a, usvojena u Bukureštu 2012, sadrži odgovore na ključne izazove suvremene Europe. Sudjelovao sam u izradi programa HDZ-a za europske izbore, Hrvatski glas u Europi, koji je usvojilo predsjedništvo stranke na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom. Naš se program temelji na glavnim načelima Platforme Europske pučke stranke i njezinim programskim dokumentima, kao i na prioritetima Hrvatske u Europskoj uniji s motrišta HDZ-a.

 

Kao kandidat HDZ-a na zajedničkoj listi br. 12 za prve izbore za Europski parlament, koji su se održali 14. travnja 2013, aktivno sam sudjelovao u izbornoj kampanji. Zajedno sa stranačkim kolegama Dubravkom Šuica, Davorom Stierom, Ivanom Maletić, Zdravkom Bušić, Željanom Zovko, Kristijanom Tušekom, Krševanom Dujmovićem, Ivanom Bubićem i Zdravkom Krmekom te s koalicijskim partnerima Ružom Tomašić i Milivojem Špikom obilazio sam Hrvatsku i predstavljao naš program. Izabran sam na toj pobjedničkoj koalicijskoj listi, na kojoj sam dobio najveći broj preferiranih glasova među kandidatima HDZ-a.

 

Lokalni izbori. Nakon pobjede HDZ-a i partnera na europskim izborima, a u dogovoru s kolegama iz Područnog odbora Črnomerec i Gradskog odbora Zagreb, bio sam nositelj liste HDZ-a za Vijeće gradske četvrti Črnomerec na lokalnim izborima koji su održani 19. svibnja 2013.  HDZ je osvojio pet mandata, a s poslijeizbornim koalicijskim partnerima HSP-om dr. Ante Starčević, HSLS-om i HSU-om dogovorena je nova većina u Vijeću s ukupno 9 od 15 mandata. Vijeće gradske četvrti konstituirano je 27. lipnja 2013., a novi predsjednik je postao Josip Jelić, predsjednik Područnog odbora HDZ-a Črnomerec. Ovim izborom za vijećnika, nakon državnog i europskog mandata, osvojio sam i lokalni predstavnički mandat. Na Črnomercu živi 38.546 stanovnika, a HDZ s partnerima ima vlast i u 5 od 8 novoizabranih mjesnih odbora. HDZ će se u svom radu u Vijeću gradske četvrti Črnomerec zalagati za ciljeve navedene u našem izbornom programu.

 

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Od 1. srpnja 2013. službeno sam preuzeo dužnost člana Europskog parlamenta. Mandat u Hrvatskom saboru stavio sam u mirovanje, a umjesto mene zastupnik je postao moj kolega gradonačelnik Karlovca Damir Jelić. U Strasbourgu,2. srpnja 2013., govorio sam kao prvi zastupnik iz Republike Hrvatske na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na hrvatskom jeziku.

1190
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.