Autor: admin
Datum objave: 03.10.2013
Share
Komentari:


Andrej Plenković

Govor o Hrvatskoj na austrijskom panelu

mr.sc.Andrej Plenković,dipl.iur.

Govor o Hrvatskoj na austrijskom panelu

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=210:govor-o-hrvatskoj-na-austrijskom-panelu&catid=10&Itemid=110

Na poziv bivšeg vice-kancelara Erharda Buseka zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je na generalnoj skupštini austrijskog Instituta za Podunavlje i Srednju Europu

 

Skupština je održana u Perchtoldsdorfu u Donjoj Austriji povodom 60. obljetnice Instituta. Na konferenciji je također sudjelovao hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

Plenković je održao izlaganje u okviru panela na temu »Hrvatska u Europskoj uniji – predvodnica za države regije«. Zahvalivši austrijskim domaćinima na kontinuiranoj potpori  na putu u EU, Plenković je kazao da je Hrvatska u proteklih dvadesetak godina prošla zahtjevan put od »Nachbar in Not« do »Nachbar in der EU«. Istaknuo je ključne aspekte pregovaračkog procesa, transformacijski učinak europskih reformi na hrvatsko društvo, pravni sustav i gospodarstvo. Ponovio je ključna načela europskog projekta što ih je Hrvatska prihvatila: pomirba, solidarnost, suradnja i gospodarski razvoj te vladavina prava. Osvrnuo se na sudjelovanje Hrvatske u Dunavskoj strategiji Europske unije koja obuhvaća 115 milijuna ljudi u Podunavlju te pozdravio napore austrijskog povjerenika u Europskoj komisiji Johannesa Hahna, koji ujedno pomaže Hrvatskoj pri poboljšanju sposobnosti korištenja sredstava kohezijske politike EU.

 

Plenković je naglasio da Hrvatska pruža političku i stručnu potporu susjednim državama na njihovom putu u EU te se kao član Europskog parlamenta posebno zauzeo za jačanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. U tom pogledu dodao je kako će za angažman Hrvatske prema državama regije biti korisno da se rukovode iskustvima Austrije, koja je u prvi plan stavila gospodarsku suradnju, o čemu svjedoči to što je Austrija na prvom mjestu po izravnim stranim ulaganjima u Hrvatsku i što su Austrijanci treći po broju turističkih dolazaka u Hrvatsku.

 

Na panelu su sudjelovali: prof. Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti, prof. Tomislav Borić sa Sveučilišta u Grazu, dr. Mirjana Stančić sa Sveučilišta u Bochumu, Boris Blažević iz Alpbach kluba Hrvatska i predsjednik Instituta Erhard Busek. Konferencija je imala više od 200 sudionika.

941
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.