Autor: admin
Datum objave: 06.02.2014
Share
Komentari:


Andrej Plenković

O napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije

Strasbourg | 5. 2. 2014.

O napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije

Kao član Izaslanstva za odnose sa zemljama jugoistočne Europe, zastupnik Plenković govorio je u zajedničkoj raspravi o izvješćima o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije prema Europskoj uniji te je podržao nastavak proširenja na susjedne zemlje

Zahvalio je na izlaganjima predsjedavajućemu Vijeća, grčkom ministru vanjskih poslova Venizelosu, povjereniku za proširenje u Europskoj komisiji Füleu te izvjestiteljima Pack, Howittu i Tannocku.

Zauzeo se za nov, angažiran pristup Europske unije Bosni i Hercegovini s naglaskom na federalizaciji, što je i glavna poruka rezolucije Europskog parlamenta.

Provedba presude Europskog suda za ljudska prava »Sejdić-Finci« mora dovesti do ustavne reforme koja će učvrstiti i prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Ključ uspjeha i odgovornosti europske politike u Bosni i Hercegovini jest usredotočenje na ulogu Hrvata, koji samo kao ravnopravan narod mogu pomoći političkoj koheziji i institucionalnoj funkcionalnosti zemlje te njezinu gospodarskom razvoju i pristupanju Uniji.

Plenković je pozdravio napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, a posebno otvaranje poglavlja 23 i 24. Pozvao je Crnu Goru da riješi pitanja sukcesije vojne imovine bivše SFRJ te se zauzeo za to da školski vojni jedrenjak Jadran, koji se koristio u civilne svrhe, bude vraćen Hrvatskoj.

Plenković je apelirao na Grčku da iskoristi svoje predsjedanje Vijećem i pronađe rješenje za otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom.

 

 

862
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.