Autor: admin
Datum objave: 11.04.2014
Share
Komentari:


Andrej Plenković

Petak, 11.4.2014.

Andrej Plenković

 

Petak, 11.4.2014.

Izazovi i mogućnosti članstva u Europskoj uniji, 19–20,30 h, Plava Dvorana Sesvete, Trg Dragutina Domjanića 5, Sesvete

 

Bruxelles 8. 4. 2014.

Daul na Plenkovićevoj konferenciji o hrvatskom iseljeništvu

Impozantnom skupu s više od 130 sudionika uvodno se obratio predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul, istaknuvši važnu ulogu RH kao nove članice EU i doprinos hrvatskog iseljeništva gospodarskom razvoju država članica

 

Daul je pozdravio kvalitetni angažman svih HDZ-ovih zastupnika te im zaželio odličan uspjeh na euroizborima 25. svibnja. Zastupnik Andrej Plenković – u suradnji sa svim članovima HDZ-ova kluba u Europskom parlamentu (Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić) – organizirao je u Bruxellesu, u Europskom parlamentu, konferenciju "Nove mogućnosti hrvatskog iseljeništva u članicama Europske unije" na kojoj se okupilo više od 130 sudionika. 130!!

 

Presudna uloga dijaspore

 

Plenković je podsjetio na presudnu pomoć hrvatske dijaspore u vrijeme stjecanja samostalnosti te njeni kontinuirani prinos gospodarskom razvoju zemlje, a posebno očuvanju identiteta, kulture i običaja. Govorio je i o novim pravima nakon što je Hrvatska postala članica EU, a i mogućnostima glasovanja na izborima.

Sudionicima se obratio predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul, istaknuvši važnu ulogu RH kao nove članice EU i doprinos hrvatskog iseljeništva gospodarskom razvoju država članica, s naglaskom na Francusku iz koje dolazi. Daul je pozdravio kvalitetni angažman svih HDZ-ovih zastupnika te im zaželio odličan uspjeh na euroizborima 25. svibnja. 

 

Dragocjena iskustva drugih naroda

O iskustvima suradnje s grčkom dijasporom u članicama EU govorila je zastupnica Nove demokracije Marietta Giannakou. Skup su pozdravili i zastupnici u EP-u iz Slovenije Alojz Peterle, a iz Francuske Jean Pierre Audy, šef Delegacije UMP-a, te istaknuli primjere svojih zemalja i suradnje njihove dijaspore s maticom zemljom.

Cilj konferencije bio je emancipirati tematiku hrvatskog iseljeništva u državama EU budući da se procjenjuje da u tim zemljama živi oko 700.000 Hrvata. Posebno je istaknuta važnost sudjelovanja hrvatskih državljana na europskim izborima te iskorištavanja mogućnosti da glasuju za kandidate iz Hrvatske ili pak za kandidate iz zemlje u kojoj žive, a sukladno europskim propisima.

 

Impresivni popis sudionika

Na panelu su još govorili saborski zastupnik (i predsjednik HDZ-ova Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine) Ante Babić, hrvatski veleposlanik u Belgiji dr. Mario Nobilo, glasnogovornik Hrvatskoga svjetskog kongresa Šimun Šito Ćorić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivan Zvonimir Čičak, bivši ministar vanjskih poslova i veleposlanik Janko Vranyczany-Dobrinović, predsjednik Predstavničkog vijeća Hrvata u Francuskoj Marc Gjidara, član Hrvatskog svjetskog kongresa iz Njemačke Franjo Akmadža, savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH (i međunarodna tajnica HDZ-a BiH) Željana Zovko, ravnatelj Instituta za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž...

Zaključno izlaganje na konferenciji održala je HDZ-ova eurozastupnica Zdravka Bušić koja je istaknula važnost da Hrvati (na)uče od drugih naroda kako se mogu iskoristiti potencijali i ugled dijaspore, kao i činjenicu da su ovom prigodom prvi put u EP-u (!) pozdravljeni i predstavljeni Hrvati iz Vojvodine.

 

I HDZ-ove „Katarine“ na konferenciji

Briselsku konferenciju pratile su i dužnosnice HDZ-ove Zajednice žena „Katarina Zrinski“ iz svih hrvatskih županija, predvođene nacionalnom predsjednicom dr. Marijom Boban. Ugostio ih je, u okviru programa za posjetitelje EP-a, sami Plenković. 

I organizirao im uistinu sadržajni studijski boravak: predavanje o funkcioniranju EU institucija te zastupljenosti žena; susret sa zastupnicama Dubravkom Šuicom i Zdravkom Bušić; sudjelovanje na sastanku Glavnog odbora Žena EPP-a (EPP Women) te konferenciji o programu ERASMUS+ u organizaciji Doris Pack; posjeti Odboru regija, Europskoj komisiji, Veleposlanstvu RH u Belgiji.

 

1018
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.