Autor: admin
Datum objave: 11.11.2017
Share


Andrej Plenković,Predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a

Pokazat ćemo razliku između ozbiljne, odgovorne politike i politikanstva

Pokazat ćemo razliku između ozbiljne, odgovorne politike i politikanstva

http://andrejplenkovic.com/article.php?id=2029&naslov=pokazat-cemo-razliku-izmedu-ozbiljne-odgovorne-politike-i-politikanstva

Sabor je nakon dugotrajne rasprave izglasao povjerenje Vladi i ministrici Nadi Murganić

Nakon saborske sjednice premijer Plenković naglasio je u izjavi za medije da je od samog početka najavljivao neuspjeh ove, četvrte inicijative oporbe, koja se služila sredstvima za koje je unaprijed znala da u Hrvatskom saboru neće imati uspjeha.

"Rasprava je pokazala našu politiku od samog početka – Zakon o postupku izvanredne uprave prije svega štiti opći interes, hrvatsko gospodarstvo, stabilnost našeg financijskog sustava i radna mjesta", izjavio je Plenković, podsjetivši da je sve to temeljito izloženo u očitovanju Vlade. Ocijenio je da je Vlada pokazala poštovanje prema Hrvatskom saboru, hrvatskoj javnosti i narodu nazočnošću na raspravama na kojima je dobila potporu.

Osvrnuvši se na inicijativu oporbe o povjerenju Vladi, Plenković je utvrdio da je ona bila vrlo škrta u pismenoj formi, a u usmenoj formi pokazala je svu svoju prazninu i nepotrebnost.

"Nas to neće omesti u nastavku provođenja našeg programa, zalaganju za kvalitetniji život hrvatskoga čovjeka, za nastavak reformi i pozitivnih trendova u hrvatskom društvu. Pokazat ćemo razliku između ozbiljne i odgovorne politike i politikanstva", rekao je predsjednik Vlade.

Zamoljen da komentira izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Plenković je odvratio da u zemlji ne vlada izvanredno stanje.

"Hrvatska ima poteškoća i problema koji su se akumulirali. Isto tako ima Vladu koja je odlučna rješavati te probleme. To smo pokazali na svim temama koje su došle na dnevni red, tako ćemo i nastaviti», zaključio je predsjednik Vlade.



Tko je sve prešutno podržao HDZ? Svi HSS-ovci, desničari i predstavnik penzionera koji voli poreze


SDP jučer, što se i očekivalo, nije uspio srušiti vladu. Za to im je trebala većina od 76 ruku. No Davor Bernardić skupio ih je tek 58. Vladi je povjerenje ukazalo 78 zastupnika.

Očekivan je to rasplet događaja, ali i dobar pokazatelj kako dišu pojedini zastupnici. Naime, nedolazak ili neglasanje je jasan znak da zastupnik smatra da je ova vlada prihvatljiva. Ili da ne želi na izbore koje je isprovocirao SDP.


Za početak, za opoziv nije glasalo dvoje SDP-ovaca. Romana Jerković i Marija Alfirev. Jerković se, kako saznajemo, opravdala zdravstvenim razlozima pa zbog toga nije bila jučer u sabornici. No ruku na srce, ona je u sabornici zapravo prilično rijetko, u posljednjih godinu dana govorila je tek nešto više od 20 puta.

Alfirev je bila u dvorani, ali nije mogla glasati. Naime, riječ je o zastupnici koja je sjela na mjesto Ivana Klarina, SDP-ovca koji je napustio sabor. Ona nije mogla glasati jer još nije prisegnula. Iako je Arsen Bauk odmah ujutro tražio da ona položi prisegu, Jandroković to nije dopustio. Time su SDP-ovci u startu bili zakinuti za jednu ruku.

Nadalje, pomalo iznenađujuće, pet HSS-ovaca na čelu s Krešom Beljakom također prešutno podržava vladu. Ili im nije bitno. Ni oni nisu glasali.

Da Plenkovićevu vladu ne treba rušiti smatra i Silvano Hrelja, predstavnik umirovljenika koji se prije par dana proslavio pokazavši elementarno neznanje iz ekonomije. Podsjetimo, on je prije nekoliko dana kazao da će se novac u proračun, kad još više ljudi iseli iz zemlje, i dalje skupljati porezima.

Za opoziv nisu glasali ni Goran Aleksić ni Marin Škibola.

U sabornici nije bilo ni Nade Turine iz GLAS-a. No nje već nema danima zbog opravdanih zdravstvenih razloga.

Posve očekivano, na rušenje vlade nisu se odlučili ni desni zastupnici Glasnović, Hasanbegović i Esih. Oni također ne smatraju da je vlada koja stoji na osnovi koalicije HDZ-a, HNS-a i Pupovčeva SDSS-a nešto što pošto poto treba rušiti

836
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.