Autor: admin
Datum objave: 15.04.2019
Share


Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost: Kromatske fantazije skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića

Predavanje dr.art Mirne Rudan Lisak,u srijedu, 17. travnja 2019. godine u 18:00 sati u prostoru MSU galerije.

Le Petit Festival Japan 2019

https://www.youtube.com/watch?v=NZUzaQpG-RE

Predavanje dr.art Mirne Rudan Lisak

“Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost: Kromatske fantazije skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića”

Čast nam je pozvati vas i vaše studente na predavanje dr.art Mirne Rudan Lisak „Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost: Kromatske fantazije skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića“, u srijedu, 17. travnja 2019. godine u 18:00 sati  u prostoru MSU galerije.

Predavanje će se održati u sklopu izložbe Josef i Anni Albers: putovanje kroz slijepo iskustvo, a multidisciplinarno će povezati skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ivu Pogorelića.

Molimo vas da najavite dolazak Vaših studenata na e-mail: edukacija@msu.hr

Dva moderna produktivna i jedan suvremeni reproduktivni umjetnik – na prvi pogled nema ničega zajedničkoga u djelima skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića. No u trenutku kada se odabranoj temi pristupi bauhausovski multidisciplinarno, percepcija prestaje biti uvjetovana jednim apsolutnim centrom pa sve perspektive postaju otvorene i bogate mogućnostima, a novi odnosi i veze uspostavljaju se u mašti jednako kao i na promatranju. Tada se prošlost, sadašnjost i budućnost prožimaju, stoga ništa više nije prepreka za sjedinjenje različitih epoha i grana umjetnosti kako bi se ostvario znanstveno-analitički kontrapunkt između triju naizgled neovisnih, a opet duboko povezanih istraživanja, čiji je cilj razjasniti suvremene tendencije u umjetnosti, ali i pronaći odgovor na pitanje može li se i kada reproduktivna umjetnost smatrati produktivnom umjetnošću. Predavanje će podjednako biti zanimljivo učenicima, studentima, stručnjacima i široj publici koja gaji interes za reproduktivnu umjetnost kao prostor interpretacije već ostvarenih umjetničkih djela, a kao uporište može poslužiti drugim umjetnicima, teoretičarima i istraživačima na tom području. Autorica istoimene knjige uz predavanje će prikazati i dva svoja video-rada: Muzički ikonostas slikara Alekseja Javljenskoga (elektronska glazba: Robert Selimović) i Multidisciplinarnu virtualnu instalaciju.


Dr. art. Mirna Rudan Lisak


MSU, Avenija Dubrovnik 17, 10000 Zagreb  / www.msu.hr  /  tel. +385 (0)1 6052 700

603
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.