Autor: admin
Datum objave: 10.01.2020
Share


Autoportret: Neda Arnerić

In memoriam / Preminula glumica Neda Arnerić

Autoportret: Neda Arnerić

https://www.youtube.com/watch?v=tng0Mn4xrGI&feature=emb_title


Pred očima publike dvadesetdvomilionske zemlje sazrevala je devojčica nesputane energije i mladalački zavodljivog šarma, hrabro noseći teret najmlađe jugoslovenske zvezde, zatim seks simbola i postala glumica spremna da se prepusti filmskim, pozorišnim i televizijskim izazovima, spremna da se suoči sa sopstvenom nesigurnošću, sa strahovima, političkim idealima i da shvati, posle svega, da je život pred njom. Glumica Neda Arnerić za Autoportet pravi kroki, dok ostatak slike prepušta svojim gostima sa kojima razgovara o osećanju nesigurnosti koje je pratilo tokom cele karijere, o tome kako se izborila sa slavom kao trinaestogodišnja devojčica, o "krupnom planu" koji voli u pozorištu i ulogama i rediteljima koji su obeležili njenu karijeru. Gosti Nede Arnerić u studiju su filmofil Radoslav Zelenović, kopredsednik Odbora za osnivanje Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, glumica Elizabeta Đorevska i "klasić" sa Akademije i prijatelj još od "rovinjskih dana" Feđa Stojanović. O saradnji s glumicom govore i reditelj Petar Zec i glumica i rediteljka iz Hrvatske Senka Bulić. Urednik emisije Snežana Stamenković Jojić, dramaturg Tamara Baračkov, reditelj Milica Soldatović Mikić.


In memoriam / Preminula glumica Neda Arnerićhttps://www.radiosarajevo.ba/metromahala/lica/preminula-glumica-neda-arneric/363651

   110. 01. 2020. u 21:08:00Radiosarajevo.ba

Slavna jugoslavenska glumica Neda Arnerić preminula je u Beogradu, u 67. godini.

Prema prvim informacijama, glumica je pronađena u svom stanu na beogradskom Vračaru.

Neda Arnerić rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu i imala je bogatu glumačku karijeru.

Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade.

Neda Arnerić je bila je zapažena po brojnim ulogama. Njen film, San iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvijezdu Jugoslavije. Posebno se proslavila u kultnom filmu Ko to tamo peva gdje je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola vijeka, Neda je ostvarila značajne uloge u filmovima Višnja na TašmajdanuUžička republikaSutjeskaValter brani SarajevoVarljivo leto '68 i drugi.

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga vijeka, glumica je i devedesetih doživjela veliku slavu, zahvaljujući blokbasteru Tri karte za Holivud i televizijskoj seriji Policajac sa Petlovog brda.

Za ulogu Delfine, u filmu Ispravi se, Delfina reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine je dobila "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu "Carica Teodora" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Godine 1980. diplomirala je historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu.

Dobitnica je "Zlatne arene" na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu Haloa –Praznik kurvi, reditelja Lordana Zafranovića. Dobila je i nagradu "Pavle Vuisić" za životno djelo.

15
Kategorije: Film
Developed by LELOO. All rights reserved.