Autor: admin
Datum objave: 05.02.2014
Share
Komentari:


Autorska i srodna prava

Pojednostavljenje usvajanja javnih isprava unutar EU

Strasbourg | 4. 2. 2014.

Autorska i srodna prava

Zastupnik Plenković govorio je o izvješću o prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o kolektivnom upravljanju autorskim i srodnim pravima te o izdavanju dozvola za internetsko korištenje glazbenih djela na unutarnjem tržištu koje vrijede u više zemalja

Istaknuo je da je cilj direktive pojednostavljenje paneuropskog licenciranja glazbenih djela i smanjenja transakcijskih troškova korisnika, kao i pružanje jednakog pristupa tržištu za sve.

Naglasio je da je direktiva smišljena tako da upućuje na problem zajedničkog upravljanja autorskim i srodnim pravima izdavanja dozvola koje vrijede u više zemalja, što uključuje potrebu primjene načela supsidijarnosti i proporcionalnosti. Plenković smatra da usvajanje direktive podupiru i udruge koje se bave zaštitom autorskih prava te se nada da će u novom digitalnom okruženju biti zadovoljniji i korisnici i autor

 

 

Strasbourg | 4. 2. 2014.

Budućnost malih poljoprivrednih gospodarstava

Zastupnik Plenković podržao je izvješće kolege Siekierskog o budućnosti malih poljoprivrednih gospodarstava, koja su važan element europskog poljoprivrednog modela i razvoja ruralnih područja

Plenković je istaknuo ulogu malih poljoprivrednih gospodarstava u smislu jačanja vitalnosti ruralnog prostora zapošljavanjem mladih ljudi, povećanja asortimana poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te očuvanja kulturnih i tradicijskih vrijednosti.

Pozdravio je uvođenje programa potpore za male poljoprivredne proizvođače u okviru prvog stupa Zajedničke poljoprivredne politike, ali je istaknuo da su predviđene mjere i dalje nedovoljne za poboljšanje položaja malih poljoprivrednih gospodarstava u EU-u jer iznosi izravnih plaćanja ne nude dovoljno mogućnosti za razvoj.

Naglasio je da rješenje problema malih poljoprivrednih gospodarstava, osim u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, treba tražiti i u zajedništvu s ostalim politikama EU, primjerice u Kohezijskoj politici, koja bi mogla financirati potrebnu infrastrukturu, te u Europskom socijalnom fondu radi financiranja mjera socijalne integracije i obrazovanja.

Plenković je zaključio da Hrvatska ima povoljne prirodne uvjete, da je po tradiciji poljoprivredna zemlja te da treba iskoristiti poticaje koje sada može primiti od Europske unije.

 

 

Strasbourg | 3. 2. 2014.

Pojednostavljenje usvajanja javnih isprava unutar Europske unije

Zastupnik Plenković sudjelovao je u raspravi i podržao Izvješće zastupnika Rapkaya o priejdlogu uredbe za pojednostavljenje usvajanja određenih javnih isprava u članicama EU

Smatra da se tim prijedlogom uredbe koji je pripremila Komisija na horizontalan način pojednostavljuju odnosno ukidaju postupci (legalizacija, apostil), sprečava se indirektna diskriminacija i zaobilaze različite administrativne barijere država članica.

Predložena uredba ulazi u srž jedne od četiriju temeljnih sloboda te znatno pridonosi slobodi kretanja građana u Europskoj uniji. Ujedno je istaknuo da će uredba omogućiti uštedu od 330 milijuna eura, što predstavlja značajno rasterećenje građana, a posebno oko 14 milijuna onih koji žive i rade u drugim članicama.

Plenković je kazao kako će, uz nužno čuvanje pravne sigurnosti, učinkovite kontrole i provjere, ovakav akt na razini Europske unije bitno olakšati život građanima.

Na pitanje zastupnika Paula Rubiga o mogućoj primjeni ovog akta na liječničku dokumentaciju s obzirom na učestale pritužbe liječnika na birokraciju, Plenković je odgovorio da je posrijedi pitanje koje pretpostavlja daljnji rad na pojednostavljenju postupaka usvajanja kao i na smanjenju troškova (prevođenje, ovjere). Stoga očekuje dodatan angažman Europske komisije i Parlamenta kako bi se osnažili propisi (npr. višejezični formulari) kojima EU konkretno olakšava svakodnevni život građana.

 

 

 

Strasbourg | 3. 2. 2014.

Primjena prava Europske unije i bolja izrada zakona

Povodom 29. godišnjeg izvješća o praćenju primjene prava EU-a za 2011. zastupnik Plenković govorio je o postupcima povrede prava EU

Naveo je recentan primjer neispravnog transponiranja Okvirne odluke o Europskom uhidbenom nalogu u vezi s razdobljem primjene uoči članstva Hrvatske u EU. Podsjetio je na to da se u tom slučaju nije mogao pokrenuti postupak povrede prava, nego da je Europska komisija političkim pritiskom povjerenice Reding navela vladajuću većinu da izmijeni zakon i pravilno transponira Okvirnu odluku u hrvatski pravni poredak.

Glede teme Prikladnost propisa, supsidijarnost i proporcionalnosti u EU-u – bolje zakonodavstvo Plenković je naglasio važnost uloge nacionalnih parlamenata, koji na politički i stručan način kontroliraju supsidijarnost na temelju ovlasti koje im daje Lisabonski ugovor. S tim u vezi se osvrnuo na rad Hrvatskog sabora.

Na kraju rasprave izvjestitelj Karim u svom izlaganju je pohvalio primjedbu zastupnika Plenkovića, koji je upozorio na to da treba ojačati ulogu nacionalnih parlamenata.

 

 

838
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.