Autor: ES
Datum objave: 23.11.2014
Share
Komentari:


Badema Sokolović,mezzosopran

Sarajevo,24.ožujka,1929. – Zagreb, 23.studenoga,1969.

Piše:Miljenko Jergović, Semka i Badema

http://www.jutarnji.hr/semka-i-badema/245694/


Badema Sokolović,mezzosopran

( Sarajevo,24.ožujka,1929. – Zagreb, 23.studenoga,1969.)


U Sarajevu se sve do pred rat, među ljudima koji su svoju najljepšu mladost odživjeli pedesetih i šezdesetih, pričalo kako taj grad u svojoj povijesti nije vidio ljepše žene od Bademe Sokolović. Bila je mezzosopranistica u sarajevskoj Operi, a onda se preselila u Zagreb. Umrla je mlada, s navršenih četrdeset. Otišla je pod sam kraj 1969, ali je se sljedećih dvadeset godina, uz uzdah i trenutak šutnje, u usputnim i svakodnevnim razgovorima sjećalo i muško i žensko. Ljepota Bademina postala je mitska, a svojom je tihom veličinom obilježila živote onih koji tu ženu nisu vidjeli ni upamtili, no dubina uzdaha za njom i šutnja u društvu, taman toliko duga da Bademin anđeo preleti iznad nas, činili su kolektivnu uspomenu na nju.



Kada je na scenu zagrebačke Opere, Prof.Vlado Habunek bio postavio Bizetovu operu Carmen, 1959., sa scenografom Ing Boškom Rašicom, Mo Milan Horvat je bio za dirigentskim pultom


U toj režiji i inscenaciji, koja je scensko-umjetnički živjela do kraja 1966, tumači naslovne uloge su bile velike pjevačice: Marijana Radev, Badema Sokolović, Biserka Cvejić, 25.ožujka i 1.travnja, 1962., Majda Radić, od 15.rujna,1962.,a na Božić, 1965. je debitirala Ruža Pospiš Baldani.


U subotu,26.ožujka,1960.izvedbom Carmen u Zagrebu je ravnao Mo Milan Horvat, a na sceni je bila kreativna svečanost u izvedbi Marijane Radev u naslovnoj ulozi i tada jednog od najvećih svjetskih tenora u ulozi Don Josea, Maria del Monaca. Vera Gozaj je te večeri bila u svojoj vrhunskoj interpretaciji Micaele.


Godinu kasnije,u nedjelju,26.ožujka,1961.na sceni Zagrebačke opere je opet Bizetova Carmen s Bademom Sokolović u naslovnoj ulozi i gostom medjunarodnoga ugleda, bugarskim umjetnikom Ljibomirom Bodurovim u ulozi Don Josea. I opet je Vera Grozaj tumač svoje proslavljene Michaele…  


U svibnju,1961.Badema Sokolović je sudionicom i u programu Prvoga zagrebačkog Muzičkog Biennale-a.


A Badema Sokolović je kasnijih godina Princeza Eboli na premijernoj izvedbi Verdijeve opere Don Carlos,19.siječnja,1962.u režiji Prof.Vlade Habuneka,pod ravnanjem Mo Milana Horvata i s protagonistima Josipom Gostičem u naslovnoj ulozi Don Carlosa, Brankom Stilinović kao Elizabetom,Vladimirom Ruždjakom koji je tumačio markiza Posu, Rodriga,  Dragutin Bernardić je bio Filip II,…..


Petoga prosinca,1965.je izvedba Verdijeve Aide s Boženom Ruk Fočić u naslovnoj ulozi, Bademom Sokolović kao Amneris, Radames je bio Noni Žunec, te Ivan Stefanov koji debitira na zagrebačkoj sceni kao Ramfis...


U Verdijevu Trubaduru je Badema Sokolović Azucena, Mica Glavačević Leonora, Piero Filippi i Josip Šutej tumače izmjenicno Manrica, Marijan Bujanić je Luna,…….


Badema Sokolović je tumačila ulogu Helene Bezuhove u operi Prokofjeva Rat i mir, u režiji Prof.Koste Spaića, protagonostičku ulogu u Vjenčanju u samostanu, takodjer u Spaićevoj režiji i ulogu Sonjetke u operi Katarina Izmajlova, Dmitrija Šostakoviča.


U Borisu Godunovu, Badema Sokolović tumači Marinu Mnišek i Dadilju,u Knezu Igoru je Polovjetska djevojka i Končakovna, u Pikovoj dami je Paulina i Grofica….. 


Na zagrebačkoj sceni je debitirala ulogom Ljubove u operi Sadko Nikolaja Rimski Korsakova,s Josipom Gostičem kao tumačem naslovne uloge,1957, a završila je svoj opus ulogom Dome u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta, i svojim posljednjim nastupom u travnju,1969.u toj ulozi.


https://www.youtube.com/watch?v=ZQ5j_wOxlw8


2031
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.