Autor: admin
Datum objave: 24.09.2015
Share


Balet 'Bajadera' otvara baletnu sezonu,HNK Zagreb

Ovu izvedbu Balet HNK u Zagrebu posvećuje nedavno preminulome velikanu zagrebačke baletne scene Damiru Novaku.

Balet 'Bajadera' otvara baletnu sezonu

http://www.hnk.hr/premijera-baleta-bajadera/

Od četvrtka, 24. rujna 2015. u 19,30 sati na repertoaru je balet Bajadera Ludwiga Minkusa u koreografiji i režiji Vasilija Medvedeva. 


Svoju prvu ovosezonsku izvedbu Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu posvećuje nedavno preminulome velikanu zagrebačke baletne scene Damiru Novaku.


O Damiru Novaku, gospodja Ljiljana  Gvozdenović  kaže:


'Mnogi od nas imali su priliku i sreću poznavati Damira Novaka , kao kolegu , suradnika , predavača scenskog pokreta,  ili baletnog umjetnika .  Što zapravo znamo o svojim bližnjima?  Damir Novak bio je skroman čovjek. Svoje snove ostvarivao je marljivošću i upornošću. Obdaren mnogim talentima bio je prvak, pobjednik ,u svim sportovima koji su ga privlačili i kojima se bavio kako  u mladosti tako  i u poznijim godinama . Prvak baleta koji je na ovoj  pozornici, iznimno interpretirao  četrdesetak  najzahtjevnijih uloga klasičnog i suvremenog  baletnog repertoara, imao je  i nekoliko godina ravnateljskog staža , u kojima su ostvarene predstave i gostovanja koja i danas pamtimo . Ostavio je bogato nasljeđe o kojemu trebaju govoriti povjesničari i teatrolozi.  Vrijeme u kojemu je djelovao razlikovalo se od ovoga našeg .  Tadašnje kreacije zabilježene  su samo  na fotografijama, malo je snimljenog filmskog materijala a ono što vidimo , govori o snazi i ljepoti  pokreta Damira Novaka .Televizijske snimke u koreografiji njegove partnerice Maje Bezjak, rijedak je snimljeni dokument toga vremena .Od video snimaka posjedujemo zapise koreografija Milka Šparembleka i Miljenka Vikića,  u kojima otkrivamo   raznolike mogućnosti  tog iznimnog plesača . Osim ležernog vladanja zanatom –baletnom tehnikom – bio je vrstan interpret kako romantičnih prinčeva tako i snažnih dramskih likova . Nezaboravan je njegov Đavo, u Đavlu u selu , i nenadmašan  Othello u istoimenom baletu koreografkinje S.Kastl i N. Bidžin . Bio je snažan i spretan partner   kojemu  su  balerine  bezrezervno vjerovale   i u najvrtoglavijim koreografijama ponekih koreografa. Njegovi dueti s Majom Bezjak,a kasnije s Vesnom Butorac Blaće ,pamte mnoge generacije kako publike tako i učenika baletne škole. Među mnogima  krasila ga je još jedna osobina -, znao je prepoznati trenutak  u kojemu treba djelovati , znao je uhvatiti Kairosa za čuperak .

Svi  odlasci su bolni i  uvijek neočekivani.  Ostajemo bespomoćni sa mnoštvom pitanja na koje više nema tko odgovoriti   .U taj prostor vječnosti  i neizbježnog uputimo večeras posljednji aplauz velikanu baletne scene  Damiru Novaku'.


Na izvedbama 24, 26. i 29. rujna nastupaju Natalia Horsnell (Nikija), Iva Vitić Gameiro (Gamzati) , Andrea Schifano (Solor) i Tomislav Petranović (Zlatni Idol).  1. i 3. listopada nastupaju Edina Pličanić (Nikija), Rieka Suzuki (Gamzati) i Guilherme Gameiro Alves (Solor). 6. i 10 .listopada nastupaju Rieka Suzuki (Nikija), Iva Vitić Gameiro (Gamzati) i Guilherme Gameiro Alves (Solor).  Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Premijera je održana 6. lipnja 2015. Dirigirao je Ivan Josip Skender. Na premijeri i prvoj reprizi 8. lipnja nastupili su: Edina Pličanić (Nikija), Natalia Horsnell (Gamzati), Guilherme Gameiro Alves (Solor), Tomislav Petranović (Zlatni idol), Svebor Sečak (High Brahmin), George Stanciu (Solo fakir, Bubnjar), Ioan Dumitru Moga (Dugmanta), Domagoj Vrbljanin (Prijatelj Solora) i dr.

U glavnim ulogama u ovoj predstavi nastupat će Guilherme Gameiro Alves, Andrea Schifano, Tomislav Petranović, Tamas Darai, George Stanciu (Solor); Edina Pličanić, Natalia Horsnell, Iva Vitić Gameiro, Rieka Suzuki, Pavla Pećušak (Nikija); Natalia Horsnell, Iva Vitić Gameiro, Rieka Suzuki, Pavla Pećušak, Mirna Sporiš, Ervina Sulejmanova (Gamzati); Tomislav Petranović, Tamas Darai, Andrea Schifano, Kornel Palinko, Kristian Manev i George Stanciu (Zlatni idol).

Balet Bajadera kreirao je legendarni Marius Petipa 1877. za sanktpeterburško Marijinsko kazalište na glazbu svojega čestog suradnika Ludwiga Minkusa. Djelo je u proteklih sto trideset godina doživjelo mnoge izvedbe i prerade te se sačuvalo na repertoarima svih svjetskih baletnih ansambala čija brojnost, tehnička razina te izvedbena perfekcija omogućuju njegovu izvedbu, jer se radi o jednome od najzahtjevnijih baleta klasičnog repertoara.

Priča je to o ljubavi vojnika i plesačice (bajadere) nasilno prekinuta ljubomorom, smještena u atraktivan ambijent egzotične Indije, koja u sebi prepliće zbilju i maštu. Plemeniti ratniki Solor potajno je zaljubljen u bajaderu Nikiju, kojoj se zakleo na vječnu ljubav, iako mu je Radža namijenio svoju kćer Gamzati. Veliki svećenik Brahman koji je također zaljubljen u plesačicu da bi se riješio suparnika, odaje Radži tajne ljubavnike u nadi kako će on kazniti Solora. Na veliko Brahmanovo iznenađenje Radža zbog neposluha odluči kazniti Nikiju, a ne Solora. Zajednički joj pripremaju smrt na zaručničkoj svečanosti, na kojoj Nikija mora nastupiti. U košaru s cvijećem stave zmiju otrovnicu koja usmrti Nikiju odmah nakon plesa. Iako joj Brahman nudi protuotrov, ona ga odbije jer ne želi gledati voljenoga s drugom. Njezin duh i poslije smrti progoni očajnog Solora, a zlatni Bog ljut zbog Radžina postupka, usred ceremonije vjenčanja razori hram, usmrtivši sve uzvanike. Iako zemaljska ljubav mladih zaljubljenika završava tragično, oni se ponovno nalaze u svijetu sjena, i tako ispunjavaju zavjet o vječnoj ljubavi. Treći čin, poznat kao čin sjena, do danas se kao svojevrsna muzealna dragocjenost sačuvao u svojem koreografskom izvorniku u mnogim suvremenim izvedbama.


Photos - Bajadera, HNK  Zagreb

https://www.google.hr/search?q=hnk+zagreb,bajadera,photos&client=opera&hs=eCY&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBoQsARqFQoTCKqm_PuokMgCFcfoLAodfPUJoA&biw=1745&bih=857


HNK Zagreb,photos

https://www.google.hr/search?q=hnk+zagreb,photos&client=opera&hs=uvs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBoQsARqFQoTCMHH5_CpkMgCFUmFLAodxZ0J0w&biw=1745&bih=857

955
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.