Autor: admin
Datum objave: 22.09.2019
Share


Balkanski autokrat – moguć samo uz podršku EU

Autokratski vladari na zapadnom Balkanu žele s jedne strane obraniti vlast svim sredstvima, ali istovremeno se trude i očuvati demokratsku fasadu

Balkanski autokrat – moguć samo uz podršku EU

https://www.dw.com/hr/balkanski-autokrat-moguć-samo-uz-podršku-eu/a-50225166


Autokratski vladari na zapadnom Balkanu žele s jedne strane obraniti vlast svim sredstvima, ali istovremeno se trude i očuvati demokratsku fasadu. U tome imaju pomoć sa Zapada, piše u novoj knjizi Florian Bieber.

Zašto Vučić dekretom neće zabraniti oporbu? Zašto Đukanović puškama neće pozatvarati kritičke medije? Što je to spriječavalo Gruevskog da i službeno uvede diktaturu? I zašto nekadašnji prvoborci UČK ne podijele Kosovo između sebe kao djedovinu?

Zbilja, čemu sve to izigravanje demokracije koja samo smeta glasovitom balkanskom autokratu?

„Teoretski, oni bi mogli odbaciti demokratska pravila i uspostaviti otvoreni autokratski sustav. Ipak, to bi bila vrlo rizična strategija", piše profesor Florian Bieber u svojoj novoj knjizi. „Europske integracijei s njima povezana demokracija dio su širokog društvenog konsenzusa već dva desetljeća, a ove zemlje su male i čvrsto povezane s EU", objašnjava Bieber.

On pojam „autokrat" koristi u smislu „kompetitivnog autoritarizma" – tu se demokratske institucije poput izbora priznaju i vide kao jedini način za doći na vlast, ali se onda država zarobljava i stiču se ključne prednosti nad političkim protivnicima.

Knjiga „Jačanje autoritarizma na Zapadnom Balkanu" u izdanju Palgrave Macmillan trebala bi biti objavljena sredinom studenog, ali je već dostupna redakciji DW. U knjizi Bieber, luksemburški profesor na trajnom radu na Sveučilištu u Grazu i odličan poznavatelj Balkana, traga za sastojcima koji čine balkanskog autokratu.

U dijelu prepunom referenci i pisanom na akademski način – zbog čega će više interesirati stručnjake nego širu javnost – Beiber sažima politički i društveni razvoj u šest država iz čekaonice EU - Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo - te u Hrvatskoj. Čitatelju koji već zna lokalne i regionalne pikanterije najzanimljiviji će biti autorov osvrt na ulogu Europske unije, to jeste Zapada – jer bez njih ovakav tip autokrata ne bi bio moguć.

Mlada garda „reformatora"

Bieber podsjeća da su, svatko u svoje vrijeme, lideri poput Vučića, Dodika, Gruevskog ili Đukanovića uspjevali „raspaliti zapadnjačku maštu kao mladi pragmatični reformatori. Njihov uspon na vlast je bio praćen odobravajućim komentarima u zapadnim medijima i vladama".

„Oni nisu došli na vlast kao radikalni kandidati s političke margine već su se uspeli s mainstream strankama koje su povezane sa europskim stranačkim obiteljima", dodaje Bieber.

I eto ih i danas u bolnom, povremeno opasnom, a povremeno komičnom raskoraku – dok u znoju lica svog grabe svaki djelić moći, istovremeno jako paze na to da im ne otpadne demokratska leptir mašna.

„Za neke je pristup EU zanimljiv samo kao instrument, alatka za osiguranje podrške biračkog tijela i potencijalno bolji životni standard", piše Bieber. Za druge, prvenstveno za BiH i Kosovo, koji su pod jakim međunarodnim pokroviteljstvom, članstvo u EU bi bila konačna potvrda suvereniteta. A svima je primamljiva još jedna stvar – članstvo u EU kao batina koja se može koristiti protiv susjeda koji još nisu u EU.

Bieber tu navodi primjer Grčke i (Sjeverne) Makedonije. Po njegovom mišljenju rasprava oko imena zemlje ne bi imala većeg značaja da je Makedonija već bila dio EU-a i NATO-a. Drugim riječima, u tom slučaju one u Skoplju ne bi bilo briga što kažu oni u Ateni.

Na sličan način je Italija kočila pristupanje Slovenije, potom Slovenija ulazak Hrvatske, a Hrvatska graničnim pitanjima – recimo Pelješki most ili granica na Dunavu – može, a izgleda da to i hoće, kočiti BiH i Srbiju.

Pišući o pojmu „stabilokracija" Bieber dočarava sliku prema kojoj su balkanski hibridni režimi mogući samo uz postojanje Europske unije – treba im netko izvana tko će ih pohvaliti za stabilnost, fotografirati se s njima - i zatvarati oči pred praksom gaženja pravne države.

Dobar primjer je pojavljivanje tadašnjeg austrijskog šefa diplomacije Sebastiana Kurza na mitingu makedonske VMRO-DPMNE i to pred izbore na kojima će Gruevski konačno pasti. Odgovarajući na kritike, Kurz je manje-više neuvijeno izjavio da je za njega bilo najvažnije da se izbjeglička Balkanska ruta zatvori, a Makedonci su je zatvorili bodljikavom žicom.

Stabilnost se razmjenjuje za demokraciju i takav odnos nije rezerviran samo za Balkan.

„Međunarodna diplomacija načelno nije posebno osjetljiva na pitanja demokracije i mnoge su demokratske vlade razvile dobre, pragmatične ili cinične veze sa autokratama u ime realpolitike", piše Bieber.

Nema nedovoljno dobrih demokrata

No u igri je i vrlo ozbiljan paradoks. Tvrdeći da šest država Zapadnog Balkana navodno i dalje imaju „europsku perspektivu", čelnici EU-a i njenih najmoćnijih članica upravo podržavaju one koji tu perspektivu podrivaju. Jer ako imate stabilokraciju, nemate demokraciju i pravnu državu, a one su nužne za dobijanje zelenog svjetla za ulazak u EU.

Bieber hladno konstatira da za europske čelnike nema nedovoljno dobrih demokrata. Bruxelles ostavlja u zaleđu stranke poput srpskih Radikala ili kosovskog Samoopredijeljenja, ali „manje zbog njihovog nedostatka privrženosti demokraciji, a više zbog odbijanja poslijeratnog poretka i virulentnog nacionalizma".

Iako se ne upušta u prognoziranje jesu li europske vrijednosti trajno upokojene u ime stabilokracije, autor slika prilično tmurnu sliku: Ekonomska i financijska kriza, kriza eurozone, Brexit i izbjeglička kriza „odvukle su pažnju EU i njenih članica ka vlastitom preživljavanju, daleko od promocije demokracije i proširenja uključujući i Zapadni Balkan".

Ponekad se čuju i navodno načelne zamjerke na stanje demokracije u regiji – primjerice pritužbe Francuske i Nizozemske zbog kojih se ne otvaraju pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ali iza toga se, piše Bieber, kriju opet realpolitički razlozi: stanovništvo na Zapadu je postalo skeptično prema proširenju pa s njim nekako treba otezati.

„U Srbiji je predsjednik Vučić vrlo uspješan u tvrdnjama da je stalno razapet između Rusije i Zapada i da bi bilo kakva prenagla prozapadna linija izazvala kontraefekt. To mu je pomoglo stvoriti više prostora u kojem se može razmahati na medije i neovisne institucije. Ovaj 'povratak geopolitike' je zaklonio kritički pogled na demokraciju i vladavinu prava", piše Bieber u novoj knjizi.

Dodaje da je Vučić u tu svrhu kultivirao veze s Vladimirom Putinom prema kojem gaji „gotovo komično strahopoštovanje demonstrirano stajanjem na kiši bez kišobrana tijekom vojne parade u Putinovu čast 2014. i inzistiranje na tome da s njim razgovara na ruskom".

Bieber ne pada u iskušenje da balkanske moćnike naziva malim putinima, erdoganima ili orbanima, premda je sličnost u nekoj vrsti kulta ličnosti. Ali dok u Rusiji, Mađarskoj i Turskoj postoji „jače ideološko uporište" režima, na Balkanu „nema ideološki koherentnog sistema koji bi mogao preživjeti bez ovih vodećih figura".

Florian Bieber, politolog iz Graza

Florian Bieber, autor knjige

Krize i krizice

Ali zato ima kriza, uglavnom umjetnih. One su, uz klasična oruđa stranačkog zapošljavanja i kontrole medija, jak adut autokrata. Stara je to slika – u jednoj ruci šibica i kanistar s benzinom, u drugoj uređaj za gašenje požara.

No ove moderne krize nisu tako dalekosežnih posljedica kao pokušaj puča u Turskoj 2016. godine koji je tamošnji autokrat Recep Tayyip Erdogan iskoristio kako bi pohapsio i smijenio desetine tisuća ljudi. Balkanske krizice, piše Bieber, „bolje služe suptilnijoj svrsi da se (zapadnim igračima) naznači koliko je važno da vlasti osiguraju stabilnost kao i da se prolongira nesigurnost među građanima".

Bieber dijeli izmišljene ili prave, ali prenapuhane krize na nekoliko grupa. Tu su one kada je vlast navodno ugrožena od domaćih izdajnika koji s kojekakvim strancima rade primjerice o glavi Aleksandra Vučića, „pokušaj državnog udara" u Crnoj Gori ili krvavi okršaj u Kumanovu pred kraj vladavine Gruevskog. Tu su onda i "vikend-ratovi" sa susjedima – recimo „carinski rat" Srbije i Hrvatske oko povrća ili slanje oslikanog vlaka s natpisom „Kosovo je Srbija" ka Mitrovici.

I na kraju tu su izvanredni izbori koji, piše Bieber, „nisu kriza po sebi, ali su prilika za suspendiranje svakodnevnih poslova Vlade, pa se predizborna kampanja može koristitiu za nastavak napada na oporbeu, uz obimno korištenje državnih resursa u stranačke svrhe".

Te „izvanredne" okolnosti bacaju sjenu na sasvim ovozemaljske probleme, ali služe i za prizivanje podrške izvana. „Navodni državni udar u Crnoj Gori je svakako pomogao da se ubrza ratificiranje pristupa NATO-u jer su zapadni mediji predstavljali zemlju kao važno uporište protiv ruskog mješanja na Balkanu", zaključuje Florian Bieber.

I, ima li nade? U epilogu Bieber daje savjete onima koji se bore protiv „balkanskih prinčeva". Jedna od preporuka je da se ne prihvate zadati okviri rasprave – natjecanje u patriotizmu i u tome tko je veći „reformator". Umjesto toga Bieber predlaže pričanje o običnim, svakodnevnim problemima ljudi, primjerice o siromaštvu.

PREPORUKA UREDNIŠTVA

Picula: "U interesu Hrvatske je miran i stabilan Zapadni Balkan"

Zajednički problemi zemalja regije su nerazumijevanje vlastite uloge u ostvarivanju vladavine prava, u zaštiti ljudskih prava i okoliša, ili u učinkovitosti sudstva, smatra Tonino Picula. (28.08.2019) 

„Udar na ustavni poredak BiH“

Predsjedništvo BiH nije imenovalo mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, pa Milorad Dodik prijeti mjerama koje bi, prema tvrdnjama nekih analitičara, iz temelja uzdrmale BiH - ali i regiju. (28.08.2019) 

Zapadni Balkan u redu za čekanje

EU se bavi sama sobom. Na skorašnje proširenje trenutno nitko u Briselu ne misli. Ali zemljama zapadnog Balkana potrebne su konkretne ponude umjesto praznih obećanja, smatra Adelheid Feilcke. (06.07.2019) 

Trajna rješenja za Zapadni Balkan - samo u slozi SAD-a i EU-a

SAD je napravio prvi korak da bi prodrmao EU koji je zabavljen svojim problemima. Tako će Washington dovesti zemlje Zapadnog Balkana za pregovarački stol, piše u autorskom tekstu za DW Christian Schwarz-Schilling. (11.09.2019) 

Zapadni Balkan - EU: mnogo novca, malo uspjeha 4. i 5. srpnja, u Poznanu, u Poljskoj, održana je šesta konferencija EU-a i zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Sljedeći samit će biti održan u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj. (06.07.2019) 

„Udar na ustavni poredak BiH“

https://www.dw.com/hr/udar-na-ustavni-poredak-bih/a-50193321


Photos

https://www.google.com/search?hs=UJR&sxsrf=ACYBGNR3MZxvizPpMIQZgeyIZrkMK7R4mQ:1569164805773&q=Florian+Bieber+.„Europske+integracije+.....+s+njima+povezana+demokracija+dio+su+širokog+društvenog+konsenzusa+već+dva+desetljeća,+a+ove+zemlje+su+male+i+čvrsto+povezane+s+EU&tbm=isch&source=univ&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwi9_9222uTkAhWltYsKHUlNCqsQsAR6BAgIEAE&biw=1880&bih=934


Florian Bieber, Editor-in-Chief

http://www.contemporarysee.org/en/node/2

Florian Bieber is a Professor of Southeast European Studies and director of the Centre for Southeast European Studies at the University of Graz, Austria. He studied at Trinity College (USA), the University of Vienna and Central European University, and received his PhD in Political Science from the University of Vienna. Between 2001 and 2006 he worked in Belgrade (Serbia) and Sarajevo (Bosnia & Hercegovina) for the European Centre for Minority Issues. He is a Visiting Professor at the Nationalism Studies Program at Central European University and has taught at the University of Kent, Cornell University, the University of Bologna and the University of Sarajevo.Florian Bieber is a political scientist and historian working on inter-ethnic relations, ethnic conflict and nationalism, focusing on Southeastern Europe. He is a Professor in South East European History and Politics and director of the Center for South East European Studies at the University of Graz. He coordinates the Balkans in Europe Policy Advisory Group.

https://florianbieber.org/about/

He is also a Visiting Professor at the Nationalism Studies Program at Central European University and is the editor of the book series Southeast European Studies, published with Routledge (formerly Ashgate) and edits the open access journal Contemporary Southeastern Europe.

He was the editor in chief of Nationalities Papers between 2009 and 2013 and is the associate editor of Southeastern Europe as well as being on the  editorial board of Global Society, Ethnopolitics, Südosteuropa, Politička misao, Političke perspektive, Civis. Montenegrin Journal for Political Science, Migracijske i etničke teme, European Autonomy and Diversity Papers.

He studied at Trinity College (USA), the University of Vienna and Central European University (Hungary) and received his M.A. in Political Science and History and his Ph.D. in Political Science from the University of Vienna, as well as an M.A. in Southeast European Studies from Central European University (Budapest).

Before coming to Graz, he was a Lecturer in East European Politics at the Department of Politics and International Relations of the University of Kent, Canterbury, UK. From January to May 2009, he held the Luigi Einaudi Chair at Cornell University, Ithaca, New York and in Spring 2010, he was a visiting fellow at LSEE – Research on South Eastern Europe at the London School of Economics. In Spring 2016, he was a visiting fellow at the Remarque Institute of New York University.

Between 2001 and 2006, he has been working in Belgrade (Serbia) and Sarajevo (Bosnia-Herzegovina) for the European Centre for Minority Issues. and has taught at the Regional Masters Program for Democracy and Human Rights,  University of Sarajevo and the Interdisciplinary Master in East European Studies, University of Bologna. He has been an International Policy Fellow of the Open Society Institute and taught at the Balkan Studies Program of the IDM.

His work includes expert advice on minorities and minority rights for the European Commission, the OSCE, and the Council of Europe and has provided advice to governments and international organizations on the Balkans. He has extensive training experience in the field of diversity and minority rights.

His research interests include institutional design in multiethnic states, nationalism and ethnic conflict, as well as the political systems of South-eastern Europe. He published articles on institutional design, nationalism and politics in South-eastern Europe in Social Sciences Quarterly, Nationalities Papers, Third World Quarterly, Current History, International Journal of Politics, Culture and Society, International Peacekeeping, Ethnopolitcs and other journals. He is the author of Nationalism in Serbia from the Death of Tito to the Fall of Milošević (Münster: Lit Verlag, 2005, in German) and Post-War Bosnia: Ethnic Structure, Inequality and Governance of the Public Sector (London: Palgrave, 2006) and edited and co-edited four books on South-eastern Europe.218
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.