Autor: admin
Datum objave: 24.03.2015
Share
Komentari:


Beogradski festival dokumentarnog i kratkog filma

od 23. do 29. Marta 2015.Dom sindikata

Beogradski festival dokumentarnog i kratkog filma

62. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održano od 23. do 29. Marta 2015. godine, a po svom sadržaju i ciljevima biće bitno drugačije od prethodnih. Osnovna ideja je da se na festival vrate sve forme dokumentarnog filma, a pre svega dugometražni i srednjemetražni



Goli

Hrvatska, 2014 / 75 minuta min 20:00 h / 23.03 / SALA 1

http://www.bfdkf.nordnet.co.rs/program/dugometrazni-dokumentarni/goli/

RediteljTiha K. Gudac

MontažerDragan von Petrovic

Direktor fotografijeEva Kraljevic, Tamara Cesarec, Srđan Kovačević, Tiha K. Gudac

ProducentNenad Puhovski

ProdukcijaFactum

Dizajner zvuka Ivan Zelić

Snimatelj zvuka Hrvoje Petek, Milan Čekić

Animator,dizajner Bruno Razum

Izvrsna produkcija Tamara Babun

FESTIVALI I NAGRADE:

Sarajevo Film Festival 2014. - Srce Sarajeva za najbolji film u dokumentarnoj konkurenciji; Dokufest Prizren 2014 - natjecateljski program Balkan: Dox;  Zagreb Film Festival 2014 - Posebno priznanje u kategoriji dokumentarnog filma

Prije šezdesetak godina jedan je čovjek nestao i nije ga bilo četiri godine. Vratio se kao promijenjen čovjek, a sa sobom je donio bolnu tajnu. Na toj tajni o kojoj se šutjelo kasnije je izgradio život svoje obitelji; razgovor o prošlosti bio je zabranjen. Pitanja je počela postavljati tek njegova unuka, ujedno i redateljica ovog filma, koja je još od djetinjstva željela razumjeti zašto djed ima ožiljke po tijelu, no on je preminuo nikome ne ispričavši cijelu priču. Film Goli je istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova – obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – politički logor Goli otok poznat i kao otok slomljenih duša i posljed-ica koje je ostavio na tri generacije. Ujedno, to je fascinantni prikaz trenutka u kojem jedna prošlost konačno može postati povijest i odvažno dokumentarno suprotstavljanje šutnji i strahu.



Konstantin Koča Popović

http://www.bfdkf.rs/program/srednjemetrazni-dokumentarni/konstantin-koca-popovic/

 20:00 h / 26.03 / SALA 1 DOM SINDIKATA

RediteljGoran Marković

ScenaristaGoran Marković

MontažerMilan Stevanović

Direktor fotografijeDragan Pejić

ProducentFILMSKE NOVOSTI

SpikerTihomir Stanić

Ko je Koča Popović? Umetnik, pesnik, nadrealista, filozof, ratnik, general, cinik, državnik, razmaženi bogataški sin, genijalni vojskovođa a ili bonvivan? Srbin koji je pre maternjeg naučio francuski jezik, ubeđeni komunista koji se podsmevao komunističkoj dogmi, sportista, potpredsednik Jugoslavije koji je na posao dolazio svojim Spačekom?... Odgovor na ova pitanja bi mogao da glasi: sve ovo pomalo i ništa od ovoga sasvim. U stvari, ko je Koča Popović ostaje i dan danas tajna. Misterija koju će ovaj film bar donekle pokušati da odgonetne…



Beogradski festival dokumentarnog i kratkog filma


O Festivalu

http://www.bfdkf.rs/o-festivalu/

Dragi filmski stvaraoci, dragi prijatelji, dragi ljubitelji filma, 62. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održano od 23. do 29. Marta 2015. godine, a po svom sadržaju i ciljevima biće bitno drugačije od prethodnih. Osnovna ideja je da se na festival vrate sve forme dokumentarnog filma, a pre svega dugometražni i srednjemetražni.

U skladu sa novom koncepcijom za koju su se opredelili umetnički direktor festivala Mladen Matičević i članovi odbora festivala, Andreja Mladenović, Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov, sledeće izdanje festivala će imati tri takmičarske selekcije i više pratećih programa.

Prva takmičarska selekcija je Domaća selekcija čiji je osnovni cilj da promoviše sve vrste dokumentarnog i kratkometražnog filma nastale na teritoriji Republike Srbije.

Naša ideja je da se svi relevantni domaći autori međusobno susretnu i da se sa svojim novim filmovima takmiče u sledećim kategorijama: dugometražni dokumentarni film, srednjemetražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, kratkometražni igrani film, eksperimentalni, animirani i studentski film. Dakle sledeće izdanje festivala će biti prvo zvanično prvenstvo Srbije u dokumentarnom i kratkometražnom filmu.

Druga selekcija je Regionalna, i u okviru nje će se najbolji filmovi iz užeg regiona takmičiti u istim disciplinama. Vođeni uverenjem da u našem neposrednom okruženju svake godine nastaje veliki broj vrhunskih i značajnih filmova sa temama koje su nam bliske, naša želja je da ih predstavimo beogradskoj publici, kao i da svim kolegama iz okruženja omogućimo neposredno takmičenje za nezvaničnu titulu prvaka regiona u dokumentarnom i kratkometražnom filmu. Pravo na takmičenje u ovoj selekciji će imati i neki od najboljih srpskih filmova.

U okviru ove dve selekcije će se dodeljivati i strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju) .

Treću takmičarsku selekciju čine najbolji debitantski dugometražni dokumentarni filmovi iz čitavog sveta. Ovu selekciju možemo smatrati nezvaničnim svetskim prvenstvom u dokumentarnom filmu za mlade autore. Nagradu za najbolji film u ovoj selekciji dodeljivaće žiri filmske kritike.

U okviru festivala će postojati i tri velika prateća programa: program najboljih kineskih dokumentarnih filmova nastalih u zadnjoj deceniji, program najboljih filmova koji govore o urbanom duhu Beograda nastalih u zadnjih deset godina, i Panorama, selekcija filmova koji nisu ušli u takmičarski program ali zavređuju da budu prikazani.

Sve nagrade na festivalu su novčane, a svi filmovi koji se budu kvalifikovali za takmičarski program dobiće screening fee. Svi filmovi prikazani na festivalu takmičiće se i za nagradu publike.

Naša iskrena namera je da ovaj legendarni festival ponovo vratimo na poziciju koja mu je nekada sa razlogom pripadala, na mesto značajnog regionalnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, kao i da filmskim stvaraocima iz Srbije, regiona i sveta ponudimo mesto za okupljanje i druženje na kome će se osećati kao kod kuće.

.

851
Kategorije: Film
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.