Autor: redakcija
Datum objave: 11.12.2012
Share
Komentari:


Blagdan Sv. Lucije

sijanje božićne pšenice

Blagdan Sv. Lucije - sijanje božićne pšenice

http://www.posavski-obzor.info/kultura/blagdan-sv-lucije-sijanje-bozicne-psenice

 

Na dan sv. Lucije sije se pšenica, simbol obnove života i plodnosti. Sam običaj pretkršćanskog je porijekla, ali danas ima kršćansku simboliku, a svrha mu je blagoslov ljetine. Pri sijanju pšenice treba uključiti sve ukućane, da vide samu pripremu, sijanje, klijanje i rast pšenice, stavljajući naglasak na život. Ima više načina sijanja pšenice, ali najsigurniji je onaj klasični, kako slijedi: Pšenicu staviti u malo vode preko noći kako bi nabubrila i kasnije uspješno klijala. Sljedećeg dana ona se stavlja u posudu sa zemljom (dva prsta manje od vrha), raspoređuje se po rahloj zemlji po cijeloj površini, a u sredini se ostavi malo prostora za stavljanje svijeća. Zatim se posuda stavlja uglavnom u prozor radi svijetla i topline za klijanje.

 Zanimljivo je da ovog običaja nema u protestantskim zajednicama i velikom dijelu Europe pa je uz Portugal i južnu Italiju, on vezan još samo za hrvatsko podneblje. Do Božića pšenica lijepo naraste u posudi ispunjenoj vodom, te ukrašava božićni stol, dok tijekom božićnog vremena stoji pod borom ili uz jaslice. Da bi izgledala lijepo, pšenica se podrezuje i ovije hrvatskom trobojnicom. Nakon Božića pšenica se daje pticama jer se ništa iz tog svetog doba ne smije baciti. Prema narodnom vjerovanju, gustoća iznikle pšenice, boja i sočnost njezinih vlati, predskazat će bolju ili lošiju žetvu iduće godine.Što je pšenica gušća godina će biti bolja, rodnija, bogatija...

 

Kroz burna stoljeća: Blagdan Sv. Lucije - tradicija, običaji, vjerovanja...

http://www.tinolovka-news.com/obitelj/15496-kroz-burna-stoljeca-blagdan-sv-lucije-tradicija-obicaji-vjerovanja

Blagdan Sv. Lucije

http://zena.hr/bozic/clanak/ostalo/blagdan_sv_lucije/90.aspx

Datum 13. prosinac je vrlo bitan u božićnom krugu hrvatskih narodnih običaja. U Dalmaciji i na otocima djeca se nisu darivala na Sv. Nikolu, već na blagdan Sv. Lucije. U čarapama, papučama ili ispod jastuka dočekali bi ih slatkiši i suho voće. Osim toga, uz ovaj blagdan vezani su i drugi stari i mistični običaji.

12 dana od Svete Lucije do Božića prepuni su folklornih elemenata kao što su predviđanje uspješnosti godine prema 12 nasoljenih režnjeva crvenog luka koji od soli pusti tekućinu. U tom se periodu predviđalo vrijeme prema 12 brojanica, tj. zapisa vremena svakog dana od Svete Lucije do Božića. Prema predaji, sljedeće će godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića.

 

Na dan Sv. Lucije neudane djevojke su ispisivale 13 ceduljica s imenom momka. Svakog se dana po jedan neotvoreni papirić baca u vatru, a djevojka će se udati za onoga čije ime posljednje ostane ispisano na cedulji.

Postojala je i mogućnost da se na Svetu Luciju počinje izrađivati drveni stolčić s kojega u crkvi na polnoćku možete vidjeti coprnice.

 

BLAGDAN SVETE LUCIJE ZAŠTITNICE VIDA

http://www.labin.com/web/vijest.asp?id=1201

Uz Blagdan sv. Lucije (13. 12.)...

http://zlatna-djeca.blogspot.com/2010/12/uz-blagdan-sv-lucije-13-12.html

fotosi I štiva

http://google.isearchinfo.com/search?q=Blagdan+Sv.+Lucije&hl=en&tbo=u&noj=1&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=_j7HUJLpH8fM0AXbrYCYBw&ved=0CFoQsAQ&biw=1024&bih=651

1283
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.