Autor: admin
Datum objave: 14.02.2018
Share


Boran Soldatić,dipl.ing.el.( 3.XI.1939. - 12.II.2018.)

Svoju ljubav prema moru i brodovima dugujem činjenicama da mi je deda Ivan Galić u ranim danima mog života usadio ljubav prema moru i brodovima prilikom naših šetnji po splitskoj luci

Boran Soldatić

http://boran.yolasite.com

Ah, more, kakav divan element!

Ne mogu gledati kako polazi neki brod, bilo ratni, bilo trgovački ili bilo koji jednostavni ribarski brodić, a da se pri tome svom svojom dušom ne ukrcam na njega. Jules Verne u "Zelenom zraku"


Svoju ljubav prema moru i brodovima dugujem činjenicama da mi je deda Ivan Galić u ranim danima mog života usadio ljubav prema moru i brodovima prilikom naših šetnji po splitskoj luci i činjenici da sam imao čast biti zet Draganu Igrutinoviću iz Kraljeva, koji me je 1979. godine u Puli uputio u tajne izrade antičkih statičkih modela jedrenjaka. Zahvaljujući tome i ulaganju puno ljubavi i strpljenja, bez čega nema uspeha ni u čemu, uspeo sam izraditi više desetina jedrenjaka prema najboljim planovima (Vincenzo Lusci, Aeropicola, Model Mantua, Amis Musée de la Marine, Modela-Češka, Narodna tehnika - Pula, Amati, Corel, deAgostini, i dr.).

U "Foto galeriji" naći ćete prikaz nekih mojih modela s karakterističnim opisima i istorijatom za svaki od njih, a u delu "Moja iskustva" naći ćete neke od praktičnih saveta korisnih pri izradi statičkih antičkih modela jedrenjaka, kao i neke interesantne  podatke iz istorije pojedinih čuvenih jedrenjaka.

Veliki sam ljubitelj životinja, pa u kući imam jednog svog pomagača, zove se Stanko Čupavko (Caki) koji mi često pomaže pri izgradnji mojih brodova. Evo dokaza kod gradnje španskog galijuna San Juan Baptiste.


Odakle brodovi na Zvezdari?!

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2040657/odakle-brodovi-na-zvezdari

Jedan boravak u Splitu bio je dovoljan razlog 76-godišnjem Boranu Soldatiću da otkrije novu pasiju koja će penzionerske dane ispuniti stvaralačkim zanosom.

U stanu na Zvezdari, improvizovanoj radionici u uglu dnevne sobe Boran pravi unikatne drvene makete brodova. Od onih istraživačkih koji su išli u otkrivanje Novog sveta, preko trgovačkih, do onih ratnih, boraca za nezavisnost. Brodovi nastaju prema mapama koje kupuje u Italiji, alat  je sličan onom za opštetehničko obrazovanje, dobra šperploča i lipovo drvo, kanap, platno i boja dovoljni su za drvene impresije koje svedoče o Boranovoj ljubavi prema vladarima mora.

Za maketu jednog prekookeanskog  broda potrebno je i do 1000 sati rada. Na dnevnoj svetlosti ili pod lampom Boran stvara čaroliju za koju je osim strpljenja i vremena koje mu penzionerski dani omogućavaju potreban i dobar vid. Zato je na prvi znak mutne slike pred očima brzo reagovao i otišao na pregled.  Ustanovljena je katarakta i vrlo brzo zakazana operacija.  Stručni tim Miloš klinike je operisao kataraktu prvo na jednom, posle i na drugom oku. Boran je posle 2 sata od operacije bio u svom zvezdarskom domu, a već sutradan se vratio svom hobiju.

„Ovo je skup hobi, ali pruža mnogo radosti i prostora za kreativnost. Pošto sam inženjer po struci ovaj hobi je prirodni nastavak mog posla. Za unikatnu izradu brodova potrebno je mnogo sati rada, samim tim oni po ceni nisu pristupačni širokom krugu ljudi. Ali radost kada naiđete na istinskog ljubitelja brodova koji prepoznaje detalje na palubi, katarki, mornarskom čvoru je neopisiva. Moji brodovi sada krase dnevne sobe  američkih kuća,  ali i onih u Crnoj Gori i na hrvatskoj obali. Oni su nastavili svoju plovidbu dalje a ja sam i dalje tu da stvaram nove i time iza sebe ostavim nešto trajno – nešto svojih ruku delo.“ – zaključuje Boran.

Operacija katarke sa kojima se suočava svaka druga osoba starija od 65 godina uz pomoć najnovije tehnologije na Miloš klinici rešava se za 15 minuta. Miloš klinika, od skoro deo MediGroup – prvog privatnog zdravstvenog sistema u Srbiji, za 15 godina rada ubeležila  je više od 40 hiljada zadovoljnih pacijenata. Ordinacije Miloš klinike nalaze se na dve lokacije u Beogradu, a za pacijente van Beograda klinika obezbeđuje prevoz u pratnji stručnog lica.


Brodomodelar Boran Soldatić o operaciji katarakte

https://www.youtube.com/watch?v=UyQL8oJ7xEg

392
Kategorije: Ostalo
Developed by LELOO. All rights reserved.