Autor: admin
Datum objave: 01.07.2019
Share


Borka Pavićević

Borka Pavićević (1947 – June 30, 2019) was a Serbian dramaturge, newspa per columnist, and cultural activist.

Borka Pavićević

https://en.wikipedia.org/wiki/Borka_Pavićević

Borka Pavićević (1947 – June 30, 2019) was a Serbian dramaturge, newspaper columnist, and cultural activist. She was also described as a 'dramatist, Belgrade liberal and pacifist intellectual', she founded the Centre for Cultural Decontamination in 1994, and was a co-founder of the Belgrade Circle.


Zbog čega je Borka Pavićević kolekcionarka opasnih tajni

https://www.gloria.rs/u-fokusu/price/zbog-cega-je-borka-pavicevic-kolekcionarka-opasnih-tajni/

Pozorišnoj dramaturškinji Borki Pavićević, direktorki Centra za kulturnu dekontaminaciju, kao da je suđeno da u različitim vremenima bude na mestima bitnim za našu kulturu. Na trećoj godini studija režije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1969. bila je član žirija trećeg Bitefa.

Nepune dve godine kasnije počela je saradnju s legendarnim teatarskim dvojcem Mirom Trailović i Jovanom Ćirilovim. Sa čuvenom rediteljkom koja je osnovala i godinama upravljala Ateljeom 212 i najvećim srpskim teatrologom vrlo brzo se i sprijateljila, pa su i na sceni i mimo nje delili i dobro i zlo. Zbog toga, kao i činjenice da se sve vreme beskompromisno bori protiv “zagađenja” svake vrste, njena sećanja predstavljaju mnogo više od pukog prebiranja po ličnim uspomenama. A ove druge sežu do najranijeg detinjstva.


SMRT BORKE PAVIĆEVIĆ Hrabra i beskompromisna, ceo život je posvetila tome da SVIMA BUDE BOLJE

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/smrt-borke-pavicevic-hrabra-i-beskompromisna-ceo-zivot-je-posvetila-tome-da-svima/bqe3dzn

U nedelju rano ujutru preminula je Borka Pavićević, osnivač Centra za kulturnu dekontaminaciju, dramaturg u pozorištima širom bivše SFRJ, borkinja za ljudska prava, antiratna aktivistkinja, kolumnista, esejista, dobitnica brojnih nagrada.

Umrla je tiho, a tokom života je bila i te kako glasna u razobličavanju svih zala i neljudi koji su bili katalizatori nesreće na ovim prostorima.

"Jasno, glasno, hrabro, energično, racionalno i bez straha, sa iskrenim uverenjem da zaista možemo doći do promena, Borka je bila inspiracija i nadahnuće svima nama.  Ceo svoj život posvetila je umetnosti, aktivizmu i borbi za bolje društvo, ostavljajući neizbrisiv trag kako u kulturi, tako i u civilnom sektoru", saopštile su Građanske inicijative.

Od studentskih protesta 1968, do antiratnog angažmana, osnivanja Beogradskog kruga, pa sve do njenog "čeda" CZKD - uvek je bila na strani potlačenih i na strani dobra.

Borka Pavićević rođena je 1947. godine u Kotoru, Crna Gora, Jugoslavija. Diplomirala je dramaturgiju 1971. godine godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gde je i magistrirala 1976. godine sa tezom „Neorealistička drama u Srbiji između dva rata“.

U Ateljeu 212, u dramaturškom odeljenju, radila je 10 godina (1970 – 1981), i u BITEF-u 20 godina. Dramaturg u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978 – 1991). Osnivač teatra Nova osećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981). Učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991).

Umetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta, smenjena zbog političkog i javnog delovanja (1993). Učesnica je Civilnog pokreta otpora (1991). Članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca, od osnivanja.

Osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (od 1994. godine).


Преминула Борка Павићевић

http://www.politika.rs/scc/clanak/432838/Preminula-Borka-Pavicevic

раматург и директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић преминула је ноћас у Београду у 72. години, саопштено је из Центра за културну деконтаминацију.

Рођена је 1947. године у Котору, а драматургију је дипломирана 1971. године на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду,

Провела је 10 година радећи у драматуршком одељењу Атељеа 212.

Објавила је три збирке есеја: „На екс - Постдејтонска мода”, „Мода” и „Глава у торби”, као и текстове у многобројним часописима, зборницима, дневним и недељним новинама.

Од 1991. године учествовала је у многобројним антиратним акцијама у Београду и другим југословенским градовима, у сарадњи са југословенским организацијама које су се залагале за демократизацију и развој цивилног друштва у Србији и региону, преноси Танјуг.

Датум и време кремације, као и комеморације у Центру за културну деконтаминацију, биће накнадно објављени.


Preminula beogradska dramaturginja i istaknuta mirotvorna aktivistkinja Borka Pavićević

http://www.novilist.hr/Kultura/Ostalo/Preminula-beogradska-dramaturginja-i-istaknuta-mirotvorna-aktivistkinja-Borka-Pavicevic


Preminula Borka Pavićević

http://hr.n1info.com/Regija/a414865/Preminula-Borka-Pavicevic.html

Borka Pavićević (72), dramaturginja, osnivačica i ravnateljica Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), mirovna aktivistica, kulturna radnica i kolumnistica, preminula je u Beogradu.

Borka Pavićević otišla je u 72. godini fajterskog života. 


Dopustite mi da vam ispričam kakva velika žena je bila

https://www.telegram.hr/kultura/borka-pavicevic-otisla-je-nocas-u-72-godini-fajterskog-zivota-dopustite-mi-da-vam-ispricam-kakva-velika-zena-je-bila/

Borka je bila poput Majke. Nesebično je grabila iz svoje riznice znanja i dijelila nam ga poput kruha


Borka Pavićević gošća Novog dana

https://www.youtube.com/watch?v=f21IJ_1HUoQ


DVOUGAO 033 Borka Pavićević - Biljana Srbljanović (jun 2007)

https://www.youtube.com/watch?v=6YHKX8ly1W8

 

188
Kategorije: Književnost
Developed by LELOO. All rights reserved.