Autor: ES
Datum objave: 10.11.2014
Share
Komentari:


Branko Polić ( 24.travnja,1924. – 9.studenoga,2014.)

zahvaljujući glazbenim afinitetima postaje kritičar u glazbenom programu,potom urednik

Branko Polić ( 24.travnja,1924. – 9.studenoga,2014.)

http://www.durieux.hr/pisci.asp?pisac=645

Branko Polić rođen je 24. travnja 1924. godine u Zagrebu. Godine 1945. ubrzano svladava gradivo za osmi razred klasične gimnazije, a zatim studira na Sorbonni gdje stječe diplomu profesora francuskog jezika. Nakon povratka, 1948. godine, nastavlja studij engleskog jezika i diplomira na zagrebačkom Filozofskom fakultetu «u rekordnom roku», 1950. godine.

Ubrzo je primljen u kulturnu redakciju Radio Zagreba, a zahvaljujući glazbenim afinitetima postaje kritičar u glazbenom programu, potom urednik muzičko-govorne redakcije (1956-1964). Nakon osnutka Trećeg programa, postaje njegov urednik i komentator sve do umirovljenja (1985), a nakon toga redovni suradnik sve do danas.

Branko Polić susreo se i razgovarao s preko pet stotina reproduktivnih umjetnika, te sakupio fascinantnu dokumentarno-glazbenu građu na mnogim putovanjima koja je kao glazbeni urednik poduzimao. Dok je nekoliko tisuća njegovih emisija «otišlo u eter», deseci članaka, rasprava, prikaza, eseja, kritika i prijevoda razasuti su po domaćim i inozemnim časopisima, novinama, leksikonima i zbornicima.

http://www.superknjizara.hr/?page=autor&idautor=8841



Na kraju tjedna - Moji radijski dani - Branko Polić, repriza AUDIO

http://radio.hrt.hr/ep/moji-radijski-dani-branko-polic-repriza/73763/



photos

https://www.google.hr/search?q=branko+polić&client=opera&hs=BWV&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=F7NgVI-8F8reasa5gKAD&ved=0CC0QsAQ&biw=931&bih=600



Gospodja Ana Urukalo, urednica u Glazbenoj redakciji Radio –Zagreba pedesetih godina XX.stoljeća, evocira vrijeme i suradnju s Brankom Polićem…


"Branko je došao u Redakciju 1950., a ja sam se pridružila 1951. i ostala cijeloga radnog vijeka.

U Redakciji su bile i gospodja Jasmina Juračić, Mirjana Paladin,Maja Paravić …

Branko je bio izvanredno susretljiv kolega,kooperabilan erudit,perfekcionist u radu,koji je umio prepoznati i podržati svaki rezultat kolega-kolegica..

Kao Redakcija smo bili jedinstveni, neponovljivi …..

Često smo svi, Redakcija, odlazili na koncerte i mnoge srodne manifestacije….

Bili smo kao radna,tvoračka obitelj, desetljećima….svi smo se bavili i publicistikom uz svoje specijalizirane radio-emisije  koje su imale svoj osobiti profil u reljefu radio-programa Radio-Zagreba I.

Ja sam,primjerice,od 1955.vodila emisiju Riječ je o muzici,koju sam naslijedila od njezina utemeljitelja Prof.Slavka Zlatića koji je 1933. bio započeo tjednom emisijom Muzika i mi,i tu sam emisiju uredjivala do kraja svojega rada u Radio Zagrebu.

Svi smo u toj Redakciji bili skladne osobnosti,kreativnih primjena stručnih i općih znanja i vrlo harmoničnoga odnosa u svakodnevici".


Gospodja Jasmina Juračić,urednica emisije Klasični evergreen,utemeljiteljica emisije Sedam dana muzike, koja živi već desetljećima u programu Radio postaje Zagreb, ističe Redakciju kao uzor kvalitete ljudi i odnosa u svakodnevici.  

"To me je bilo ponukalo da prihvatim i vodjenje Redakcije. Jedno iznimno kvalitetno vrijeme u životu i razvitku Glazbene redakcije Radio Zagreba I.

Ta Redakcija, iz doba kada smo, svi spomenuti, bili njenim sudionicima i kreatorima osobitih vrijednih sadržaja i njihova odraza u glazbenoj javnosti zemlje, bila je,mislim,i putokazne vrijednosti mladjima koji su stizali i postupno nas naslijedjivali u tom svetom poslu….."

1232
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.