Autor: admin
Datum objave: 28.01.2015
Share
Komentari:


Bridž je igra za sve uzraste i za sve džepove

Jurica Carić, predsjednik Hrvatskog bridž saveza za

Jurica Carić, predsjednik Hrvatskog bridž saveza za HR: Bridž je igra za sve uzraste i za sve džepove

http://www.hrvatskareprezentacija.hr/jurica-caric-predsjednik-hrvatskog-bridz-saveza-za-hr/

Kroz bridž sam upoznao i neke slavne ličnosti poput: Omara Sharifa, Michaela Douglasa, Grace Kelly, Bill Gatesa...

U sklopu 52. Europskog timskog prvenstva u bridžu, koje se ovih dana održava u Opatiji, provedeni su izbori za predsjednika Izvršnog odbora Europske bridž federacije. Bio je to sretan dan za Juricu Carića, predsjednika Hrvatskog bridž saveza, jer je upravo on izabran za predsjednika. Na mjestu predsjednika Hrvatskog bridž savez nalazi se pet godina, a nesumnjivo je da će se odlično snaći i u europskoj oganizaciji. Na upit o svojim počecima, igri, promjenama i slično, za Hrvatsku reprezentaciju Jurica Carić kaže:

S igrom sam krenuo 1965. godine, a za reprezentaciju zaigrao godinu nakon. Prvi nastup za reprezentaciju bio je tromeč Hrvatska – Slovenija – Srbija. Bridž mi je psihološki mnogo značio u životu. Kada sam doživljavao svoje uspone i padove, uvijek bi pomislio kako mi nitko ne može oduzeti moj bridž. Kroz bridž sam upoznao mnogo dragih ljudi, pa tako i neke slavne ličnosti poput: Omara Sharifa, Michaela Douglasa, Grace Kelly, Bill Gatesa. Zanimljivo je da je Bill Gates bio na prvenstvu svijeta u Veroni gdje je igrao sa svojom ženom. Omar Sharif je tada bio jedan od najjačih igrača svijeta i svi su rado igrali u njegovoj ekipi, rekao je Jurica Carić.

- Pri završetku studentskih dana smo moje društvo u Zagrebu i ja igrali preferans, belu i slične igre, te o bridžu kao teškoj igri čuli samo priče, sve dok jednog dana nismo zalutali u židovsku zajednicu. Tamo su se mogle kartati bilo koje igre budući da je u to vrijeme bilo zabranjeno kartati na javnom mjestu. Igra nas je jako zainteresirala te su nam njihovi igrači dali smjernice i podučili nas. Povukao bi paralelu s bridžem danas i rekao da se uvelike promijenio, tada je odnos prema njemu bio negativan i smatralo se da je to kapitalistički način života. Nije ga bilo preporučljivo igrati, a našao sam se i situaciji kada sam trebao biti izabran za komercijalnog direktora i kada je predsjednik sindikata ustao i rekao: „ taj čovjek ne može biti naš predsjednik, pa on igra bridž.“, kroz smijeh kaže Carić.

Zanimljivo je naglasiti da je prvenstvom u Opatiji ova kartaška igra podignuta na sasvim  novu razinu za Hrvatsku. Dojmljiva promocija u jednom od najljepših hrvatskih gradova te prisutstvo i poticaj značajnih ličnosti naše zemlje, ukazuju na svijetlu budućnost ovog neuobičajenog sporta.

- Bridž uživa punu podršku i naših političara. Sam dokaz je svečanost otvorenja prvenstva u hotelu Kvarner na kojem je sudjelovao predsjednik Ivo Josipović. Također, bili su prisutni i predsjednik Olimpijskog odbora Zlatko Mateša, župan Zlatko  Komadina, a na otvorenju Champion lige ministar Maras i mnogi drugi. Dokazalo se da bridž u pridonosi kvaliteti življenja i odnosa među ljudima, kaže predsjednik Hrvtskog bridž saveza.

Za promjene u samom bridžu i status u odnosu na druge zemlje Europe i svijeta, Carić kaže:

- Ako govorimo o odnosima sa vlasti, onda smo na vrhu svijeta. Također ako govorimo o našem organizacijskom dijelu, onda smo isto na samom vrhu svijeta. Ali ako govorimo o zastupljenosti bridža u Hrvatskoj, onda smo daleko u onoj nižoj polovici. Moramo napomenuti da u Hrvatskoj od 1.200 igrača, je 600 registriranih sportaša. Zadnjih pet godina od kada sam ja predsjednik Saveza, uspjeli smo organizirati dvije Univerzijade europskih sveučilišta, juniorsko prvenstvo svijeta i Europe, seminar za direktore turnira, razne druge turnire te ovo Europsko prvenstvo u Opatiji, kaže Carić.

- Bridž je igra za sve uzraste i za sve džepove. Nekad je to bila igra za bogate ljude, ali danas je to druga priča. On je za mlade jako korisna igra što se tiče logičkog razmišljanja, povjerenja u partnera i timskog rada. Bitno je naglasiti sociološki učinak bridža – ako odete u bridž klub, naći ćete 20 novih prijatelja s kojima se možete opustiti, popričati i podružiti se. Svakako ćete ugodno provesti večer, kaže Carić.

Pogoduje li Opatija razvoju bridža i koliko je bridž uzajamno pomogao Opatiji?

- Opatija je prekrasan grad na moru s idealnim geografskim položajem. Poklopilo  se to da su gradonačelnik Opatije i ostali djelatnici županije prepoznali korist i značaj bridža te maksimalno podržali ovaj događaj. Puno toga moramo zahvaliti i izvanrednim organizatorima gospodinu i gospođi Grgurić, zaključio je Jurica Carić

Pripreme

– Trenutno su muški igrači bolji, ali općenito ako bi stavili da zajedno igraju najbolji muški igrači i najbolje ženske igračice, muški bi igrali bolje. Pripreme se kreću tako da prvo idu izborna natjecanja. Ono traje pet vikenda, znači 600 dijeljenja. Prva tri para predstavljaju reprezentaciju. Redoviti su manji turniri na kojima se priprema. Kada se ide na jedno ovako iscrpljujuće i dugačko natjecanje, trebalo bi obaviti sve druge obaveze kako bi se moglo skoncentrirati samo na bridž, kazao je Carić

1020
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.