Autor: admin
Datum objave: 03.11.2019
Share


Brothers from Chechnya defy critics to become top models - BB C News

Топ-модель по-чеченски: как братья Дулатовы стали секс-символами и моделями Versace и Gucci

Brothers from Chechnya defy critics to become top models - BBC News

https://www.youtube.com/watch?v=E0lSqj_zO7U

 

Топ-модель по-чеченски: как братья Дулатовы стали секс-символами и моделями Versace и Gucci

https://www.youtube.com/watch?v=zRH9p-xq6jo


Tоп-модель по-чеченски: как братья Дулатовы покоряют мировые подиумы

https://www.youtube.com/watch?v=NEjLZ3YA3VI


Braća Sulumbek (24), Tamerlan (19), Islam (21) i Đibril (25) Dulatov dobro izgledaju – i time zarađuju za život. Krase naslovne strane modnih magazina i koračaju modnim pistama. No, ovi muslimanski Čečeni imaju zbog toga i probleme sa sunarodnicima koji smatraju da je za muškarca sramota da pozira pred kamerama.

Porodica Dulatov je pobjegla iz rata u Čečeniji i prije dvanaest godina došla u Diseldorf. Kod kuće govore čečenski i ponekad ruski jezik: njemački govore s akcentom.

Pobjegli su od rata u svojoj domovini. U Diseldorfu je za četvoricu braće Dulatov iz Čečenije počela karijera manekena. Kao muslimani, paze dokle se smije  ići  sa slobodom fotografiranja. A bave se i borilačkim sportom

Braća su se našla na pravom mjestu u pravom trenutku. Diseldorf je grad glamura i mode. U čuvenoj „Kraljevskoj aleji“ gotovo sve poznate svjetske modne firme imaju svoje butike. Tu su kao modeli radile Klaudija Šifr i Hajdi Klum. No, u gradu nije bilo poznatih muških modela – dok se nisu pojavila braća Dulatov.

Najstariji brat, Đibril, imao je 14 godina kada su došli u Diseldorf. „Nisam znao mnogo o Njemačkoj. U Čečeniji je samo hvaljen kvalitet njemačke robe“, kaže. On i braća su brzo učili njemački, a brzo su našli i prijatelje.

- Ponekad smo morali da se dokazujemo šakama, ali u školi je svima palo u oči kako se držimo zajedno. Prema nama su se odnosili s poštovanjem.

- Đibril je imao veliki utjecaj na nas mlađu braću. Sa njim smo još u Čečeniji išli u teretanu. U Njemačkoj nas je oduševio za boks, rvanje i kik-boks. Kasnije smo prešli na mješovitu borbu - kaže Sulumbek koji je godinu dana mlađi od Đibrila. Najstariji brat uživa poštovanje mlađe braće. On je istovremeno trener, menadžer i portparol.

Otkrila ih agentica

Kada je imao 16 godina, Đibril je radio u jednoj samoposluzi. Od svoje druge plate je kupio sebi pojas koji je video u izlogu jedne skupe radnje. Na kasi se jedna mlada žena okrenula za njima i upitala ga da li bi hteo da dođe na audiciju u njenu modnu agenciju.

- Najprije sam mislio da je riječ o skrivenoj kameri - kaže Đibril, „žena mi je dala komplimente, što mi je izgledalo čudno. Rekao sam: ne, ja sam Čečen i ne smijem  pozirati pred kamerama“.

Ali, žena mu je dala svoju vizit-kartu i rekla: „Razgovaraj s roditeljima prije nego što odbiješ ovo. Možda je pred tobom velika karijera modela“.

Đibrilov otac je bio striktno protiv, ali majka je uspjela da ga nagovori da promijeni mišljenje. Na kraju je Đibril otišao na probu s cijelom porodicom.

- To nije bilo ništa naročito. Fotograf je napravio nekoliko slika - sjeća se Đibril.

No, poslije dva mjeseca, dobio je ugovor od pariske modne kuće Leven. Kasnije je radio kao model za Guči, Mekvin, Dizel i druge poznate firme. Putovao je u Pariz, London i Milano.

Jednom je odbio ugovor koji mu je nudio „Armani“ vrijedan 140.000 dolara. Trebalo je da ga fotografišu samo u donjem vešu.

- Sve što ne seže do koljena, u islamu je zabranjeno. Ja sam religiozni Čečen - kaže Đibril, i dodaje da se on i njegova braća trude da se pridržavaju najvažnijih zapovjedi.

A potom i mlađa braća

Đibril je brzo dobio ugovor i od firme IMG Models, jedne od najrenomiranijih modnih agencija sa sjedištem u Njujorku. Jednog dana, jedna predstavnica te agencije ugledala je na Đibrilovom nalogu na jednoj društvenoj mreži fotografiju na kojoj su pored njega bili i drugi muškarci. Kada je saznala da su to Đibrolova braća, pozvala ih je na probno fotografiranje. Danas su sva četvorica modeli IMG.

Islam Dulatov je dvostruki MMA-šampion Evrope i voli bavljenje modom, jer mu to omogućava putovanja u mnoge zemlje. No, njegovi prioriteti su jasni: „Ja sam Čečen koji živi u Evropi, sportist koji radi kao model. To mi omogućava da se bavim omiljenim sportom i da finansiram svoj život.“

Za 24-godišnjeg Sulumbeka porodica i sport su najvažniji na svijetu. I on je muslimanski vjernik.

- Kao i drugi Čečeni u Diseldorfu redovito  idemo u džamiju i pridržavamo se posta. Religija i sport su se kod mene pobrinuli za disciplinu. To je važno, posebno kada je čovjek mlad i ima ciljeve - kaže Sulumbek koji ima 60.000 pratilaca na Instagramu.

Tim sa planovima za budućnost

Braća Dulatov svoju budućnost vide u sportu.

- On nam je pomogao da se integriramo u Njemačkoj. Zahvaljujući njemu smo upoznali ljude koji također vole sport - kaže Đibril, njemački MMA-vicešampion.

Ono čega braća nemaju dovoljno, jeste – slobodno vrijeme. Trenraju dvaput dnevno. Alkohol i cigarete su za njih tabu. To ograničava krug prijatelja. Sulumbek priča: „Poslije modnih revija, nikada ne idem na žurke, već u hotel da se odmorim i spavam“.

- Mi smo tim i sve radimo zajedno. Imamo zajednički račun u banci - kaže Đibril.

Braća sanjaju o tome da jednog dana otvore svoj MMA-klub s cijenama koje će svatko moći da plati, znači i za one koji ne mogu sebi da priušte skupe diseldorfske klubove. Na taj način će mlada migrantska djeca moći da provode svoje slobodno vrijeme na način koji ima smisla.

Braći Dulatov je jasno da će manekenski posao jednom da zamre.

- Traženi smo dokle god smo mladi - kaže Đibril.

On i Islam su nedavno postali profesionalni borci i hoće da postanu MMA-šampioni.

- Neki pogrešno govore o borilačkom sportu bez pravila, ali pravila postoje i vrlo su stroga. Ali, tu je dozvoljeno mnogo više nego u tradicionalnom borilačkom sportu.


Топ-модель по-чеченски: как братья Дулатовы покоряют мировые подиумы

https://www.youtube.com/watch?v=NEjLZ3YA3VI

469
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.