Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović
Datum objave: 31.07.2013
Share
Komentari:


Carta canta 2

... izložba Jagode Buić u dubrovačkoj Sponzi


Carta canta 2, izložba Jagode Buić u dubrovačkoj Sponzi

 

U srijedu,31.srpnja,u 20 sati,u Atriju  dubrovačke Palače Sponza, velika umjetnica gospodja Jagoda Buić,predstavit će dio svojega antologijskoga likovno-umjetničkoga opusa,s mottom „Carta canta 2“


U očekivanju susreta s najnovijim izlošcima umjetnice medjunarodnog ugleda i utjecaja

u području likovno-umjetničke poetike,gospodin Budimir Lončar je rekao za čitatelje e-portala Collegium Hergešić:

 

„Jagoda Buić je jedinstvena kako u likovno-umjetničkom, tako i u intelektualnom izričaju.

Ona je društveno osjetljiva i angažirana načinom koji nadvisuje svaki drugi mogući način,pa i politički.

Njezina kreativnost je slojevito razvijena i svoj likovni temelj varira u ime nastajuće poetike koja je nadahnjujuća, poticajna i poučna.

 

Jagoda Buić pokazuje da nitko ne zna tako brzo proniknuti u bit problema kojemu pripada pažnjom, kao što Ona umije.“



Uz očekivanu izložbu djela iz opusa gospodje Jagode Buić, u Atriju Palače Sponza,31.srpnja,2013. u 20 sati, koja će dubrovačkoj publici i posjetiteljima iz cijeloga svijeta koji dolaze u Dubrovnik,  biti ponudjena do 20.kolovoza,2013..vrijedno je pdsjetiti se tek nekoliko zgoda iz etapa razvitka i medjunarodnoga ugleda naše velike likovne umjetnice.

 

Vrijeme u kojemu je nastajala  osobita vrsta likovno-umjetničke poetike koja je, inventivnom snagom u pristupu tapiseriji, svratila najširu svjetsku likovu pozornost  djelima složenim u utjecajan veliki opus.

 

Sjećanje  nas vodi u prve godine djelovanja jednog od najintrigantnijih svjetskih muzeja, Guggenheim muzeja u New Yorku, koji je izborom  djela Jagode Buić ponudjenih na prigodnoj izložbi bio postigao veću „specifičnu težinu“ likovno umjetnićke sezone u Americi, koja  je tada širom otvorila vrata umjetnici i pristupe najvećikm likovno-izložbenim prostorima.

 

Odluka Jagode Buić da tapiseriju aplicirate kao scenografsko rješenje za povijesnu izvedbu Shakespeareova Hamlena, na sceni zagrebačkog Kazališta Gavella,s gospodinom Borisom Buzančićem u naslovnoj ulozi i tada,sredinom šezdestih godina,najjačim snagama toga kazališa,kvalitativno je proširila poglede na scenografiju i funkcionalnu vrijednost osobite primjene tapiserije kao scensko-umjetničkog okvira tj.fona za dramaturške scensko-umjetničke ponude i prožimanja tima – redatelj, scenograf, kostimograf.....izvodjači...

 

Taj scensko-likovni Hamlet na sceni DK Gavella, je bio prijelomnim momentom u pristupu scenografiji kao likovno-umjentičkoj moćnoj ekspresiji, koja je osobitost svoje izražajnosti gradila na poetskoj raskoši  kreacije umjetnice Jagode Buić..

 

Retrospektivna izložba u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, bila je svojevrsni „most generacija“ tj.dragocjni podsjetnik starijih, koji su postupno otkrivali i razvijali svoj likovno-estetski senzibilitet u dinamici ponude  ostvarenja naše velike umjetnice, a jednako izazovno mladima koji su više i češće slušali, a napokom imali dragocijenu zgodu izravno stati pred  grandiozna djela Jagode Buić.  

 

U Dubrovniku,sada u jeku ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara,priredjuje svoju najnoviju prezentaciju u povijesnom atriju Palače Sponza, koja je podatna i likovno-umjetničkim ponudama,jednako kao i dramsko-umjetničkoj riječi i glazbenom izrazu.

 

Osobitost ugodjaja Sponze pridonosi većem radijusu utjecaja svega što se u tom jedinstvenom prostoru zbiva i nudi kao umjetnički intrigantan čin..

 

Najnoviji susret s izborom antologijskih djela iz opusa  gospodje Buić,nedvojbeno će ukazati i na razlog motta “ Carta canta 2“., ovoga likovno-umjetničkoga  ljeta  u Sponzi...

 

Koji su promišljaji i izbor radova za ovu likovnu manifestaciju koja pobudjuje veliko zanimanje, čak i nestrpljenje, najšire hrvatske i medjunarodne  likovno-umjetničke javnostii-.....na likovno - umjetničkoj sceni Dubrovnika, od 31.srpnja do 20.kolovoza, ove 2013.?..

 

IZLOŽBA JAGODE BUIĆ U OKVIRU PROGRAMA 64. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA 

Umjetnost stvorena od papira


http://dubrovacki.hr/clanak/54164/u-rukama-jagode-buic-papir-pjeva

Otvaranje izložbe

http://www.dubrovnik-festival.hr/default.aspx?art=17245

Jagoda Buić fotogalerija / photogallery

 

"Stvaralačka znatiželja i oblikovna volja tjeraju Jagodu Buić da se neprestano ogleda s novim izazovima, da neravnodušna prema raznim materijalima, raznim umjetničkim disciplinama i raznim prostornim konstelacijama uvijek iznova traži drugačija rješenja i nastoji ostaviti zamjetljiv, poseban, vlastit trag. Crteži u dvije dimenzije razvit će se u trodimenzionalne reljefe i objekte, skulpturalni ansambli postat će mjestom kinetičkih mijena, kaptirajući četvrtu dimenziju, protegu vremenskog gibanja, a cjelina njezina opusa uspostavit će razgranatu mrežu znakova – komornih, ambijentalnih i scenskih instalacija, odnosno skladnih materičkih sklopova i živih organičkih ritmova.

 

Ciklusom nazvanim „Carta canta“ Jagoda Buić je prije desetak godina otvorila novu dionicu svog rada, okrenula se oblikovanju u papiru, no pritom je sačuvala istu prvotnost odnosa kakva je bila karakteristična za njezine tapiserijske sklopove i za njezin taktilno-optički senzibilitet s preferencijama prema vuni, juti, sisalu, konoplji itd. Naime i papir je podjednako arhetipski i elementaran, podjednako izazovan kao podloga i struktura, podjednako otvoren da se njegovom teksturom potakne imaginativno putovanje kao što se to čini tkanjem i pretivom, nitima i čvorovima."

 

Tonko Maroević


Photos, Jagoda Buić

http://www.google.hr/search?q=jagoda+bui%C4%87&client=opera&hs=Osh&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6KX5UbrFELHW4ATD7IGwCg&ved=0CCoQsAQ&biw=1024&bih=651

 




 


951
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.