Autor: admin
Datum objave: 22.02.2018
Share


Centar za dekontaminaciju u Hrvatskoj

Obrazovanje,znanje i moral - osobno i zajedničko dobro, su ulog u bolju budućnost zemlje i njenih ljudi

Hrvatskoj treba žurno omogućiti 'cenatr za socijalnu dekontaminaciju'


U uvjetima rastuće kontaminiranosti javne scene u Hrvatskoj, svjedočimo dnevnim izazovima, nerazumijevanjima,nestrpljenjima, nesporazumima, a uz to i opsegu zluradosti onih koji su  na bilo koji način izvan visokih  ustrojbenih razina  u piramidi  vlasti.


Te i slične osobine su lako 'čitljive' na svim stranama ,riječju i akcijom,što svjedoči o vrlo složenoj situaciji u području opće i šire društvene kulture javne scene u zemlji.


Zemlja je mala, ljudi su na mnoge načine 'prepleteni' u odnosima, od školskih dana i kolega iz razreda, sa studija, iz radnih sredina u godinama djelovanja, a rodbinske veze,braća,sestre,šogori,šogorice,punci i punice i njihova razina rodbinskih ogranaka, sve su to stare tradicionalne istine koje postoje i koje onemogućavaju jake, dosljedne, pa,  po potrebi,  i značajnije tektonske pomake u nekim oblicima i vrstama života i organiziranosti.


To je sastavnica hrvatske  tradicije i s tom stoljetnom socijalnom istinom treba računati na svim razinama u svakodnevici.


Stoga i Povjerenstvo za sukob interesa jedva da može ozbiljnije postojati, a ako je u kadrovskoj kombinaciji,primjerice, snaha istaknutog znanstvenika i socijalnog analitičara s političkim iskustvom djelovanja i utjecaja od početka državnoga ustroja suvremenoga doba zemlje,što i kako rješavati, a pri tom ostati u kategoriji 'objektivnih' koordinata …..

....takvih i sličnih dvojbi je dnevno i svugdje, od jutra do večera.  


Kao da i danas postaje jasno zašto je zemlja stoljećima čekala na svoju državnost i neovisnost,  koju je srećom izborila 1990. , postala madjunarodnim subjektom i često oscilirajuće dinamike i kakvoće razvitka uslijed unutarnjih oblika,vrsta i izvora anakronizama.


Različita obrazovna i iskustvena razina zastupnika u Saboru, često uzrokuje temeljna nerazumijevanja ili 'devijacije' u pristupu i tumačenju riječi  koja različito,do diametralne oprečnosti, odjekuje u nizu svijesti, pa su i reakcijem, komentari i tzv.stavovi -  kojekakvi, složeni i komplicirani i za instituciju u kojoj se sve zbiva, a i za medije, javnu scenu širega pogleda na kojoj takodjer nastaju  česti apsurdi u prosudbi i ocjeni niza javnih zbivanja i akcija.


Samo su vrijeme i strpljenje, faktori  koji ,uz nastajuću dobru volju i dobrohotno zalaganje svih s javne scene, mogu  kvalitativno mijenjati i ozdravljivati ovako i ovoliko kontaminiranu scenu hrvatske javne svakodnevice.  


Obrazovanje,znanje i moral - osobno i zajedničko dobro, su ulog u bolju budućnost zemlje i njenih ljudi.

609
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.