Autor: admin
Datum objave: 08.10.2017
Share


Čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u povodu obilježavanja Dana neovisnosti

Hrvatska ove godine ponosno slavi 26. obljetnicu Dana neovisnosti. Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio hrabru odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom.

Čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u povodu obilježavanja Dana neovisnosti

https://vlada.gov.hr/vijesti/cestitka-predsjednika-vlade-andreja-plenkovica-u-povodu-obiljezavanja-dana-neovisnosti/22598

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je hrvatskim državljankama i državljanima Dan neovisnosti:

„Hrvatska ove godine ponosno slavi 26. obljetnicu Dana neovisnosti. Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio hrabru odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom. Taj dan će zauvijek ostati upamćen u hrvatskoj povijesti jer smo izabrali suverenu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

 U pravednom i nametnutom Domovinskom ratu Hrvatska je obranila i učvrstila svoju samostalnost i neovisnost. Stoga neizmjernu zahvalnost i duboko poštovanje dugujemo svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, osobito onima koji su svoje živote položili za slobodu domovine.

 U proteklih dvadeset i šest godina Hrvatska je prošla zahtjevan put. Ulaskom u Europsku uniju i NATO ispunili smo naša dva najvažnija strateška cilja. Pokazali smo se kao pouzdan i vrijedan partner te član brojnih uglednih međunarodnih organizacija, a naši vojnici diljem svijeta sudjeluju u najzahtjevnijim vojnim misijama.

 Hrvatska Vlada čini sve kako bi našim građanima omogućila kvalitetniji i bolji život. Posvećeni smo jačanju političke stabilnosti i gospodarskom razvoju zemlje. Nastavit ćemo i dalje ustrajno graditi moderno društvo koje počiva na univerzalnim i europskim vrednotama demokracije, solidarnosti, vladavine prava i društvene odgovornosti.

 U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, čestitam vam  Dan neovisnosti!“



Plenković: Hrvatska je prije 26 godina proživljavala najteže dane. Danas gradimo slobodno i kvalitetno uređeno društvo

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-hrvatska-je-prije-26-godina-prozivljavala-najteze-dane-danas-gradimo-slobodno-i-kvalitetno-uredjeno-drustvo/22600

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, jutros je u povodu Dana neovisnosti, uz predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Vladimira Šeksa, u pratnji članova Vlade, položio zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske na Mirogoju, kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata.

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako, 26 godina nakon odluke Hrvatskoga sabora koji je na tajnoj sjednici proglasio neovisnost, još jednom na Mirogoju iskazuju poštovanje prema državnome vrhu iz toga vremena i svim hrvatskim braniteljima, koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske. Dodao je da, nakon što je JNA raketiranjem Banskih dvora doslovno htjela likvidirati hrvatski državni vrh, nikakvih dilema više nije bilo.

 „Taj je dan otvorio put prema međunarodnom priznanju i uspostavi diplomatskih odnosa sa brojnim zemljama“, poručio je Plenković.

 Naglasio je da je tada, prije 26 godina, u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku, uz ogromnu ulogu JNA, Hrvatska proživljavala najteže dane. Kazao je da se međunarodnim priznanjem, 15. siječnja 1992., otvorio put slobode, demokracije i neovisnosti,  kao ostvarenje ambicija generacija Hrvata.

 „Stoga i danas imamo zadaću raditi na kvalitetnom uređenju našega društva, poštivanju univerzalnih vrijednosti, jačanju pravne države, ekonomskih sloboda te na tome da se svi naši građani ugodno osjećaju u slobodnoj Hrvatskoj“, rekao je.

 Upitan o primjedbama oporbe da nisu pozvani na današnju priredbu, predsjednik Vlade Plenković pojasnio je da je proslava na trgu sv. Marka javni događaj, kao i zadnji dan smjene straže te Dan otvorenih vrata u Hrvatskome saboru, na koji su dobrodošli svi građani, naravno i oporba.

 Na upit o sastanku ministra financija Zdravka Marića s Ivicom Todorićem u mjesecu ožujku, predsjednik Vlade je odgovorio da su se tada, sve do aktivacije Zakona o izvanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, vodili brojni razgovori u interesu očuvanja hrvatskoga gospodarstva i financijskog sustava te sprječavanja negativnih efekata na gospodarstvo, zaposlenike i na turističku sezonu.

 ,,Svi koraci koje smo napravili bili su u toj funkciji. Ako su obavljeni neki razgovori, ne znači da su se donosile odluke“, zaključio je predsjednik Vlade. 



'Domovinski rat je bio osloboditeljski i legalan. Komentari iz Beograda su neprihvatljivi...'

Premijer Plenković je u povodu Dana neovisnosti položio vijence i zapalio svijeće kod Središnjeg križa na groblju Mirogoj, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te ispred zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju

https://www.vecernji.hr/vijesti/plenkovic-iskazali-smo-postovanje-prema-drzavnom-vrhu-iz-tog-vremena-i-svim-hrvatskim-braniteljima-1199584



Plenković: Iskazali smo poštovanje prema državnom vrhu iz tog vremena i svim hrvatskim braniteljima

https://www.vecernji.hr/vijesti/plenkovic-iskazali-smo-postovanje-prema-drzavnom-vrhu-iz-tog-vremena-i-svim-hrvatskim-braniteljima-1199584/galerija-271375?page=1



Povijesna sjednica Hrvatskog sabora kada je proglašena neovisnost Hrvatske

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/ovako-je-to-izgledalo-tog-povijesnog-8-listopada-1991-u-podrumu-inine-zgrade-foto-20171005/slika-f10ec83af290377a0f2fdd921e94fa41
762
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.