Autor: Nada Far
Datum objave: 09.01.2014
Share
Komentari:


ČUDA SE IPAK, DOGAĐAJU…

Zaključavajući vrata čula je kako sirene zavijaju

Zaključavajući vrata čula je kako sirene zavijaju.Uzdahnula je razmišljajući kako je opet netko nastradao.Onda se sjetila da nije uzela poklon za kćerku.Vratila se, kad je zazvonio telefom.Nepoznati  muški glas javio se s kćerkinog mobitela.Protrnula je.Majke osjete.Znaju.Sjena s zlokobnim zvukom sirene  proletjela joj je glavom.

„Ne, ne bojte se!Kćerka je imala sudar, tu kod Rotora…na autoputu.Nije strašno!“

Izjurila je bez riječi.Nije znala kako je do tamo došla,prije hitne.Trčala je izbezumljeno između  jurećih automobila  na drugu stranu , do stješnjenog auta, koji je zarobio tijelo njenog djeteta.Policajac ju je uhvatio za ruku kad se spotakla, na odlomljen branik i pala na koljena.Gledala je u kćerku, koja se borila sa udahom, u ljude koji su se skupili i osjećala kako tonu sve nade. I sunce i zrak.Nije mogla disati, jer joj se srce premjestilo u vrat, samo što nije iskočilo.

Uhvatila je njen  zaustavljen pogled u daljinu i pomislila, kako mora nešto brzo učiniti, ne dopustiti joj da ode! Ne, ne samo tako, iz čistog mira,ta  još prije pola sata su se  dogovarale za kavu!Netko u crvenom ju je odgurnuo i počeo izvlačiti beživotno tijelo.Usta posve suha, bez daha i bez riječi. Oči bez suza. Stajala je  kao da ne stoji, kao da se to ne događa.Osjetila je kako ju netko pridržava.Treskavica ju je napadala.Onda je vidjela Ivu.Trčala je posve bijela, bez treptaja, bez usta, između auta.

„Sve će biti u redu, molim smirite se!“čula je sjenu u žarko crvenom.

Pogladila ju je po licu, mičući uvojak plave kose i povlačeći joj potkošulju, prekrivajući  trbuh.Jedva je disala. Tijelo se trzalo u pravilnim razmacima.Treslo.Kao da su ga posuli hladnom vodom.Vidjela je kad su se za njom zalupila vrata i ponovno čula prijeteći zvuk sirena, shvaćajući kako nije netko nastradao, već njena kćerka...

Pogled joj se zaustavio na ljubičastoj zgužvanoj krhotini,kao da je od papira, u kojoj vjerojatno nitko ne bi preživio.Potonu je njen Titanik, kako je kćerka zvala svoj auto.

Iva i ona utrčale su u hitnu.Bila je u obradi i nisu mogle do nje.

Prisjetila se koliko je godina vodila svoju djevojčicu na vježbe istezanja, na preglede od kojih nije noćima prije toga spavala.Stupnjevi iskrivljenja kičme nejasno su se uprkos aparatu i svakodnevnim vježbama povećavali.Borba je trajala godinama.Neprestano.I noću i danju.Noću kad nije mogla spavati u aparatu,a danju kad su je djeca zadirkivala i rugala joj se.

„Ako je slomila kičmu,ne znam što će biti?!“vapila je suznih očiju Iva.

Nije mogla govoriti od  u grudu stješnjenih emocija, koja je zaustavljala dah.Neartikulirani glas izlazio je iz nje.Nije bilo suza.Samo tjeskoba.Teška i sumorna.Okretala se po čekaonici, a osjećala da se čekaonica okreće oko nje.

Vidjela ju je kako joj maše i zanijemila.Ne, ne, ne možeš, govorile su joj oči, kad su se vrata ordinacije otvorila i kad ju je ugledala.Imala je otvorene oči boje masline. Nisu bile jasno zelene, već mutne, bez životne, ali otvorene.Držala je ruke na ovratniku.Stezao ju je.Vozili su je na snimanje.Hodale su uz nju,svaka s jedne strane držeći ju za ruke.Gladila joj je kosu i strepeći govorila, da će sve biti dobro.Nije si  smjela dopustiti da pomisli drugačije.Gutajući  velike zalogaje zraka potiskivala je srce, koje je zapelo negdje u dušniku, gušeći ju.Skinule su kapute i ušuškale ju.Zimica je bila jača.

Odvezli su je.

Sjedila je na stolici, pogleda uperenog u jednu točku s mišlju kako dalje.Znala je da je  krhkost, na volanu zaustavljene, kičme s kojom se borila cio život upitna.Nije mogla prihvatiti crne slutnje.Sama je sebe uvjeravala i smirivala.Znala je da mora izdržati sve što slijedi. Pa makar bilo i najstašnije.Toliko toga je već izdržala!

To mogu samo majke, jer moraju.

Treskavica se zaustavila.Sama i nenadano.Nije ju više drmala.Osjetila je nejasno olakšanje, u kojem je jasnije disala.Iva joj je pružila bočicu s vodom.Bila je mirna, kao da su sve sumnje bile otklonjene.Kao da je sve dobro.Mir i samo mir.Smiješila se,dodirujući srce.Jasno je vidjela ljude u čekaonici, kako sjede, šeću i razgovaraju.Strah se izgubio, nejasno nestao.

„Ništa nije slomljeno,“rekao je liječnik, dok ga je gledala, kao da ga ne razumije.Ponovio je.Klimnula je sjedajući.Mučnina ju je napadala, a suze se probijale.

Smiješila se gledajući kroz prozor. Na bijelom zidu  susjedne zgrade jasno je vidjela  mala, vesela i nasmijana bića kako se smiju, kako  joj mašu odlazeći.Mahnula im je, misleći kako je kćerka imala ludu sreću, kako je zapravo, imala previše sreće.

 

U knjižnici su joj rekli da je knjiga nobelovke Alice Munro“Previše sreće“ zauzeta  do ljeta , i da ju mogu rezervirati.Pristala je razmišljajući, kako će ju kupiti i sama je sebi pokloniti, kao novogodišnji dar.

Kad je navečer otvorila računalo, na njemu je zatekla obavijest knjižnice, poslanu taj dan u 11.35,da može podignuti rezerviranu knjigu „Previše sreće“.

Nasmiješila se, shvaćajući da je poruka bila poslana u vrijeme, kad se nesreća dogodila.

Čuda se ipak događaju…

 


 

 

 

 

 

 

 

1099
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.