Autor: admin
Datum objave: 11.04.2015
Share
Komentari:


Da, postoji lijek i protiv bolesti politike

Neke građanske udruge već su pokazale da mogu zauzdati političare

Da, postoji lijek i protiv bolesti politike

http://www.vecernji.hr/hrvatska/da-postoji-lijek-i-protiv-bolesti-politike-999748

Neke građanske udruge već su pokazale da mogu zauzdati političare

Sjećate li se akademika Ivana Supeka, svjetski poznatog fizičara i filozofa, i njegova pokušaja da prije desetak godina radikalno promijeni hrvatsku političku scenu?

…..predlagao da se profesija političar ukine, da u Saboru budu zastupnici koji će zadržati svoja prijašnja radna mjesta, da vladu čine ministri stručnjaci kojima će pomagati stručna znanstvena vijeća itd. Ukratko, htio je da se Hrvatska izliječi od bolesti politike.

Njegove ideje, koliko god zvučale dobro, bile su i ostale utopija. Profesija političar ne samo da nije nestala nego u Hrvatskoj neprekidno raste broj onih koji bi živjeli od politike. U registru je gotovo 150 političkih stranaka! Koliko je poznato, od Hrvatske je po tome jača jedino BiH, u kojoj se namnožilo više od 180 stranaka.



Znameniti hrvatski akademik Ivan Supek studirao je fiziku i filozofiju u Zagrebu, Zuerichu i Leipzigu, gdje je i doktorirao. Za vrijeme Drugog svjetskog rata ga je uhitio Gestapo, međutim, na intervenciju W. Heisenberga je pušten i vratio se u Hrvatsku. Aktivno djeluje u Prosvjetnom odjelu ZAVNOH-a (1943.) i Kongresu kulturnih radnika u Topuskom (1944.). Bio je prvi profesor teorijske fizike na zagrebačkom PMF-u. Osnivač je Instituta «Ruđer Bošković» 1950. godine i bio mu prvi direktor.  Protivio se nemirnodopskom korištenju atomske energije, što je bilo uzrokom njegova isključenja iz Instituta 1958. Rektor zagrebačkog Sveučilišta bio je od 1968.-1971.Bio je redoviti član od 1960., a predsjednik HAZU  od 1991. do 1997. Dobitnik je Nagrade za znanost «Ruđer Bošković» 1960. i Nagrade za životno djelo 1970. U Hrvatskoj enciklopediji, njenom mrežnom izdanju, navedeno je, da se akademik Ivan Supek bavio i problemima supravodljivosti i kvantne elektrodinamike, teorijom metala na niskim temperaturama, a preinačio je i Blochovu integralnu jednadžbu u diferencijalnu jednadžbu za električnu vodljivost na Fermijevoj plohi.  Osim svim navedenim znanstvenim aktivnostima, uspješno se bavio i pisanjem drama


655
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.