Autor: admin
Datum objave: 21.09.2013
Share
Komentari:


Dačić kod Đukanovića

Crna Gora i Srbija grade novu budućnost

Dačić kod Đukanovića: Crna Gora i Srbija grade novu budućnost

http://www.pobjeda.me/2013/09/21/dacic-kod-dukanovica-crna-gora-i-srbija-grade-novu-buducnost/#.Uj3_Hb38Bjs

Crna Gora i Srbija su, za razliku od prethodnog vremena u kojem su bile opterećene političkim umjesto životnim pitanjima, uspostavile kvalitetne odnose u svim oblastima. Odnosi dvije zemlje su na uzlaznoj putanji, a prostora za unaprjeđenje saradnje ima, posebno u oblasti ekonomije, energetike i putne infrastrukture – ocijenili su premijeri Crne Gore i Srbije, MiloĐukanović i Ivica Dačić.

Dačić danas boravi u prvoj zvaničnoj posjeti našoj državi, od obnove njene nezavisnosti.

 

Crnogorski premijer iskazao je zadovoljstvo razgovorom sa Dačićem, jer kako je rekao, tokom sastanka oni nijesu bili posvećeni problemima, već zajedničkim šansama.

 

- Problema je na obostrano zadovoljstvo sve manje. Ocijenili smo da su naši odnosi na uzlaznoj putanji i da možemo biti zadovoljni njihovim i kvalitetom i intenzitetom Zadovoljan sam, prije svega, tonom razgovora koji je veoma obećavajući i ukazuje na šanse. Vjerujem da će ih naše odgovorne vlade iskoristiti – istakao je Đukanović.

 

On je rekao da je sa srpskim kolegom razgovarao o svim pitanjima, od prava manjina, do poboljšane saradnje na planu zajedničke evropske i evroatlanske budućnosti.

 

- Posebno smo razgovarali o saradnji u oblasti ekonomije. Nijesmo nezadovoljni obimom saradnje jer je on respektabilan, ali smo jasno identifikovali prostor za njeno unaprjeđenje. Govorili smo o šansama koje i u jednoj i u drugoj državi imamo u oblasti energetike. Saopštio sma šta su mogućnosti za učešće investitora iz Srbije u oblasti turizma i pratećih industrija, ali prije svega saglasili smo se da je sve to usklađeno unaprjeđenju infrastrukturnih veza Crne Gore i Srbije. Tim pitanjima smo veoma posvećeni – rekao je Đukanović.

On je saopštio da se sa Dačićem dogovorio da dvije vlade, osim postojećih formi saradnje, osmišljavaju i nove kojima će se obezbijediti što frekventnije susretanje na svim, uključujući i najviše nivoe.

Premijer Srbije poručio je da je došao u Crnu Goru “sa dobrom voljom i u dobroj namjeri” da doprinese razvoju međusobnih odnosa dvije zemlje. Kazao je da su srpski i crnogorski narod najbliži i zato njihove države treba da imaju najtješnje odnose.

 

- Srbija daje apsolutnu podršku Crnoj Gori kada je riječ o evropskim integracijama. Nadamo se, i za to ćemo se boriti, da Srbija i Crna Gora budu sljedeće države koje će ući u Evropsku uniju – poručio je Dačić.

On je istakao da je Srbija spremna da sarađuje u razmjeni iskustava, da u ekonomskom smislu unaprijeđuje saradnju sa Crnom Gorom, s obzirom na to da za to postoje zajednički interesi.

- Mislim na infrastrukturu, prije svega saobraćajnu, odnosno autoput, željeznicu, Luku Bar, zatim na oblast energetike i investicije, jer u Crnoj Gori posluje velik broj kompanija iz Srbije – kazao je Dačić.

 

 

Prema njegovim riječima, u zajednički interes dvije države spadaju gradnja što bolje pruge, autoputa, otvaranje novih radnih mjesta, investicije, zajednički projekti i ekonomska saradnja.

- Bez obzira na sve teškoće i ekonomsku krizu treba da se povezujemo. Imamo zajednički cilj, a to je da živimo kao sav normalan svijet, u što boljim odnosima – kazao je Dačić.

 

On je istakao da želi svu sreću Crnoj Gori i crnogorskom narodu.

 

- Zanima nas da razvijamo naše odnose. Zanimaju nas i prava i identitet srpskog naroda ovdje i crnogorskog u Srbiji – rekao je Dačić, ali i istakao da “neće tražiti reciprocitet u svemu”.

- Jer ako bismo tražili onoliki broj rukovodećih mjesta koliko Crnogorci obavljaju u Srbiji ne znam šta bi vama ostalo – kazao je Dačić.

 

Srpski premijer kazao je da očekuje da će Đukanović do kraja godine posjetiti Beograd. Sa Dačićem u delegaciji bili su šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, ministar privrede Saša Radulović i ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

Nema kompromisa o dvojnom državljanstvu

 

Crna Gora i Srbija imaju potpuno različite, ali legitimne koncepte o pitanju dvojnog državljanstva i iz tog razloga je nemoguće naći kompromisno rješenje – kazao je srpski premijer Ivica Dačić.

On je podsjetio da Srbija, za razliku od Crne Gore, dozvoljava dvojno državljanstvo.

 

- Srbija dozvoljava i to je za nas dobro rješenje zbog Srba koji žive u Republici Srpskoj i širom svijeta. Sa druge strane, postoje zemlje koje to pravo ne dozvoljavaju, nego morate da se odreknete jednog da biste dobili drugo državljanstvo. Crna Gora ima taj princip – kazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, dvije države su bile opterećene političkim pitanjima, a to je “da li iza toga postoji neki drugi plan”.

- Da budemo iskreni, nemamo nikakav drugi plan, osim da građane rasteretimo tih problema, a ne da li će tu da se upiše ne znam koliko ljudi iz Srbije koji imaju porijeklo, da bi uticali na neki izborni rezultat ovdje – rekao je Dačić.

 

On je saopštio da je na temu dvojnog državljanstva posljednji put razgovarao sa Jusufom Kalamperovićem dok je bio Ministar unutrašnjih poslova.

- To je poslije nastavio Ivan Brajović, ali nijesmo uspjeli da nađemo rješenje – kazao je Dačić.

Zadovoljni saradnjom policije

 

Saradnja između policije Srbije i Crne Gore podignuta je na visok nivo, jer nema uspješne borbe protiv kriminala ukoliko u toj oblasti ne sarađuju službe i institucije dvije države – ocijenili su Ivica Dačić i Milo Đukanović.

Na konkretna pitanja o hapšenjima, Dačić je rekao da “ne bi ulazio u policijske detalje”.

 

- Saradnja između naših policija i bezbjednosnih struktura podignuta na veoma visok nivo. Svima je jasno da nema uspješne borbe protiv terorizma, kriminala i korupcije ukoliko naše službe i policije ne sarađuju. Ono što je najvažnije, nema političkih prepreka i miješanja u njihov rad. Sve je na policijskim akcijama – kazao je Dačić.

 

Prema njegovim riječima, “saradnju treba nastaviti, bez ikakvih tabu tema i ličnosti”.

 

Đukanović je takođe iskazao zadovoljstvo sardnjom koja se u posljenje vrijeme ostvaruje na planu razmjene informacija među policijama dvije države i ministarstvima unutrašnjih poslova i pravde.

- To me uvjerava da ćemo biti dobar primjer regionu u cjelini i na taj način doprinositi većoj vladavini prava, uspostavljanju efikasnijih institucija pravne države Crne Gore, Srbije i drugih država u regionu, te da ćemo na taj način sebi kvalitetnije i brže utirati put ka dostizanju naših zajedničkih evropskih ciljeva – rekao je Đukanović.

Loša saobraćajna infrastruktura

Putna, željeznička i generalno saobraćajna infrastruktura nije na nivou sadašnje ekonomske saradnje Crne Gore i Srbije, a posebno nije na nivou onoga što je budućnost naših ekonomskih odnosa – kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović.

 

On je obavijestio srpsku delegaciju da u Crna Gora “predano radi na modernizaciji pruge Bar-Vrbnica”.

- Obavili smo oko 40 odsto planiranog posla. Idemo ka cilju da svoju dionicu veoma brzo dovedemo u red i smanjimo opasnisti ne samo od kašnjenja na tom dijelu pruge, nego i da smanjimo rizike kojima je putovanje željeznicom decenijama bilo izloženo. Nadamo se da i Srbija ozbiljno želi da uloži u svoj krak tog dijela željezničke pruge – rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer kazao je da je u ranijim godinama pažnja dvije države bila zaokupljena drugim pitanjima, te da su kao rezultat svega što se događalo u regionu izostajale su nužne investicione intervencije u infrastrukturu u cjelini.

 

Ivica Dačić saopštio je da će Srbija, dio kredita za razvoj željeznice od 800 miliona dolara uložiti u revitalizaciju.

- Upotrijebićemo 200 miliona u ove svrhe. Ali to nije dovoljno – rekao je Dačić, ističući da to nije samo crnogorsko značajno pitanje, nego regionalno.

Riješiti pitanje platnog prometa

 

Crna Gora i Srbija treba da riješe pitanje međusobnog direktnog platnog prometa, jer se plaćanje među njima obavlja preko trećih banaka koje za to naplaćuju značajnu proviziju – kazao je Ivica Dačić.

On je podjsetio da taj problem nije riješen otkad je Crna Gora postala nezavisna.

 

- Tako da plaćanja između dvije zemlje moraju da se obave preko trećih banaka, koje za to uzimaju na desetine miliona eura. Nadam se da ćemo to pokušati da nađemo rješenje do našeg narednog viđenja  – rekao je Dačić.

Prošlost

 

Premijer Srbije kazao je da je “nedavno putovanje voza iz Beograda do Bara koji je trajao 32 sata najbolja ilustracija kako su se Srbija i Crna Gora ponašale u prošlosti”.

 

- To je pravi sinonim čime smo se mi bavili. Bavili smo se svim drugim, umjesto onim najvažnijim – da unaprjeđujemo naše odnose. Tako smo postali udaljeni jedni od drugih, jer se nijesmo bavili suštinskim pitanjima. Bavili smo se dijeljenjem, a ne traženjem zajedničkih interesa. Danas su naše vlade svjesne da nam je cilj da se približimo na osnovu sagledavanja sopstvenih realnih potreba i interesa – kazao je Dačić.

 

I. K.

898
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.