Autor: admin
Datum objave: 13.02.2016
Share


Daljnja euroatlantska integracija je nedvojbena

U sklopu 52. Minhenske sigurnosne konferencije, Predsjednica Republike sudjelovala je na panel raspravi

Predsjednica na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji:

Daljnja euroatlantska integracija je nedvojbena

http://predsjednica.hr/objava/1/1/789

13. veljače 2016.

München, SR Njemačka

U sklopu 52. Minhenske sigurnosne konferencije, Predsjednica Republike sudjelovala je na panel raspravi „Prema daljnjoj euroatlantskoj integraciji?“. Uz Predsjednicu, na panelu su sudjelovali i predsjednici Slovenije i Makedonije Borut Pahor i Gjorge Ivanov te premijeri Crne Gore i Gruzije, Milo Đukanović i Giorgij Kvirikašvili.

U svom obraćanju, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je za nju daljnja euroatlantska integracija nedvojbena. Kazala je kako radije koristi politički termin „konsolidacija Europe“ budući da vjeruje da je to širi pojam od „proširenja EU-a“, koji se često promatra kao tehnički proces.

 „Kako bi se Europa u potpunosti konsolidirala te postigla stabilnost, sigurnost i razvoj, potrebno je Jugoistočnu Europu promatrati u njezinoj biti. Ona nije tek zemljopisno pitanje. Ako završimo integracijski proces, postići ćemo naše najvažnije ciljeve“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 „Posebno mi je drago što će Bosna i Hercegovina u ponedjeljak podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u. To potvrđuje moj optimizam i vjeru u europski projekt u vremenima kad se on često dovodi u pitanje", kazala je.

 Nadalje, Predsjednica je istaknula kako se čini da smo istodobno suočeni sa zamorom od proširenja, umorom od pristupanja, preopterećenošću reformama te razočaranim optimizmom, kako u EU-u tako i u NATO-u te među zemljama Jugoistočne Europe.

 Naglasila je kako trebamo obnoviti optimizam i poslati snažnu i pozitivnu poruku da se konsolidacija Europe nastavlja, kao i da zemlje Jugoistočne Europe imaju našu podršku.

 Naglasila je kako zbog sigurnosnih izazova s kojima smo svi mi danas suočeni, napose nedavnih terorističkih čina, prekograničnih prijetnji ekstremizma te hitnih pitanja migranata, zajednički moramo raditi na konsolidaciji Europe, koja je preduvjet za sigurnost cijelog kontinenta.

613
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.