Autor: admin
Datum objave: 02.02.2019
Share


DANAS SE OTVARA FESTA

Život i pobjeda, mir i obilje našem Gradu i zemlji dubrovačkoj!

DANAS SE OTVARA FESTA Život i pobjeda, mir i obilje našem Gradu i zemlji dubrovačkoj!

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/587235/danas-se-otvara-festa-zivot-i-pobjeda-mir-i-obilje-nasem-gradu-i-zemlji-dubrovackoj

Poseban je ovaj i čudesno lijepi 'dan ki dohodi nami jednom na godište'. Stradun okićen standalima, zastavama, stratima i zelenilom. Čeljad dostojanstveno kao u procesiji hode Parčevu hramu. Kandelora je. Glazba, trumbunjeri, barjaktari i svečano spravljeni festanjuli spremno čekaju visoko podići barjak slobode.

Bog zna koliko puta ponovljena svečana molitva Laus doimlje nas se kao da je čujemo prvi put: 'U ime Presvetog Trojstva i u ime slavnoga svetoga Vlaha našega Parca život i pobjeda…'. Biskupov pozdrav. Čestitke s kopna i mora. Trznice s darovima ove pitome zemlje: ulje, vino, kruh, voće i vosak. Zbor pjeva 'Sad razvijmo barjak, pred oltar kleknimo svi…'

Ljepota puna značenja

Barjak se vijori, a bijele golubice lete i diljem svijeta pronose glas o Festi koja je prije 10 godina proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva. Golubice lete, a zajedno s njima k nebu se diže ponosnog puka glas: '… prošlosti slavne neka nam danas ožive dni'“. Piše to u proglasu što su ga za ovogodišnju 1047. Festu svetoga Vlaha potpisali ovogodišnji festanjuli Ivica Lončarica i Pero Butijer, rektor crkve sv Vlaha don Toma Lučić i naš biskup Mate Uzinić.

Uobičajeno i ovogodišnji je program Feste čiju je ljepotu i duboko značenje za ljude dubrovačkog kraja prepoznao cijeli svijet, već počeo trodnevljem u zbornoj crkvi sv. Vlaha, a i izvan vjerskih programa pripremljen je čitav niz manifestacija i svečanosti koje prate Festu Svetoga Vlaha.

Makaruli šporki

Samo otvaranje Feste je na Kandeloru bit će u 15.30 sati ispred Parčeve crkve, nakon čega se treba grličati u crkvi, dok svečana večernja i koncert u katedrali počinju u 17.30 sati.

Središnje pontifikalno misno slavlje na blagdan u 10 sati ispred katedrale ove godine predvodi hvarski biskup mons. dr. Petar Palić, nakon čega slijedi svečana procesija ulicama Grada. Pozdrav barjaka i barjaktara biskupima bit će ispred katedrale u 15.30 sati.

Ovogodišnja Festa završava u nedjelju, 10. veljače misnim slavljem na Gorici sv. Vlaha u 9 sati te spuštanjem barjaka sv. Vlaha u podne ispred Parčeve crkve.

Miris toća za šporke makarule već se osjeća u ulicama, na Festu su svi pozvani, a Sveti Vlaho učinit će ko i svake godine da procesija prođe bez kiše.

USUSRET DANU KI DOHODI JEDNOM NAMI NA GODIŠTE Kandelora, zima fora…

https://www.dulist.hr/ususret-danu-ki-dohodi-jednom-nami-na-godiste-kandelora-zima-fora/554788/

 Stigla nam je Kandelora ili Svijećnica, dan uoči Feste svetog Vlaha, uvod u samu Festu…

Blagdan Svijećnice, inače, u katoličkoj vjeri predstavlja dan kada su Marija i Josip unijeli malo dijete Isusa u hram, da bi ga po židovskom zakonu, kao prvorođenca, prikazali Bogu. Tada je starac Šimun rekao proročke riječi da je to dijete svjetlo naroda. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće, čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i nepoznanicu smrti uz svijetlo ušli u sigurnost vječnog života.

Poslijepodne barjak sv. Vlaha okupit će gradske barjake, nakon čega slijedi otvorenje Feste. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pročitat će Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘Živio sveti Vlaho!’.

Rektor Crkve sv. Vlaha don Toma Lučić potom će okupljenom puku pročitati čestitke i pozdrave za Festu, djeca u narodnim nošnjama prinijet će darove na blagoslov, a biskup će pustiti bijele golubice mira. Odlete li one na istok, predaja kaže, bit će rata, a odlete li prema zapadu, bit će mir.

Na kraju ceremonije festanjuli, Pero Butijer i Ivica Lončarica će uz zvukove Himne sv. Vlahu, podignuti parčev barjak na poseban standal pred parčevom crkvom, nakon čega nas očekuje svečana večernja sveta misa i koncert u Katedrali.

KIŠNA FESTA Hoće li sveti Vlaho ponoviti svoje čudo?

https://www.dulist.hr/kisna-festa-hoce-li-sveti-vlaho-ponoviti-svoje-cudo/554386/

Trenutne prognoze za Festu svetoga Vlaha ne ulijevaju puno nade da će nas zaobiči kišne kapi.

Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu na južnom dijelu Jadrana se za nedjelju predviđaju mjestimice pljuskovi s grmljavinom, moguće izraženiji uz obilnu oborinu. No, tračak nade ipak daje to što bi na dubrovačkom području ispod oblaka moglo proviriti i sunce. I norveški meteorolozi sutra do podne previđaju kišu, no mi se ufamo da će čudo svetoga Vlaha i ove godine rastjerati oblake i zaustaviti kišu, pa makar samo za vrijeme procesije.

Prisjetimo se 2012. godine kada se procesija ulicama Grada s moćnicima našeg Parca održala pod ombrelama. Lani je pak kišu prekinulo sunce i to točno za vrijeme procesije, a nama ostaje samo uzdati  se u to da će se to ponoviti i ove godine.

http://www.dubrovnik-festival.hr/hr/program



Dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima, dirljivim govorom zahvalio sin maestra Đela Jusića

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/587267/dodijeljene-nagrade-ovogodisnjim-laureatima-dirljivim-govorom-zahvalio-sin-maestra-ela-jusica#&gid=null&pid=32

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održana je u Kazalištu Marina Držića, a uz domaćina gradonačelnika Mata Frankovića i gradske vijećnike, prisustvovali su joj i brojni visoki uzvanici na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem. Nakon kratkog filma 'Od Feste do Feste' u kojem su prikazani svi značajniji projekti koje je grad pokrenuo ili završio u protekloj godini, okupljenima se obratio gradonačelnik Mato Franković.

- Prošle godine ova gradska uprava pokrenula je snažan investicijski ciklus, a na krilima tog zamaha i najvećeg proračuna Grada Dubrovnika u povijesti ušli smo i u novu kalendarsku godinu.Obilježit će je realizacija započetih projekata, ali i pokretanje niza novih investicija u komunalnu i društvenu infrastrukturu - kazao je Franković te među projektima istaknuo pomaganje obnove i opremanja nove zgrade Državnog arhiva, sufinanciranje stanova za hrvatske ratne vojne invalide, školu Montovjerna, prvu novogradnju u osnovnoškolskoj obrazovnoj infrastrukturi od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća, 'dok je škola Lapad prva škola koja je za obnovu koristila EU sredstva'.

- Podupiremo i izgradnju Studentskog doma, osnovnog infrastrukturnog preduvjeta konačnoj transformaciji Dubrovnika iz turističkog prvaka u jedno od najistaknutijih studentskih središta. Uvelike se oslanjamo na prilike koje pružaju dostupna sredstva fondova Europske unije. Putem našeg novoosnovanog odjela i u suradnji s nadležnim ministarstvima Grad Dubrovnik je u nešto više od godinu dana osigurao preko 80 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Umjesto da se zadužujemo, dobivena sredstva kanaliziramo u gospodarenje otpadom, obnovu baštine, modernizaciju javnog gradskog prijevoza, izgradnju i energetsku obnovu naših dječjih vrtića i osnovnih škola - kazao je Franković te poseban naglasak stavio na projekt 'Poštujmo Grad' koji je 'brzo prepoznat od svjetske turističke javnosti, dok UNESCO ali i inozemni mediji Dubrovnik sve češće ističu kao predvodnika održivog turizma na širem području Mediterana'. Spomenuo je kako je ova godina, godina jubileja. Uz 600 godina postavljanja Orlandovog stupa započela je njegova sanacija. Prije 40 godina povijesna cjelina Dubrovnika upisana je na Popis svjetske baštine UNESCO-a, a obilježava se i 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnju sjednicu Vlade održanu u Kneževom dvoru kojom je 'dana podrška gospodarskom rastu Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika'.

- O tome svjedoči činjenica da su donesene odluke i potpisani ugovori u vrijednosti od gotovo 4 i pol milijarde kuna. Na prvom mjestu su građani odnosno njihov bolji i kvalitetniji život, ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske, smanjivanje nejednakosti i stoga svakodnevno radimo na realizaciji strateških projekata diljem zemlje - kazao je Plenković te se osvrnuo na zavidna lanjska turistička stvarenja.

- Razumijem potrebu gradonačelnika i njegovih suradnika da turizam koji nosi ekonomsku i financijsku snagu ovoga grada bude održiv, uređen, sa respektom ovoga bisera povijesti i kulture. Naša Vlada i to ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u zadnje tri godine za grad izdvaja više od 36 milijuna kuna čime je financirano preko 200 programa u kulturi. podržavamo i Dubrovačke ljetne igre koje će ove godine biti u 70-om izdanju i to s četiri milijuna kuna godišnje, a podržavamo i novu zgradu Državnog arhiva u Dubrovniku koju smo danas i posjetili - kazao je Plenković.

Naglasio je kako je od početka mandata Vlada zacrtala načelo partnerstva s jedinicama lokalne i područne samouprave koje se provodi. Na području županije posebno je istaknuo suradnju u vodno - komunalnom gospodarstvu, na području kulture, turizma, gospodarenja otpadom... te demografskoj politici.

- Želim posebno spomenuti Pelješki most ali i projekt Zračne luke Dubrovnik. Spomenuti ih u kontekstu ne samo u povijesnom smislu da ćemo jednom, a vjerujem zauvijek, nakon puna tri stoljeća prekida kopnene povezanosti ponovno spojiti i približiti hrvatski jug s ostalim dijelom Hrvatske nego ćemo staviti u prvi plan činjenicu da se oba projekta odvijaju zahvaljujući hrvatskom članstvu u EU. Bez tih nepovratnih 357 milijuna eura takav projekt bilo bi teško realizirati. Kao i 160 milijuna eura kojima se sufinancira obnova Zračne luke. To je važno shvatiti kada na hrvatskoj političkoj sceni ima onih koji su iskreni zagovornici razvoja Hrvatske u Europi a to je ova Vlada i vladajuća stranka i onih koji nas na populistički i demagoški način žele zasuti informacija o tome da je primjerice dobro izaći iz EU.

Kako bi oni to uspjeli financirati Pelješki most i obnoviti Zračnu luku - kazao je premijer Plenković.

Nazočnima se obratio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić te župan dubrovačko - neretvanski Nikola Dobroslavić. Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica osvrnuvši se na protekli jednogodišnji rad GV-a te naglasio kako je tijekom 2018. održano 11 sjednica te usvojeno 308 točaka dnevnog reda.

Dodijeljene su i nagrade ovogodišnji laureatima. Dobitnici 'Nagrade Dubrovnika' su: Luciano Capurso Luči za izniman doprinos u kulturnom i društvenom životu grada, Daniel Guischard za izniman doprinos na unapređenju vatrogastva u Dubrovniku, prof. dr. sc. Luko Milić za iznimne zasluge na području visokoškolskog pomorskog obrazovanja, Dubravko Kovačević za izniman doprinos u očuvanju dubrovačke povijesti i tradicije te NK Gošk - Dubrovnik 1919 za doprinos u razvoju i promociji nogometa i sporta u Dubrovniku. Dobitnik 'Nagrade Dubrovnika za životno djelo' maestro Đelo Jusić za iznim,ne zasluge na području glazbene umjetnosti. U ime nagrađenih obratio se sin maestra Đela Jusića, Đelo Jusić mlađi.

- Iznimna mi je čast zahvaliti se u ime svih nagrađenih ovogodišnjih laureata, a posebna čast mi je zahvaliti se u ime oca koji je trenutno u Zagrebu na liječenju. Prenosim vam njegove pozdrave, izuzetno je počašćen ovom nagradom. A ja sam danas najponosniji sin na svijetu. Nazdravlje vam festa sv. Vlaha i Dan najljepšeg Grada.



DORA RUŽDJAK PODOLSKI Program 70. Igara objedinjuje gostovanja najkvalitetnijih hrvatskih i najznačajnijih stranih umjetnika

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/vijesti/kultura/clanak/id/587276/dora-ruzdjak-podolski-program-70-igara-objedinjuje-gostovanja-najkvalitetnijih-hrvatskih-i-najznacajnijih-stranih-umjetnika

Mitovi grada" konceptualni je okvir 70. Dubrovačlih ljetnih igara. Tako je najavljeno tijekom predstavljanja pretprograma jubilarnog festivalskog izdanja na konferenciji za medije u Festivalskoj palači. Intendantica Dora Ruždjak Podolski kazala je kako brojka od 70 govori da je tijekom svih tih godina ovim ambijentom prošlo bezbroj priča, ljudskih i umjetničkih sudbina pa je tako nastao element mitskog. Istaknula je kako program 70. Igara objedinjuje gostovanja najkvalitetnijih hrvatskih umjetnika i najznačajnijih stranih umjetnika. Zahvalila je Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku na podršci dodavši kao upravo tom podrškom Igre dobivaju puni identitet. Zahvalila je i suradnicima unutar Festivalske palače, ali i građanima grada Dubrovnika.

Ravnateljica DLJI Ivana Medo Bogdanović kazala je kako je ovogodišnji proračun Igara velik te iznosi 17,8 milijuna kuna. Naime, Grad Dubrovnik povećao je svoj iznos za 100 posto pa tako gradska finacijska podrška iznosi 6,5 milijuna kuna. Ostatak sredstava crpi se od projekta Kreativna Europa, Zaklade Kaboga te drugih sponzora i donatora. Ulaznice za već definirane programske stavke mogu se kupiti putem web-stranice.

Dogradonačelnica Jelka Tepšić čestitala je vodstvu na važnoj obljetnici poželjevši mu puno uspjeha. Izjavila je kako Grad Dubrovnik snažno podržava i pozdravlja obljetnički koncept. Naglasila je kako se sve mijenja, ali "Igre ostaju Igre". Grad Dubrovnik će, prema njezinim riječima, čvrsto stajati uz Festival. Dožupanica Žaklina Marević imala je samo riječi pohvale i podrške za nadolazeći program.

Pomoćnik za dramski program Saša Božić naglasio je kako program 70. Igara propituje odnos sadašnjosti i budućnosti te njeguje suodnos tradicije i modernosti. Pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini poručio je kako se "mit" u programu 70. festivalske sezone događa na nekoliko razina. Pored prošlosti, cilj je repertoar glazbenog programa okrenuti prema budućnosti te naglasak staviti na mlade i dubrovačku baštinu. Pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle najavila je nastavak brojnih lanjskih programa tijekom ove godine.

Prvi premijerni naslov 70. Igara bit će "Hamlet" Williama Shakespearea u režiji Paola Magellija koji će igrati na Lovrjencu od 27. do 31. srpnja. Ulogu Hamleta preuzet će dubrovački glumac Frano Mašković. U kolovozu će u režiji mlade redateljice Marine Pejnović premijerno biti izveden naslov "Geranium" prema pripovijetki Iva Vojnovića i pripovijetki "Otok" iz zbirke "Molitva na šetalištu" Antuna Šoljana (od 20. do 24. kovoza). Usiđelicu Maru utjelovit će dubrovačka glumica Doris Šarić Kukuljica koja ujedno nosi predstavu. Očekuje se i praizvedba glazbeno-scenskog djela "Mali princ" u atriju Kneževa dvora koje će prema najpoznatijem djelu francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja skladati i dirigirati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar (od 10. do 8. kolovoza). Od repriza, publiku očekuje komad "Pod balkonima" u režiji Darija Harjačeka koji je premijerno izveden lani. Također, od gostovanja u dramskom programu valja istaknuti izvedbu predstave "Tko pjeva zlo ne misli" u režiji Renea Medvešeka 21. i 22. srpnja u parku Gradac.

Od glazbenog programa, očekuje se gostovanje Ansambla Esperanza, Zagrebačkih solista, pijanista Iva Pogorelića, gitaristice Ana Vidović, japanskog pijanista Yuja Wanga i brojnih drugih. Dubrovački simfonijski orkestar održat će dva koncerta, a 70. Igre obilježit će i koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Gostovat će i belgijski Rosas s plesnim programom "A Love Supreme". Balet "Četiri godišnja doba" u koreografiji Ilije Živoja na glazbu Maxa Richtera i u izvedbi ruskog Marijinski teatra bit će izveden 4. i 5. kolovoza u parku Gradac.

Najavljen je i dokumentarni film povodom 70. Igara autora Vedrana Benića.

Svečano otvaranje 70. Igara održat će se prema scenariju i režiji intendantice i njezinog pomoćnika za dramski program uz nastup Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Ivana Repušića i uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla.


SUSRET: biskup Uzinić će se premijeru Plenkoviću zahvaliti na darovanim nekretninama

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=66734#.XFZJmyfQiJA

Dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić primit će sutra, na Kandeloru u svom domu u Biskupskoj palači predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića kako bi mu se, između ostaloga, zahvalio na darovanim nekretninama. A riječ je o ruševnoj zgradi koja se želi obnoviti i naseliti mladim obiteljima unutar zidina, zemljištu u Solitudu za Pastoralni centar... biti će riječi i o 120 nacionaliziranih stanova u povijesnoj jezgri.

U subotu, 2. veljače dubrovački biskup mons. Mate Uzinić primiti predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića u pratnji ministara u Biskupovom domu. 

Na samom susretu s Premijerom i ministrima Biskup će razgovarati o povijesti, sadašnjosti kao i budućnosti Dubrovačke biskupije. Kako ove godine uz proslavu 1047. Feste sv. Vlaha slavimo i desetu obljetnicu upisa Feste na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, Biskup će Premijeru i ministrima darovati nedavno objavljeni zbornik o obnovi Parčeve crkve. Ovom prilikom Biskup će se zahvaliti Vladi RH na dan ranije potpisanom sporazumu o darovanju nekretnina Dubrovačkoj biskupiji.

Darovana nekretnina u k.o. Dubrovnik, u naravi ruševna zgrada ukupne korisne površine 678,44 m2, neposredno je povezana s biskupijskom zgradom u ulici Braće Andrijića, br. 8, te će se na isti način krenuti prema obnovi, rekonstrukciji i omogućavanju stanovanja obiteljima unutar povijesne jezgre Grada Dubrovnika.

Nekretnina u k.o. Gruž, u naravi zemljište ukupne površine 6221,80 m2, darovana je u svrhu izgradnje pastoralnog centra i Caritasa na Solitudu. Navedene nekretnine daruju se kao zamjena za dio imovine oduzete Dubrovačkoj biskupiji i njezinim institucijama.

Dubrovačkoj biskupiji u vrijeme od 1945. godine do 1958. godine nacionaliziran je velik broj nekretnina (samostalnih stambenih objekata i zemljišta). Samo unutar povijesne jezgre Grada biskupiji je nacionalizirano više od 120 stanova procijenjene ukupne površine više od 10.000 m2, za koje nije moguć naturalni povrat - javljaju iz Dubrovačke biskupije.


FOTO/VIDEO Koga je gradonačelnik ugostio na Večeri od Kandelore?

https://www.dulist.hr/foto-video-koga-je-gradonacelnik-ugostio-na-veceri-od-kandelore/555238/

Visoki državni uzvanici, gospodarstvenici, brojne poznate osobe iz društvenog i javnog života… nazočili su na tradicionalnoj Večeri od Kandelore u subotu navečer u Revelinu.

Ovoga puta gradonačelnik Mato Franković je uz Dan Grada Dubrovnika i Festu sv. Vlaha u Revelinu ugostio cijeli državni vrh, predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Branka Bačića, potpredsjednike Vlade RH, ministrice i ministre. Bili su tu i državni tajnici Nikolina Klaić i Frano Matušić, europarlamentarka Dubravka Šuica, član Uprave ACI-ja Kristijan Pavić, član uprave Hrvatskih cesta Nikša Konjevod…

Obraćajući se svojim gostima Franković je najprije čestitao ovogodišnjim dobitnicima nagrada Grada Dubrovnika te festanjulima, predvodnicima Feste koju ‘neprekinuto baštinimo od 10. stoljeća’

-U večeri koja prethodi za sve nas posebnom i čudesno lijepom danu ki dohodi nam jednom na godište tradicionalno sjedamo za blagdansku trpezu. Vrijeme je to za druženje koje ne trpi previše formalan ton pa ću vas večeras poštedjeti političkog govora. Umjesto toga želim vam svima zahvaliti na suradnji i vašem prilogu koji ste dali kako bi se Dubrovnik počeo pretvarati u grad po mjeri svih svojih građana. Vođeni idealima koje su postavili naši pretci i sigurnom rukom našeg nebeskog zagovaratelja nemamo dvojbi da ćemo i dalje nastaviti u dobrom smjeru – rekao je gradonačelnik dodavši kako ove godine puk dubrovački i brojni štovatelji svetoga Vlaha po 1047. put zahvaljuju našem biskupu, liječniku i mučeniku na njegovoj zaštiti i žrtvi.

Prema tako dugoj tradiciji desetogodišnjica upisa Feste na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a možda se čini sitnom no ta obljetnica itekako je značajna. Upisom u UNESCO-ov registar svetkovina koja je kroz sva ta stoljeća zadržala svoj izvorne oblike i koja je neodvojivi dio našeg dubrovačkog identiteta, koja je istovremeno crkovna i svjetovna postala je i dijelom zajedničke europske i svjetske povijesti. Stoga ponosimo se našom tradicijom i nasljeđem jer imamo se čime i ponositi – rekao je Franković i uz stihove Himne sv. Vlaha poželio svojim gostima da se ugodno osjećaju te da vrijeme provedu u zajedništvu i plemenitim mislima.

Gosti su uživali u pjesmama Tereze Kesovije, među kojima su bila i Dubrovačka zvona, a od delicija u primorskom pršutu i ‘falsom padišpanju’, šporkim makarulima i pečenom mariniranom bokunu teletine na naški, uz nezaobilaznu rozatu


Gradonačelnik Mato Franković na Večeri od Kandelore

https://www.youtube.com/watch?v=Hy_k4JSuiQg


Tereza Kesovija na Večeri od Kandelore

https://www.youtube.com/watch?v=Le6qHklNDe8


TRADICIONALNA CEREMONIJA

FOTO: SVEČANO OBILJEŽEN DAN GRADA DUBROVNIKA Festanjuli po 1047. podigli barjak sv. Vlaha

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-svecano-obiljezen-dan-grada-dubrovnika-festanjuli-po-1047-podigli-barjak-sv-vlaha/8337218/


Biskup Uzinić i premijer Plenković o projektima Dubrovačke biskupije

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/biskup-uzinic-i-premijer-plenkovic-o-projektima-dubrovacke-biskupije-foto-20190202

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i premijer Andrej Plenković sastali su se u subotu u Biskupovom domu u Dubrovniku - na zajedničkom sastanku biskup je govorio o poslanju Crkve na području Dubrovačke biskupije, istaknuvši rad s mladima i brigu za obitelji kojima je život u današnje vrijeme sve zahtjevniji, a premijer Plenković je izrazio spremnost pomoći Dubrovačkoj biskupiji u njenim projektima.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/biskup-uzinic-i-premijer-plenkovic-o-projektima-dubrovacke-biskupije-foto-20190202/slika-f63922e041166a9bf18ba812dd9988bf

ŽIVIO SVETI VLAHO! Svečano misno slavlje u dubrovačkoj katedrali predvodi mons. Petar Palić, stigli predsjednica i premijer

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/587371/zivio-sveti-vlaho-svecano-misno-slavlje-u-dubrovackoj-katedrali-predvodi-mons-petar-palic-stigli-predsjednica-i-premijer

Stigao je dan ki dohodi jednom nami na godište! Živio sveti Vlaho! Nažalost, svečano misno slavljen zbog loših vremenskih uvjeta, umjesto ispred, održava se u dubrovačkoj katedrali. Predvoditelj mise je bivši svećenik Dubrovačke biskupije, a odnedavni hvarski biskup mons. Petar Palić. Prvi je ovo njegov službeni posjet Dubrovačkoj biskupiji u toj funkciji.

 U našem društvu, na nekada kršćanskom Zapadu nama kršćanima je potrebna Vlahova hrabrost, ustrajnost i beskompromisnost kada se radi o Božjim istinama. Ne želimo naše trgove pretvoriti u trg sv. Petra, ali želimo jasno i na svakom mjestu moći reći i svojim životom posvjedočiti da pripadamo Isusu Kristu i po svom ponašanju i po svojim djelima postati „duša“ ovoga društva u kojemu živimo. (usp. Poslanica Diognetu). Primjer života sv. Vlaha nas poziva i poučava da ne budemo fasadni kršćani, kršćani iz navike, bezbojni kršćani, neutjecajni kršćani, kršćani bez spremnosti svjedočiti za Isusa Krista. Pozvani smo biti kršćani koji će dići glas kad se ugrožava sloboda, dostojanstvo ljudske osobe, solidarnost.

Glas nas kršćana u Crkvi i u svijetu mora biti krik, a ne nerazgovjetan žamor. U mučeništvu sv. Vlaha iz ljubavi prema Kristu, a osobito u euharistiji, euharistijskom kruhu koji ćemo uskoro prinijeti na oltar i koji će postati živi Krist koji nam se daruje, otkrivamo snagu života nasuprot nemoći smrti, ljepotu zajedništva nasuprot nemiru razdora. Ljepota života je u darivanju, snaga života je u umiranju. Budimo poput sv.

Vlaha zaljubljeni u Krista i dopustimo mu da svojim Duhom zahvati naše biće i mijenja nas. A Marija, Majka Crkve i ponizna službenica Riječi Božje, neka nam u tom nastojanju bude pomoćnicom i zagovornicom. „O mučeniče hrabreni, pomozi sluge vjerne ti. Tijelu nam zdravlje isprosi, a mir udijeli pameti. Živio sveti Vlaho! - dio je propovijedi biskupa Palića.

 Među brojnim građanima, predstavnicima Grada i Županije, Parcu su se došli pokloniti Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković. Ako vrijeme dopusti, nakon mise slijedi svečana procesija ulicama Grada te pozdrav barjaka i barjaktara biskupima. Dv


Kandelora u Revelinu

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/587345/vecera-od-kandelore-u-revelin-stigao-cijeli-drzavni-vrh#&gid=null&pid=26


910
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.