Autor: Prof.dr.sc.Tomislav Nemčić
Datum objave: 01.04.2014
Share
Komentari:


Degenerativna bolest torakalne kralježnice i torakalni bolni sindrom

Prof.dr.sc.Tomislav Nemčić, dr. med., spec. fizijatar

Degenerativna bolest torakalne kralježnice i torakalni bolni sindrom

 

Piše: Tomislav Nemčić, dr. med., spec. fizijatar, Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, KB "Sestre milosrdnice", Zagreb

 

Pod torakalnim se sindromom podrazumijevaju bolovi, zatezanje, probadanje, osjećaj napetosti, bolnost na dodir ili trnjenje u grudnom dijelu kralježnice s mogućim isijavanjem bolova u prsni koš.

 

Prema podacima iz studija, dugo sjedenje, stajanje i uopće nedostatak tjelesne aktivnosti najviše pridonose nastanku torakalnog sindroma.

 

Uzrok bolova u grudnoj kralježnici mogu biti okolni mišići, hrskavične ploče (diskovi) između kralježaka, mali (fasetni) zglobovi kralježaka, promjene u području kralježničkog kanala ili anomalije kralježničkog stupa.

 

Funkcionalna anatomija

 

Grudni je dio kralježnice sastavljen od dvanaest kralježaka, na koje se uzglobljuju rebra. Deset od njih dalje se putem hrskavice hvataju za prsnu kost, što sve zajedno čini prsni koš. Za razliku od vratnog i slabinskog dijela kralježnice, gdje su pokreti opsežni i mogući u svim smjerovima, grudni je dio kralježnice slabo pokretljiv (mogući su uglavnom rotacijski pokreti, uz minimalno savijanje i ispružanje), a osnovna mu je uloga održavanje uspravnog stava i potpora trupu, glavi i gornjim ekstremitetima tijekom dnevnih aktivnosti.

 

No taj dio kralježnice nije samo statist u pokretima tijela, niti je na bilo koji način manje važan. Tako mnogi mišići koji su odgovorni za pokrete u vratu i križima nalaze svoje polazište ili hvatište na grudnoj kralježnici. Lopatice, koje su ključ pokretljivosti ramena i ruku, klize po rebrima dok podižemo ruku visoko iznad glave. Isto tako, održavanje sjedećeg ili stojećeg položaja uvjetovano je i stanjima mišića srednjeg dijela leđa. Osim toga, rebra i mišići između njih pomažu procesu disanja.

 

Općenito, degenerativne promjene kralježnice zahvaćaju dva zglobna sustava: diskove između trupova kralježaka i male (fasetne) zglobove.

 

Kvalitativne i kvantitativne promjene na diskovima nastupaju starenjem, a karakterizirane su gubitkom sadržaja vode, pojačanim stvaranjem krvnih žila i slabljenjem vezivnog tkiva. Takva degeneracija kod mnogih osoba dovodi do izbočenja (hernije) diska i oštećenja hrskavične završne ploče s razvojem osteohondroze. Posljedično se na male zglobove prenose puno veće kompresijske i torzijske sile, što uzrokuje nastanak degenerativnih promjena i na tim zglobovima.

 

Hernija torakalnog diska

 

Hernije torakalnog diska koje nisu praćene simptomima razmjerno su česte u općoj populaciji i pojavnost im je od 7 do čak 37%. Nasuprot tome, simptomatske hernije torakalnog diska, tj. one praćene bolovima u grudnoj kralježnici, pojavljuju se u rasponu od 1 na 1000 do 1 na milijun osoba i čine manje od 1% svih simptomatskih hernija diska.

 

Oko 80 do 90% hernija diska u području torakalne kralježnice nastaje zbog degeneracije diska, a samo 10 do 20% nastaje kao posljedica traume (najčešće naglog torzijskog pokreta, primjerice pri igranju golfa).

 

Osim prema straga i postranično, torakalni diskovi mogu prodrijeti i u trupove susjednih kralježaka tvoreći tako Schmorlove čvoriće (nodule). Premda Schmorlovi noduli često ne uzrokuju simptome, ipak mogu izazvati upalnu reakciju tipa stranoga tijela i posljedične bolove u grudnom dijelu kralježnice.

 

Difuzna idiopatska hiperostotska spondiloza (DISH)

 

DISH se smatra varijantom degenerativne bolesti kralježnice koja je karakterizirana radiološkim nalazom opsežnih kalcifikacija kralježničkih ligamenata. Najčešće nastaje u donjem dijelu grudne kralježnice i to u osoba starijih od 60 godina. Dijagnoza se postavlja isključivo na temelju radiološkog nalaza.

 

Torakalna spinalna stenoza

 

Spinalna stenoza jedna je od najučestalijih degenerativnih bolesti kralježnice, a označava suženje kralježničkog kanala i posljedičnu kompresiju kralježnične moždine ili korijena živaca koji se odvajaju od nje. Može nastati zbog deformacije fasetnih zglobova uslijed degeneracije diska, spondilofita (koštanih izdanaka), prednjeg izbočenja diska i zadebljanja i/ili kalcifikacije uzdužne i/ili žute sveze. Stenoza grudnog segmenta kralježnice rijetko se pojavljuje izolirano; gotovo uvijek je udružena sa slabinskom, a katkad i s vratnom spinalnom stenozom. Češće nastaje u donjem dijelu grudne kralježnice, koji je nešto pokretljiviji.

 

Najčešći i karakteristični simptomi stenoze spinalnog kanala u području grudne kralježnice su tzv. neurogene intermitentne klaudikacije - bolovi i grčevi u nogama, koji se pojačavaju pri hodu, a smiruju pri sjedenju ili naginjanju trupa prema naprijed. Moguć je i nastanak kljenuti nogu (obično spastičnog tipa) te gubitak kontrole mokrenja i stolice (u 50% bolesnika).

 

Spondilolisteza

 

Degenerativna bolest kralježnice najčešći je uzrok spondilolisteze - klizanja jednog kralješka prema susjednome. To je klizanje češće u području slabinske kralježnice, dok je u literaturi opisano samo nekoliko slučajeva degenerativne spondilolisteze u području grudne kralježnice i to poglavito u stanovnika azijskih zemalja.

 

Klinička slika

 

Simptomi torakalnoga bolnog sindroma vrlo su različiti, od lokalne bolnosti i atipičnog širenja bolova do mijelopatije. Najčešće bolovi u grudnoj kralježnici nastaju podmuklo, bez prethodne traume, a kasnije mogu napredovati prema radikulopatiji ili mijelopatiji različitog stupnja. Diskogena bol je obično tupa i smještena u grudnoj kralježnici, ali se kod hernija diska u gornjem ili donjem dijelu grudne kralježnice može manifestirati i kao vratobolja, odnosno križobolja. Bol se također može širiti u područje prsnoga koša, trbuha ili prepona, što može lažno upućivati na upalu žučnog mjehura, srčani infarkt, preponsku kilu ili bubrežne kamence.

 

Radikulopatija tipično nastaje zbog mehaničke kompresije korijena spinalnog živca zbog degenerativnih promjena kralježnice. Radikularna bol obično se opisuje kao strujanje, žarenje ili trganje. Često se širi u obliku trake preko prednjeg dijela grudnoga koša, a može se širiti i u noge. Neodređena i slaba trbušna bol čest je simptom kod srednje i donje torakalne radikulopatije, a često je povezana s gubitkom tjelesne težine.

 

Poremećaji osjeta, poglavito utrnulost u odgovarajućim dijelovima tijela, mogu biti početni simptom u približno 25% bolesnika s torakalnim bolnim sindromom. Ako su prisutni poremećaji osjeta, tada je velika vjerojatnost hernije diska.

 

Slabost trbušnih i međurebrenih mišića također može biti početni simptom, a ako se razvije mijelopatija jedan od glavnih simptoma je slabost mišića nogu, uz eventualnu pojavu intermitentnih klaudikacija. Otežana kontrola mokrenja i stolice događa se u samo 2% bolesnika.

 

Na torakalnu radikulopatiju može upućivati i izbočenje trbušne stijenke zbog slabosti trbušnih mišića, koje nalikuje trbušnoj kili. Ukoliko je izražena slabost u nogama, udružena sa spazmom mišića i pojačanim refleksima, nalaz je temeljito sumnjiv na mijelopatiju.

 

Dijagnostičke pretrage

 

U utvrđivanju uzroka torakalnog bolnog sindroma, uz dobru anamnezu i temeljit klinički pregled, korisni su i rendgensko snimanje (RTG), magnetska rezonancija (MR) ili alternativno CT-mijelografija torakalne kralježnice, kao i elektromiografija (EMG) mišića uz kralježnicu, te mišića ruku i nogu.

 

Liječenje

 

Liječenje torakalnog bolnog sindroma usmjereno je prema smanjenju bolova, a time i poboljšanju funkcije kralježnice. Primjena lijekova protiv bolova (analgetika i nesteroidnih antireumatika) najčešći je modalitet liječenja.

 

Funkcionalno liječenje obuhvaća odgovarajuće modalitete fizikalno-terapijskih postupaka s ciljem smanjenja boli, snaženja mišića i restitucije funkcije kralježnice. Medicinska gimnastika gotovo je uvijek dio funkcionalnog liječenja, a preporučuje se provoditi je svakodnevno, barem dva puta na dan.

 

Akutni stadij

 

Tijekom akutne faze bolesti glavni cilj liječenja je smanjenje intenziteta boli. Tako je korisno educirati bolesnike kako izbjeći položaje i pokrete koji povećavaju tlak u međukralježničkom disku (npr. sjedenje, savijanje u trupu i nošenje tereta). Preporučuje se kratkotrajni dvodnevni odmor u krevetu. Isto tako, važna je prilagodba svakodnevnih aktivnosti, kao i uzimanje lijekova protiv bolova. Spinalna manipulacija (kiropraktika) također može učinko­vito smanjiti bolove u torakalnoj kralježnici.

 

Kronični stadij

 

U kroničnoj fazi bolesti dominantno mjesto u liječenju pripada fizikalnoj terapiji, poglavito vježbama snaženja ekstenzijskog tipa i edukaciji glede pravilnog držanja i biomehanike. Nakon što se postigne kontrola boli, slijedi program stabilizacijskih vježbi za kralježnicu, kojima je glavni cilj naučiti bolesnika kako pronaći i održati neutralan položaj kralježnice tijekom svakodnevnih aktivnosti. Naglasak je na jačanju mišića trbuha i stražnjice. Ciljevi takvog sveobuhvatnog programa vježbanja su smanjenje boli, razvijanje mišićne potpore trupa i kralježnice i, kao najvažnije, smanjenje stresa na međukralježnički disk i ostale statičke stabilizatore kralježnice. Za bolesnike koji unatoč odgovarajućem liječenju trpe nepodnošljive bolove razumna terapijska opcija je primjena lokalnih epiduralnih injekcija glukokortikoida. Postoje li izraženi znakovi mijelopatije, potrebno je provesti kirurško liječenje.

 

Prevencija

 

Nakon smirivanja simptoma potrebno je održavati funkciju cijele kralježnice najboljom mogućom, a u tome je neprocjenjiva uloga medicinske gimnastike.

 

Vježbe snaženja stabilizirajućih mišića kralježnice, uz održavanje odgovarajuće fleksibilnosti, temelj su prevencije torakalnog bolnog sindroma. Također su korisne vježbe aerobnog tipa (npr. šetnje, vožnja biciklom), koje povećavaju protok krvi i opskrbu tkiva kisikom. Cilj je barem trideset minuta svakodnevne tjelovježbe umjerenog intenziteta. Osim redovitog vježbanja, važno je održavati prikladnu tjelesnu težinu i pravilnu posturu kralježnice, uz primjenu zaštitnih položaja.

7495
Kategorije: Ostalo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.