Autor: JaKov
Datum objave: 08.10.2011
Share
Komentari:


Digitalizacija knjige

Definicija po UNESCO-u

DIGITALIZACIJA KNJIGE

Prema UNESCO-voj definiciji knjiga je ukoričena tiskana omeđena publikacija od najmanje 49 stranica, a publikacija koja sadrži manje od 49 stranica zove se brošura.

Povijest knjige usko je povezana s čovjekom s kojim i dijeli svoju sudbinu, a tijekom te povijesti mijenjala je svoj oblik, no prve prave knjige pojavile su se na Istoku. Najstarije kineske knjige bile su načinjene od bambusovih daščica, a kasnije su poprimile oblik svitaka od svile. Babilonci, Asirci i Perzijanci utiskivali su drvenim štapićem znakove u mekane glinene pločice koje su potom sušili i pekli.

No, prava revolucija u povijesti knjige dogodila se u 15. stoljeću izumom tiskarskog stroja gravera i rezača dragulja iz nadbiskupije Mainza, Johanna Gutenberga, koji je 1440. godine došao na ideju da se može znatno dobiti na brzini i učinkovitosti ako se slova abecede izrežu u oblik koji se može opet upotrijebiti. Ti su učinci bili neposredni i vrlo dalekosežni jer su čitatelji shvatili veliku korist tiska: brzina, ujednačenost teksta i dostupnost, odnosno relativno jeftina mogućnost kupnje.

Iz gotovo istih razloga događa se najnovija promjena oblika knjige, a to je digitalizacija knjiga. Digitalizacija knjige je proces pretvaranja fizičke knjige u digitalne slike ili elektroničke knjige (e-knjige) putem skeniranja. Takav postupak zahtijeva puno manje vremena i truda negoli metoda ponovnog tipkanja cijelog teksta. Jednom kada je knjiga digitalno skenirana, slike su dostupne za brzu distribuciju, reprodukciju i čitanje na ekranu. Takve se slike spremaju u nekoliko vrsta formata kao što su Portable Document Format (PDF) ili Tagget Image File Format (TIFF) ili format koji omogućava optičko prepoznavanje znakova (OCR) pretvarajući tako slike određenih stranica knjige u editabilni tekst i na taj način znatno smanjuje  kapacitet za pohranu knjiga, ali i omogućava da se tekst ponovno oblikuje, pretraži ili koristi kao podložak aplikacijama za obradu teksta.

Koliko je digitalizacija knjiga postala razvijena svjedoče i projekti kao što su Project Gutenberg, Google Book Search i Open Content Alliance. Usporedo s digitalizacijom knjiga dogodio i ubrzan napredak i distribucija e-readera u svijetu, pa i u Hrvatskoj, gdje je uvođenjem HT-ove platforme i VIP-netove e-knjižare nezaustavljivo započeo razvoj tržišta elektronskih knjiga. Tako HT nudi funkcionalnost i sigurnost, osigurava servisnu podršku 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, a nije uvjet da korisnik bude iz HT-a.

Razvoj novog tržišta postavlja i pitanje autorskih prava, pa je tako Google Book Search poznat po skeniranju knjiga koje su zaštićene autorskim pravom osim ako im nakladnik to izričito zabranjuje.

Kakav će utjecaj razvoj ovog tržišta imati na čitatelje, a i knjižnice kao takve (nije naodmet spomenuti kako se u Škotskoj e-knjige normalno „posuđuju“ u narodnoj knjižnici) pokazat će vrijeme, i to vrlo uskoro.

 

1434
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.