Autor: Vukica Strugar
Datum objave: 24.04.2013
Share
Komentari:


Distanca je dobra strana starosti

Glumica Mira Furlan, autor komada Dok nas smrt ne razdvoji, uoči premijere

Mira Furlan: Distanca je dobra strana starosti

V. STRUGAR | 24. april 2013. 20:55 |

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:431097-Mira-Furlan-Distanca-je-dobra-strana-starosti

Glumica Mira Furlan, autor komada “Dok nas smrt ne razdvoji”, uoči premijere: U glumi i u životu treba se ubaciti u tuđe cipele i sve sagledati iz drugog ugla

U RADIONICI Integracije večeras će premijerno biti izveden dramski prvenac poznate glumice Mire Furlan: “Dok nas smrt ne razdvoji”, u režiji Mikija Manojlovića. Ovaj, delom i autobiografski komad, vratiće nas u Zagreb sedamdesetih godina prošlog veka, među tri ženske generacije jedne porodice. Po rečima autorke, koja već godinama živi u Los Anđelesu, način odrastanja i uspomene iz ranog detinjstva umnogome određuju i kasniju, zrelu ličnost. Jer, “dete je otac čoveka”...

 

* Vaš komad dešava se u vreme upamćeno kao “srećno doba” naše prošlosti. Kakvu nam priču, ovdašnju i osobenu, junakinje pričaju?

 

- Radnja je smeštena u sedamdesete jer sam u tim godinama odrastala i formirala se u ono što jesam - kaže Mira Furlan u razgovoru za “Novosti”. - Ne znam je li to bilo srećno doba, sreća je individualna kategorija. Za mene je to, svakako, bilo važno vreme i osećala sam potrebu da nešto od svega toga zabeležim. Iz te potrebe izašao je i ovaj komad: sve priče koje pričaju junakinje su lične, ali i univerzalne. Govore o patnji, ljubavi, njenoj postojanosti i njenoj krhkosti. O gubitku, borbi za život, snazi mladosti i teškim izazovima starosti, kao i o politici koja se na ovim prostorima uvek tako glupo mešala u živote ljudi. To naizgled srećno doba u sebi nosi naslage teške i bolne prošlosti.

 

* Prethodna knjiga eseja i proznih zapisa, “Totalna rasprodaja”, postigla je veliki uspeh. Ovog puta ste se odlučili za dramsku formu?

 

PODELA

U PORODIČNOJ drami s četiri lica igraju Anita Mančić,Jasna Đuričić, Miki Manojlović i studentkinja FDU Jovana Gavrilović. Kostimograf je Jelisaveta Tatić, scenograf Darko Nedeljković, a saradnik za jezik i scenski govor je Bogdan Diklić. U naredna tri dana igraće se reprize u Radionici Integracije.

 

- Pisanje dijaloga, odnosno dramska forma, meni kao glumici je bliska i prirodna. Ona je nastavak glume. Pokušala sam da stvorim svaki lik iz njegove vlastite vizure, ne braneći i ne osuđujući nikoga. Baš kao i u glumi, a i u životu, čini mi se da stalno treba pokušavati sebe ubaciti u tuđe cipele i stvari sagledati iz drugog ugla. To čini dobru literaturu, dobru glumu, a i dobre i mudre ljude.

 

* Razmišljate i o autobiografskoj knjizi koja bi predstavljala osvrt s američke distance na vaš život u prošlosti. Da li se odatle sve bolje vidi?

 

- Mislim da je distanca bolja za sagledavanje i shvatanje sveta oko nas. Potpuno uronjeni u trenutnu emociju, što je karakteristika mladosti, nismo u stanju da vidimo pravu sliku stvarnosti. Distanca može biti emocionalna, geografska, vremenska. Ja po svojoj prirodi, kako ljudskoj tako i glumačkoj,nisam osoba sklona distanci. Ali, moram reći da mi starenje u tome pomaže i to smatram jednom od njenih retkih dobrih strana.

 

* Premijera predstave okupiće reprezentativnu ekipu vaših kolega. Da li ste, na bilo koji način, učestvovali u njihovom izboru?

 

- U Mikija, njegov ukus i izbor, imam potpuno poverenje i ni u šta se nisam mešala. Ekipa glumaca je takva da bolju ne mogu zamisliti! Miki je pristupio komadu s ljubavlju, pažnjom i osetljivošću. Svim onim osobinama koje ga čine velikim glumcem, a sada i rediteljem. Zahvalna sam na tome što je komad našao takvu, vrhunsku predstavu i divnog, nežnog i pametnog reditelja.

 

* Bićete i na premijeri, pretpostavljam da je za vas kao glumicu ovaj događaj posebno uzbuđenje - prilika da sopstveni tekst vidite “uobličen” na sceni?

 

- Iako se ovo desilo u dosta nezgodnom terminu, zbog mojih porodičnih i profesionalnih obaveza, nije bilo šanse da ga propustim! Za mene će to biti posebno uzbudljiv događaj. U teatru nisam radila u poslednje vreme i veoma mi nedostaje. Uostalom, ovo je velikim delom moje ljubavno pismo pozorištu zbog kojeg i u kojem sam postala glumica...

874
Kategorije: Razgovor
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.