Autor: Marija Biljak,dipl.bibl.
Datum objave: 19.04.2013
Share
Komentari:


Doba apsurdnosti

Živjeti u svijetu, ali izvan njegovih predrasuda....

Knjižica „Doba apsurdnosti“ autora M. Foleya, profesora informacijske tehnologije nudi nam tananu analizu čovječanstva ovog, novog tisućljeća.

Živjeti u svijetu, ali izvan njegovih predrasuda- nemoguć je ideal. Autor tvrdi da kao što mi živimo u vremenu, tako i vrijeme živi u nama.

Ideal vremena jest, naime, „živahna osoba“ koju simbolizira nasmijano lice (smiley) i mantra „ugodan dan“- stoga ne začuđuje da se živahno, nasmijano doba ugodnih dana sve više kljuka antidepresivima- čini se da je vedar, nasmijan depresivac fenomen današnjeg doba.

Melankonija je bolest 21. stoljeća, a depresija je često sudbina moderne ličnosti- pohlepne, željne pozornosti, ogorčene, uvjerene kako zaslužuje više, progonjene mogućnošću propuštanja nečega boljega negdje drugdje, željne priznanja i uvijek nezadovoljne.

Autor konstatira da na svakog utječu njegov temperament, povijest i prevladavajuća društvena klima. Tako se u današnjem vremenu,

Nadasve agresivnih reklama pojavila čovjekova potreba da bude priznat kao pojedinac, uvijek obasjan univerzalnim, toplim sjajem priznanja, divljenja, zavisti i želje.

Sva ta zbivanja dovela su do promjene vrijednosti- promjena ima prednost nad stabilnošću, potencijal nad postignućem, očekivanje nad uvažavanjem, suradnja nad individualnošću, oportunizam nad lojalnošću, pasivnost nad angažmanom, bijeg nad suočavanjem s problemima, pravo nad obvezom, otvorenost nad zatvorenošću i bezbrižnost nad brigom.

Autor M. Foley lucidno i nemilosrdno analizira svu apsurdnost novoga vremena u kojoj apsurdnost postaje pritom nova uzvišenost.

On citira i velike mislioce pa tako na jednom mjestu spominje sljedeću Senekinu rečenicu:“ Najveća smetnja življenju je iščekivanje koje ovisi o sutra i tako rasipa danas.“

Danas je „biti cool“ jeftin oblik ekskluzivnosti dostupan svakome kao i kulturni snobizam.

Što se tiče političkog života Foley kaže da je današnji konformizam posljedica svačijih težnji za osobitošću na isti način.

Autor kao rješenje za ove probleme suvremenog čovjeka ističe tajno jastvo koje je izvrsna zaštita protiv svijeta i njegovih nestalnosti,

Također kaže da je u današnjem društvu fenomen napora postao odbojan jer poriče pravo, raspršuje čaroliju potencijala, ograničava mobilnost i fleksibilnost , odgađa zadovoljstvo, odvraća pozornost od odvraćanja pozornosti i zahtjeva odgovornost, predanost, pozornost i razmišljanje. Tako ispada da je dinamika jedan od najuzvišenijih izraza dok je statika grozna. Otuda sve vrste turizma- seks turizam, pustolovni turizam, eko turizam, svemirski turizam, turizam droge,a napose mračni turizam kao, primjerice, putovanja u njemačke koncentracijske logore, kambodžanska polja smrti ili pak ropske tamnice zapadne Afrike.

Autor na kraju ističe da je potrebno odvajanje, koncentracija, autonomija i privatnost, dok svijet, naprotiv, ustrajava u uranjanju, distrakciji, suradnji i društvu.

M. Foley je ovim publicističkim uratkom obogatio svoj spisateljski opus, pa, premda se deklarira kao ateista, ovo biserno djelce jest proizvod ne samo sjajnog intelekta nego jedne neobično bogate i plemenite duše.

 

 

1292
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.