Autor: admin
Datum objave: 16.05.2017
Share


Događanja uz Međunarodni dan muzeja u MSU

četvrtak, 18. svibnja 2017. MSU, Avenija Dubrovnik 17, 10000 Zagreb

Događanja uz Međunarodni dan muzeja u MSU

četvrtak, 18. svibnja 2017.


Predavanje: Ozren Domiter, Arheološki muzej u Zagrebu: Tajna starina u Muzeju suvremene umjetnosti - arheološka zbirka Benko Horvat

Stalni postav Zbirke u pokretu, 3. kat, u 16 sati

Zbirka Benko Horvat, koju stjecajem okolnosti čuva Muzej suvremene umjetnosti i koju je istoimeni kolekcionar predano prikupljao te poklonio Gradu Zagrebu, uz numizmatičku građu, slike, crteže i grafike, sadrži i značajan broj arheoloških predmeta. U polusatnom predavanju Ozren Domiter će predstaviti neke od najreprezentativnijih predmeta arheološkog segmenta Zbirke Benko Horvat (pretpovijesni nakit, keltski novac, egipatski šauabtiji i votivne figurine, antička portretna plastika izvedena u mramoru i glini, oslikane vaze grčke provenijencije, rimske uljne lampice, nakit i geme, votivne statuete, rimske igračke…).Takav presjek kroz Zbirku nudi uvid u njezinu neupitnu kulturnu i znanstvenu važnost, a rezultat je procesa sabiranja kojim su muzeji 19. i početka 20. st. punili svoje funduse te poslužili kao ishodište formiranja znanstvenih disciplina, poput primjerice arheologije.


Promocija edukativne publikacije:

Nada Beroš: Početnica za konceptualce, Nova umjetnička praksa protumačena djeci, Biblioteka Čitanje umjetnosti, MSU, Zagreb, 2017.

Stalni postav Zbirke u pokretu, 3. kat, u 17 sati

Sudjeluju: dr. art. Antonija Balić-Šimrak, izvanredna profesorica, Učiteljski fakultet Zagreb; Marko Golub, likovni kritičar i teoretičar dizajna, voditelj galerije Hrvatskog dizajnerskog društva Zagreb; dr. Ivana Podnar, Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Zagreb; Klasja Habjan, ilustratorica i grafička dizajnerica; Zita Nakić, ilustratorica i grafička dizajnerica te Nada Beroš, autorica i urednica knjige, voditeljica Pedagoškog odjela MSU-a.

U okviru ovogodišnje edukativne muzejske akcije „Tajne“ (22. EMA od 25. 4. do 18. 5. 2017) u Muzeju suvremene umjetnosti mladi posjetitelji bili su pozvani na otkrivanje „tajni“ konceptualne umjetnosti. U programu pod nazivom Početnica za konceptualce, koji se sastojao od stručnih vodstava i radionica za najmlađu publiku, djeca su otkrivala što je konceptualna umjetnost, kakvim se postupcima i materijalima služe konceptualni umjetnici, te o čemu govore njihova naizgled jednostavna djela za čije je razumijevanje, osim znatiželje i otvorenosti, često potrebno (pred)znanje, pa čak i poznavanje posebnog jezika - jezika konceptualne umjetnosti.

Program završava edukativnom publikacijom Početnica za konceptualce, Nova umjetnička praksa protumačena djeci, trećom publikacijom u nizuiz biblioteke Čitanje umjetnosti. Knjižica je nastala u suradnji autorice teksta Nade Beroš, voditeljice Pedagoškog odjela i mladih dizajnerica i ilustratorica Klasje Habjan i Zite Nakić.


Početnicom za konceptualce željeli smo mladu publiku Muzeja suvremene umjetnosti, ali i sve zainteresirane čitatelje, upoznati s konceptualnom umjetnosti te razbiti predrasude da je ona „nerazumljiva“ i „teška“. Odabrali smo i analizirali desetak djela suvremenih hrvatskih umjetnika, najvažnijih protagonista Nove umjetničke prakse u Hrvatskoj sedamdesetih godina prošlog stoljeća, među kojima su Goran Trbuljak, Braco Dimitrijević, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Marijan Molnar, Ivan Ladislav Galeta, Dalibor Martinis, Željko Jerman, Mladen Stilinović, Antun Maračić, Marijan Molnar, Vlado Martek, izloženih u stalnom postavu Zbirki u pokretu, u namjeri da pokažemo kako je novim mladim naraštajima konceptuala uvijek iznova bliska i izazovna, prije svega zbog pobune i nepristajanja na konvencije. Čak i danas, premda muzealizirana, djela konceptualaca zrače pobunjeničkimduhom koji mladi s lakoćom prepoznaju i prihvaćaju.


Posebnu vrijednost predstavljaju ilustracije i interaktivni zadaci dizajnerica Klasje Habjan i Zite Nakić, koje su na smion, neautoritaran način pristupile problematici, približivši djeci složene pojmove i događanja Nove umjetničke prakse, motivirajući ih pritom da se i sami kreativno izraze ili pobune protiv pretjerane didaktičnosti.


Otvorenje izložbe Zvučna slika, fotografski radovi učenika osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba

MSU, dvorana Školica u 18 sati

Druga je godina kako Pedagoški odjel MSU-a u svom izložbenom prostoru Školica predstavlja učeničke radove nastale tijekom natječaja LIK. Ta nam je suradnja iznimno važna, jer unatoč svim poteškoća i malom broju sati likovne kulture i umjetnosti u školskim kurikulima, pokazuje dobru povezanost škola i muzeja te visoku angažiranost nastavnika i profesora na promicanju suvremene umjetnosti i podupiranju kreativnosti kod djece i mladih.

Ovogodišnja tema likovnog natječaja učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna - LIK 2017. bila je Zvučna slika, a odabrani medij bio je fotografija. Na natječaju su sudjelovali učenici iz 54 osnovne škole s 397 radova, te 4 srednje škole sa 6 radova s područja Grada Zagreba. Na županijskoj je razini odabrano 159 radova učenika iz 35 osnovnih škola i 4 rada iz tri srednje škole.

Učenici su otkrivali tajne prirode i okoline, istražujući ritam svjetla i boja u mediju fotografije. Otkrivali su istodobno i tajne fotografskog posla. Mijenjajući ugođaj, čineći od banalnog prizora uzbudljivo, a u običnom motivu razotkrivajući čudesno pa i humoristično, pozivaju nas na novu vizualnu pustolovinu. Zadatak za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole bio je istražiti ritam svjetla i boja i to prvi put novim medijem, fotografijom, koja poziva na nov pogled na motiv, svjetlom zabilježeni trenutak. Srednjoškolcima je tema Zvučna slika poslužila kao poticaj za izradu radova u mediju fotografije ili radova nastalih kombiniranim tehnikama na bazi fotografije. Proces izrade rada uključivao je kadriranje, komponiranje i rekomponiranje u svrhu prikazivanja tona, ritma, kompozicije, strukture, teksture, shematizacije. Unatoč dostupnosti medija fotografije u svakodnevnom životu, na natječaj su stigli radovi samo iz četiri srednje škole, što je bez sumnje pokazatelj da nam tom području stručnjaci moraju znatno poraditi.

Organizatori natječaja: Ministarstvo znanosti i obrazovanja; Agencija za odgoj i obrazovanja; Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport; Osnovna škola Matije Gupca, Zagreb; Osnovna škola Brestje

Izložba ostaje otvorena do 18. lipnja 2017.

Ulaz besplatan

Radno vrijeme Školice: utorak – nedjelja: od 11 do 17 sati; ponedjeljkom zatvoreno

Tijekom Međunarodnog dana muzeja ulaz u stalni postav MSU-a je slobodan.



Program u Arhivu Tošo Dabac

Slavimo 110. rođendan Toše Dabca!

Arhiv Tošo Dabac, četvrtak, 18. 5. 2017. 15-17 sati

Arhiv Tošo Dabac ove godine 18. svibnja obilježava Međunarodni dan muzeja, ali istodobno i 110. obljetnicu rođenja Toše Dabca. Tom prigodom besplatni program za djecu i učenike održava se u prostoru Arhiva Toše Dabca, nekadašnjeg atelijera velikog fotografa, na adresi Ilica 17.

U moru tema na kojima se Tošo Dabac angažirao posebno mjesto pripada ciklusu „Ljudi s ulice“. Premda je tim fotografijama postao jedan od najvažnijih kroničara krize, siromaštva i nezaposlenosti 1930-ih godina, takav svijet Dabac finim kontrastima i padom svjetlosti, mekoćom fokusa i dinamičnim kompozicijama čini - privlačnim.

Razgovorom o vlastitim iskustvima s fotografijom i metodom igre, najmlađi će upoznati Dabčeve ljude s ulice i uroniti u njegov Zagreb, kakav je nekad bio.

Dob: od 10 do 12 godina

Radionica je besplatna, potrebno je samo prijaviti se na adresu renata.filcic@msu.hr. Uz najavu moguće je realizirati program za razrede u drugom terminu.

Voditeljica: Renata Filčić, povjesničarka umjetnosti / profesorica hrvatskoga jezika


MSU, Avenija Dubrovnik 17, 10000 Zagreb  / www.msu.hr   /tel. +385 (0)1 6052 700

905
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.