Autor: admin
Datum objave: 08.03.2014
Share
Komentari:


Dojam nakon premijere opere Tosca,na sceni zagrebačkog HNK

Stojan Stojanov, kaže nam,neposredno nakon izvedbe Tosce

Dojam nakon premijere opere Tosca,na sceni zagrebačkog HNK

 

Legendarni tenor,prvak Opere HNK u Zagrebu i mnogogodišnji vokalni pedagog Stojan Stojanov, kaže nam,neposredno nakon izvedbe Tosce:

 

"Godinama sam tumačio Cavaradossija na mnogim scenama i Puccinijevo djelo je – kao dio mene.
S uzbudjenjem sam prihvatio poziv i nazočio najnovijoj produkciji Tosce na sceni HNK.

Mislim da je vrlo dobar bio orkestar pod ravnanjem Mo Dinića,a to je podloga za sve ostale izvedbeno-interpretativne dosege.

Protagonosti su bili pjevači s iskustvom,i Gabriela Georgieva kao Tosca je pokazala svoju vokalnu kulturu i osjećaj za dinamički reljef složene dionice naslovne junakinje.Umjetnica  pribjegava  pianu kao izrazu osobitog stanja i trenutka u dramskom zbivanju.Time unosi i veću liričnost u profil lika.

Cavaradossi je bio gruzijski pjevač Zurab Zurabishvili,umjetnik s mnogoslojnim mogućim odnosom prema liku i za zagrebačku publiku je bio osobito izazovan,dok je  Luciano Batinić,kao Scarpia značajno obogatio svoj umjetnički repertoar na svojoj matičnoj sceni.

O režiji,scenografiji,kostimografiji i općem ugodjaju, je moguće razgovarati,a sve je to, pro primo,pitanje ukusa i estetskog poimanja pristupa najpoznatijim djelima operne literature,kakva je i Tosca.U suvremenosti,svjedočimo i smionosti pristupa tumačenju i iskazu odnosa prema tim stožerima operne literature i najveće svjetske tradicije u toj vrsti.

Dovoljno je izazova koji nas sigurno vode i susretu s tom najnovijom zagrebačkom Toscom.“

911
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.